O φόβος του... ”πάτου” και η έλξη της ”κορυφής”

Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο, τόσο αυξάνει η ευφορία κι άλλο τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για όσους τώρα σκέφτονται απλά και μόνον να ακολουθήσουν την τάση, χωρίς να κοιτούν τίποτα άλλο. Η αίσθηση του ”χαμένου” κέρδους, είναι η μεγάλη παγίδα των χρηματιστηρίων.

O φόβος του... ”πάτου” και η έλξη της ”κορυφής”
Η διαρκής άνοδος της αγοράς, με ελάχιστες ενδιάμεσες μικροδιορθώσεις, δημιουργεί ευφορία σε όσους συμμετείχαν εγκαίρως στα τεκταινόμενα και... οδύνη σε όσους αποφάσισαν απλώς να παρακολουθήσουν, ή πούλησαν χαμηλότερα και βλέπουν τις μετοχές τους να συνεχίζουν την άνοδο, σχεδόν ”χωρίς αναπνοή”.

Ίσως αυτό είναι το εν δυνάμει πιο επικίνδυνο σημείο για τους επενδυτές. Πολλοί εξ αυτών θα φοβηθούν μήπως μείνουν ”έξω από το πάρτι” και θα μπουν στα υψηλά σημεία των τιμών, απλά και μόνον διότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην πιο μεγάλη ανοδική τάση, υπάρχει χρόνος για να ανέβει κανείς στο τρένο.

Υπάρχουν πάντα διορθώσεις, άλλοτε μεγάλες, κι άλλοτε μικρότερες.

Ας θυμηθούμε απλά ότι το 1997 έγινε η ασιατική κρίση, το 1998 έγινε η ρωσική κρίση και η κατάρρευση του LTCM, το 1999 ήταν ο πόλεμος στη Σερβία. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες εισόδου σε χαμηλότερες τιμές.



Μόνο που όταν οι τιμές πέφτουν, οι περισσότεροι διστάζουν να αγοράσουν, περιμένουν υποτίθεται τον ”πάτο” της αγοράς, (ενώ πρακτικά φοβούνται την καταστροφή), όταν ο ”πάτος” φτάσει, δεν το ξέρουν, κι έτσι περιμένουν για να αγοράσουν τελικά κοντά στην... ”κορυφή”, διότι τότε πείθονται- συνήθως λανθασμένα- ότι η αγορά δεν έχει πλέον ”κάτω” αλλά μόνον... ”πάνω”!!!

Για τον περισσότερο κόσμο οι κινήσεις της αγοράς χωρίζονται έτσι σε δύο φάσεις. Στις πτωτικές, όταν κάτι συμβαίνει και οι τιμές υποχωρούν (οπότε ο πολύς κόσμος πουλάει) και τις ανοδικές όταν οι τιμές ανεβαίνουν, πολλές φορές χωρίς εμφανή αιτία (οπότε ο πολύς κόσμος σπεύδει να αγοράσει).

Αυτό ήταν και παραμένει το παιχνίδι των αγορών για όσους απλά ακολουθούν τις κινήσεις της μάζας. Γι αυτό, συνήθως λίγοι είναι οι κερδισμένοι και περισσότεροι οι χαμένοι.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v