Κίνδυνος Επισφαλειών!

Σήμερα αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώσει στους τραπεζίτες την απελευθέρωση των δανείων. Χωρίς όμως την παράλληλη λειτουργία γραφείου παρακολούθησης καταναλωτικής πίστης, ρόλο που θα τον έπαιζε το σύστημα Τειρεσίας, η απελευθέρωση μπορεί να αποτελέσει πηγή νέων προβλημάτων για το τραπεζικό σύστημα...

Κίνδυνος Επισφαλειών!
Σήμερα αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδος να ανακοινώσει στους τραπεζίτες την απελευθέρωση των δανείων. Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν κάτι που θα το χειροκροτούσαμε.

Χωρίς όμως την παράλληλη λειτουργία γραφείου παρακολούθησης καταναλωτικής πίστης, ρόλο που θα τον έπαιζε το σύστημα Τειρεσίας, η απελευθέρωση μπορεί να αποτελέσει πηγή νέων προβλημάτων για το τραπεζικό σύστημα...

Οι τραπεζίτες ίσως ξέρουν καλύτερα πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση κι ας ελπίσουμε να την χειριστούν σωστά. Πιθανόν να πιστεύετε ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Όταν όμως οι τράπεζες θα χρειαστεί να βγάλουν στον ”αέρα” όλες τις επισφάλειες του παρελθόντος, τότε ίσως και να κρίνουμε διαφορετικά.

Η απελευθέρωση είναι γενικώς μία καλή ιδέα. Οτιδήποτε απελευθερωτικό είναι καλοδεχούμενο.

Η έννοια της ελευθερίας όμως δεν έχει σχέση με το χάος, αλλά με την έλευση των ορίων, αν πιστέψουμε την ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας.

Είναι πολύ εύκολο να χαθούν χρήματα από ένα οργανισμό, εφόσον δεν υπάρχουν όρια. Θα θυμίσουμε στους γνωρίζοντες τον χώρο ότι πριν από δύο χρόνια υπήρξε τράπεζα που πλήρωσε πολύ ακριβά την ιδέα στελέχους της να αρχίσει να μοιράζει αφειδώς πιστωτικές κάρτες μέσω του ταχυδρομείου.

Στο τέλος τις ενέργειες αυτές τις πληρώνουν οι μέτοχοι. Ουδείς άλλος. Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν διαχειρίζονται δικά τους χρήματα, αλλά των μετόχων τους.

Η ανάγκη των τραπεζών για έσοδα είναι εμφανής, αλλά ταυτόχρονα το περιβάλλον δεν είναι ασφαλές. Το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιόν ακριβώς λόγο δεν τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Τειρεσίας. Μήπως έτσι θα φανούν περισσότερο τα προβλήματα που ήδη όλοι συζητούν μεταξύ τους;

Οι μεγάλες τράπεζες επικαλούνται τις ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχουν αποδεχτεί μια πρόταση με βάση την οποία το σύστημα Τειρεσίας θα εφοδιάζεται μόνο με τα στοιχεία των νέων δανείων. Έτσι όμως το σύστημα θα είναι κολοβό, σαν να μην υπάρχει.

Δεν είναι τραγικά τα πράγματα. Απλά δεν είναι ρόδινα. Μπορούν όμως να εξελιχτούν και χειρότερα! Κι ίσως τότε θυμηθούμε και πάλι αυτό το σημείωμα...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v