Οικονομία: Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια...

Η αναζήτηση της "χαμένης τιμής" της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανεξάρτητης επιτροπής που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είναι προφανώς ένα νόμισμα με δύο πλευρές.

Οικονομία: Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η αναζήτηση της "χαμένης τιμής" της ελληνικής οικονομίας μέσω της ανεξάρτητης επιτροπής που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι προφανώς ένα νόμισμα με δύο πλευρές.

Σε μια χώρα όπου είναι κοινό μυστικό ότι ο προσδιορισμός του ετήσιου ελλείμματος αφορά επί της ουσίας σε μια πολιτική απόφαση, όπως έχει καταδείξει η διηνεκής αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση του τόπου, η αναζήτηση εγκυρότητας μέσω ανεξάρτητων πλευρών ίσως αποτελεί τελικά τη λύση.

Μια διαδικασία που καθιστά όλες τις πλευρές, ούτως ή άλλως, συνυπεύθυνες σε ό,τι αφορά όχι μόνο τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας αλλά και τα μέτρα που προκρίνονται για τη βελτίωση της πορείας της.

Εάν δε οι εργασίες αυτής της επιτροπής συνοδεύονταν και από την απαραίτητη και "πολιτικά ορθή" δόση διαφάνειας, όπως η δημοσίευση των πρακτικών της στο Διαδίκτυο, τότε θα έκλεινε και η τελευταία "ανοιχτή μύτη" ή εντέλει "το στόμα" των κακοπροαίρετων…

Γιατί, άραγε, να μην αποφανθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή εάν φέτος ή τον επόμενο χρόνο πρέπει να προσμετρηθεί το χρέος των νοσοκομείων και κατά προέκταση του ελληνικού δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, ή προς τους ΟΤΑ, ή προς τον ΟΣΕ κοκ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού;

Στο σκεπτικό της ούτως ή άλλως δεν θα κυριαρχήσει το κατά πόσον θα συμμορφωθεί η Ελλάδα με την υποχρέωση διατήρησης του ελλείμματος στο επίπεδο του 3% του ΑΕΠ, ή εάν το έλλειμμα θα "κάτσει" στο 9,5% ή στο 12% του εθνικού προϊόντος…

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία που διατυμπανίζουν ότι θα ασχοληθούν με την υπόθεση έλλειμμα μετά το 2015, όπως και να έχει το πράγμα, και πάντως ανεξάρτητα από τις ενστάσεις της Κομισιόν…

Η πρωτοβουλία αυτή καθεαυτήν της σύστασης της επιτροπής ίσως αποτελεί παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν εμπιστεύεται επαρκώς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την πιστοποίηση της πραγματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τα κυριότερα μεγέθη της, όπως π.χ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Μικρό το κακό, ίσως σκεφτεί κανείς, φέρνοντας στο μυαλό του τη φράση του φίλτατου κ. Γιούνγκερ, "game over" και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ευρωζώνης δεν τρέφει αμέριστη εμπιστοσύνη στα στοιχεία με τα οποία τον προμηθεύει η χώρα μας…

Το μεγάλο όφελος όμως από τη δημιουργία αυτής της επιτροπής, την ύπαρξη της οποίας "νομιμοποιούν" θεωρητικώς ανεξάρτητοι φορείς, όπως η ΤτΕ, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ και, εφόσον αποδεχτεί τη συμμετοχή της, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, είναι η συνδιαμόρφωση πολιτικής ή εντέλει η εξεύρεση συναινετικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά.

Με άλλα λόγια, η αποδοχή του γεγονότος ότι όποιον δρόμο και εάν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε θα το έχουμε πράξει από κοινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία μας…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v