Τραπεζικά παθήματα και μαθήματα…

Παρά το "πάθημα" της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, το "μάθημα" φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη ιδιαίτερα κατανοητό. Ιδίως σε ό,τι αφορά την "καρδιά" της υπόθεσης: τις τράπεζες.

Τραπεζικά παθήματα και μαθήματα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υπάρχει κάποια χρησιμότητα στην ύπαρξη κρίσεων, αυτή δεν μπορεί παρά να αφορά στην άντληση συμπερασμάτων για την αποφυγή της επανάληψης αντίστοιχων κρίσεων στο μέλλον.

Το πάθημα να γίνει μάθημα, που λέει και ο λαός μας.

Απ' ό,τι φαίνεται όμως, παρά το "πάθημα" της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ, το "μάθημα" δεν έχει γίνει ακόμη ιδιαίτερα κατανοητό και πολύ περισσότερο δεν έχει εμπεδωθεί…

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ένας άνθρωπος, που γνωρίζει το τραπεζικό σύστημα όσο λίγοι, καθώς κράτησε στα χέρια του τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 1979 έως το 1987.

Ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, κ. Paul Volcker, που σήμερα κατέχει τη θέση του προέδρου ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής του Λευκού Οίκου επί ζητημάτων οικονομικής ανάκαμψης, εμφανίστηκε χθες ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου και αντιτάχθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα να θέσει υπό "αυστηρότερο έλεγχο" τραπεζικά ιδρύματα υα οποία μπορεί να αποδειχθούν "συστημικά επικίνδυνα" για τις ΗΠΑ.

Ακόμη και αν δεν τους το πείτε, ο συμβολισμός για τις μεγάλες τράπεζες θα είναι υπαρκτός, είπε κοντολογίς ο ηλικιωμένος τραπεζίτης προς τους νομοθέτες.

Οι τράπεζες που πιστεύουν ότι είναι μεγάλες και επικίνδυνες για το σύστημα θα αποδειχθούν πράγματι επικίνδυνες, διότι όταν έρθει η κακιά η ώρα θα προσδοκούν στη σωτηρία τους από την κυβέρνηση…

Στερείτε, είπε με άλλα λόγια ο γηραιός τραπεζίτης στο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ, τη δυνατότητα των μεγάλων τραπεζών να αυτοελεγχθούν και να αυτοπεριοριστούν, ώστε να αποτρέψουν την έλευση αυτής της κακιάς ώρας… και τις ωθείτε στην υπερβολική ανάληψη ρίσκου.

Σύμφωνα με τον κ. Volcker, ο οποίος διανύει το 82ο έτος της ζωής του, οι έλεγχοι που εμφανίζεται διατεθειμένη να προωθήσει η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αφορούν σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και να μην επικεντρωθούν στους τραπεζικούς κολοσσούς, στις λεγόμενες "too big to fail" τράπεζες.

Ακόμη, τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης ιδιοκτησίας επενδυτικών οχημάτων όπως τα hedge funds ή τα private equity funds από πιστωτικά ιδρύματα και εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στον περιορισμό των εξουσιών της Federal Reserve, την οποία θεωρεί "φυσικό επόπτη" της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι επισημάνσεις του θα αποτελέσουν αναμφίβολα σημείο έντονου προβληματισμού, καθώς χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού και εκτίμησης στις ΗΠΑ, ως ο άνθρωπος που κατόρθωσε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό της δεκαετίας του 1980, εκτοξεύοντας το βασικό επιτόκιο της Fed στο επίπεδο του 20%...

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v