Τα ”σκουπίδια” των ”τιμών - στόχων”...

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιριών με τιμές-στόχους για αρκετούς μετοχικούς τίτλους. Οι αναλυτές όμως, οφείλουν στην αγορά μία μεγάλη συγνώμη για τις αντίστοιχες τιμές-στόχους που έδιναν τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε που ”έβλεπαν” τις μετοχές στο ”πλην άπειρο” και τον Γενικό Δείκτη στον... Καιάδα. Έπειτα μπορούμε να συζητήσουμε...

Τα ”σκουπίδια” των ”τιμών -  στόχων”...
Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιριών με τιμές - στόχους για αρκετούς μετοχικούς τίτλους.

Οι αναλυτές όμως, οφείλουν στην αγορά μία μεγάλη συγνώμη για τις αντίστοιχες τιμές - στόχους που έδιναν τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε που ”έβλεπαν” τις μετοχές στο ”πλην άπειρο” και τον Γενικό Δείκτη στον... Καιάδα. Έπειτα μπορούμε να συζητήσουμε...

Η τάδε εταιρία ”βλέπει” τον ΟΤΕ στα ”χ” ευρώ και την ΔΕΗ στα ”ψ”. Οι αναλύσεις αυτές στηρίζονται σε κάποια δεδομένα. Αυτό δεν απαντά όμως στο ερώτημα για ποιόν λόγο δεν υπήρχαν ανάλογες προβλέψεις και πριν τέσσερις μήνες.

Πόσο μάλλον από την στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών δεν έχουν αλλάξει δραματικά.

Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που εκθέσεις αυτού του τύπου συνοδεύτηκαν από μεγαλοπρεπή ”χώσιμο”, λίγες μόλις ημέρες (αν όχι ώρες) από την στιγμή που η μια έκθεση προέβλεπε άνοδο της τάξεως του 20% - 30% για συγκεκριμένη μετοχή.

Μην βασανίζεστε να βρείτε τους ”δράστες” της ενέργειας! Αυτό και μόνο ήταν ένα ικανό στοιχείο για να απωλέσουν οι εκθέσεις τα εναπομείναντα ψήγματα αξιοπιστίας τους.

Αλλά το να βλέπουμε τώρα αναλύσεις για μία νέα άνοδο της τάξεως του 20% σε μετοχές που έχουν κάνει ήδη μία διαδρομή από 50% ως 100%, όταν οι ίδιοι οι αναλυτές δεν πήραν χαμπάρι το πρώτο κύμα της ανόδου, αυτό αποτελεί, αν μη τι άλλο, θράσος.

Να μην διαβάζουμε τις εκθέσεις; Όχι! Αυτός είναι ένας αφορισμός που δεν έχει να μας ωφελήσει. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν στοιχεία αρκετά χρήσιμα για την δουλειά μας. Αυτό που πρέπει να αγνοήσουμε, όμως, είναι οι τιμές στόχοι. Διότι οι αναλυτές είναι συνήθως άστοχοι.

Ας μας συγχωρέσουν οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιριών για την καχυποψία μας. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Αυτό έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Δεν ζούμε σε κόσμο αγγελικά πλασμένο και το γνωρίζουμε όλοι μας.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε καλοπροαίρετοι, όταν αυτή μας την στάση την έχουμε ήδη πληρώσει πολύ ακριβά;

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v