Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα με τον πληθωρισμό

Όχι μόνον επιμένει στην ανοδική του τροχιά ο πληθωρισμός, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη όπου υποχωρεί, αλλά διαχέεται και σε κλάδους όπως οι υπηρεσίες, ελέω, κυρίως, θερινής περιόδου. Στην ακρίβεια, όμως, θα παιχτεί και η πολιτική μάχη.

Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα με τον πληθωρισμό

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε κοινωνικό -και κατά προέκταση πολιτικό- πρόβλημα υπ’ αριθμόν ένα επιβεβαιώνεται ο πληθωρισμός υπό το φως της νέας ανόδου που σημείωσε τον Αύγουστο, στο επίπεδο του 3%.

Σε μία εποχή κατά την οποία σχεδόν το σύνολο των αιτίων που οδήγησαν στην έκρηξη των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας έχουν υποχωρήσει, όπως η άνοδος των ενεργειακών τιμών, η αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ή ακόμη και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε είδη διατροφής όπως το ελαιόλαδο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα όχι μόνον πήρε πάλι την ανιούσα, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη όπου υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,2%, αλλά πλέον διαχέεται και σε κλάδους όπως οι υπηρεσίες, καθώς αποτελούν βασικό αποδέκτη της ζήτησης, ιδίως τη θερινή περίοδο.

Πρόκειται, δε, για ένα φαινόμενο το οποίο ευλόγως λογίζεται αθροιστικά, καθώς ακόμη κι αν ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού αποκλιμακωθεί, οι τιμές βεβαίως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εντείνοντας το φαινόμενο της ακρίβειας για τα νοικοκυριά και τον κάθε πολίτη.

Τι όμως προκάλεσε το τελευταίο κύμα επιτάχυνσης του ρυθμού ανόδου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή; Μία ματιά στις κυριότερες μεταβολές τιμών από τη σύγκριση δεικτών, Αυγούστου 2024 με Αύγουστο 2023 και τις επιπτώσεις τους στον Γενικό ΔΤΚ εξηγεί, για παράδειγμα, γιατί ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων παραμένει στο +2,8%, στον απόηχο της ανόδου που σημειώνει όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς μόνον το ελαιόλαδο είναι κατά 49,1% ακριβότερο, τα δημητριακά (για πρωινό) 11,2% και τα ψάρια 11,3%.

Αντίστοιχα, παρατηρούνται και εξάρσεις όπως στο φυσικό αέριο, όπου οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν πλέον 27,3% ακριβότερα. Το, δε, πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση 7,2%.

Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός στην πατρίδα μας όχι μόνο δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, όπως στην Ευρωζώνη αλλά αντιθέτως διαχέεται σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι παρέμεναν, σε κάποιον βαθμό, αλώβητοι έως τώρα από τις ευρύτερες ανατιμήσεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η μάχη κατά του πληθωρισμού πλέον δεν εντοπίζεται μόνο στα διάφορα «καλάθια του νοικοκυριού» αλλά αφορά τους ευρύτερους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός μπορεί να «ανθίσει» στη χώρα μας, σε αντίθεση με εκείνες του οικονομικού περίγυρου της ευρωζώνης.

Αντικατοπτρίζει, δηλαδή, τις στρεβλώσεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εντείνοντας φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία τρέφουν την ακρίβεια. Αντικατοπτρίζει ακόμη την απουσία πραγματικής μεταρρυθμιστικής βούλησης και έντασης του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία, ώστε να αρθούν οι κάθε λογής στρεβλώσεις.

Όταν δε όλα αυτά συνδυάζονται με τις εξάρσεις που εμφανίζουν οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, διαφοροποιώντας τα Βαλκάνια από τη λοιπή Ευρώπη, τότε πρόκειται για συνδυασμό που… σκοτώνει και δικαιώνουν όσους επιδιώκουν αλλαγή της ευρωπαϊκής «φόρμουλας» για τις τιμές στην ενέργεια.

Υπό το φως όλων αυτών, δε, και με τη χειμερινή περίοδο να βρίσκεται προ των θυρών, η ακρίβεια αναμένεται να συνεχίσει να είναι το κύριο πεδίο διεξαγωγής της μάχης για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Μίας μάχης η οποία δύναται να έχει βαρύ κόστος για την κυβέρνηση, ακόμη κι αν η αντιπολίτευση είναι... απούσα.

Τα νοικοκυριά δεν κοιτούν μόνον το «όραμα και την προοπτική» που ευαγγελίζονται ορισμένοι, αλλά, κυριότερα, το σήμερα και την… τσέπη τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v