Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατική διαφθορά: Νισάφι πια…

«Είμαστε υποκριτές. Έπρεπε ήδη να είχαμε αντιδράσει». Η δήλωση, αν και ανήκει στον κ. Κ. Σκανδαλίδη, πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, και διατυπώθηκε σχετικά με την υπόθεση Siemens, ουσιαστικά αφορά σε όλους μας…

Κρατική διαφθορά: Νισάφι πια…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

«Είμαστε υποκριτές. Έπρεπε ήδη να είχαμε αντιδράσει».

Η δήλωση, αν και ανήκει στον κ. Κ. Σκανδαλίδη, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κατά την επίμαχη περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη οπότε -φέρεται ότι- έγιναν οι πληρωμές της Siemens προς στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος, ουσιαστικά αφορά σε όλους μας.

Ίσως εκ πρώτης όψεως να αφορά στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο -κατ’ ομολογίαν των ίδιων των στελεχών του- ανακάλυψε με μεγάλη καθυστέρηση την ανάγκη αυτοκάθαρσής του.

Ωστόσο, αφορά στον τρόπο με τον οποίο έχουμε «μάθει» να αντιμετωπίζουμε, να ανεχόμαστε και -τελικά- να ενδίδουμε στη διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης.

Αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα την έννοια «σκάνδαλο» και στην έκπτωση των ηθικών αρχών και αξιών, που μας έχει οδηγήσει όλους (ή σχεδόν) στην πεποίθηση ότι «φυσικά και τα παίρνουν οι πολιτικοί…» ή κατά περίπτωση και στην ακραία εκδοχή της, «μα, αν δεν τα παίρνουν, βλάκες είναι…».

Και αφορά, τέλος, στον εκφυλισμό του πολιτικού μας συστήματος.

Η δημόσια παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, χθες, μία ημέρα έπειτα από αντίστοιχη της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη, και οι δηλώσεις του για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens αλλά και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με στόχο την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα -αν και υπό κανονικές συνθήκες θα κρίνονταν εύλογες- εμφανίζονται πλέον σαν «ασπιρίνη» προς έναν βαρύτατα νοσούντα ασθενή.

Έχουμε μάθει να ζούμε με τη διαφθορά και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί παρά στοιχείο εκφυλισμού.

Ακόμη και η στάση την οποία τηρούμε έναντι φαινομένων όπως η ακρίβεια και η κερδοσκοπία (ουδέποτε συνάντησα κάποιον εκ πεποιθήσεως χασο-σκόπο, αλλά εν πάση περιπτώσει…) συνηγορεί στην ύπαρξη του εκφυλισμού αυτού.

Την ίδια στιγμή που ξεδιπλωνόταν χθες η υπόθεση της Siemens και άνοιγε για μία ακόμη φορά ο ασκός του Αιόλου για το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και για τη Νέα Δημοκρατία (το μέλλον και οι έρευνες θα δείξουν…), ο κ. Λ. Ρακιντζής, επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, παρουσίαζε προς τους εκπροσώπους του Τύπου τα αποτελέσματα των ερευνών του για το προηγούμενο έτος.

Βάσει αυτών, 575 περιπτώσεις κρατικής διαφθοράς οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πέρυσι, με κύριους πρωταγωνιστές για ακόμη μία χρονιά τους ΟΤΑ και τις Πολεοδομίες.

Πόσες καταδίκες υπήρξαν; Άγνωστο. Ούτως ή άλλως ο χρόνος είναι -κατά τα φαινόμενα- μία έννοια σχετική για την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αντίστοιχα, πόσες περιπτώσεις καταδίκης πολιτικών προσώπων, που κατηγορούνταν για εμπλοκή τους σε οικονομικού χαρακτήρα «σκάνδαλα», μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας με χρονικό ορίζοντα την τελευταία δεκαετία;

Μία; Δύο; Καμία;

Αυτό ακριβώς εννοώ. Η περίοδος της ατιμωρησίας πρέπει να λήξει. Μόνον τότε -και στον βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα- ίσως αρχίσει να ανακάμπτει και η ποιότητα της πολιτικής ζωής του τόπου…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v