Τα Τέμπη και η «δικαίωση» του 77%

Οι πολίτες πιστεύουν ότι οδεύουμε σε συγκάλυψη με την Εξεταστική Επιτροπή και οι εξελίξεις τούς δικαιώνουν. Για ακόμη μία φορά τα κόμματα εκδίδουν διαφορετικά πορίσματα, επιβεβαιώνοντας τις πεποιθήσεις της κοινής γνώμης για τα κίνητρά τους.

Τα Τέμπη και η «δικαίωση» του 77%

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στα μάτια του 77% της κοινής γνώμης η διαδικασία διερεύνησης του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οδηγεί σε συγκάλυψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για μία πεποίθηση η οποία εμφανίζεται να επιβεβαιώνεται από τη δημοσίευση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, των πορισμάτων των κομμάτων τα οποία μετείχαν στις εργασίες αυτής της επιτροπής.

Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν εντοπίζει ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά στην επανειλημμένη παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως των σιδηροδρόμων.

Αντίθετα, το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζει ευθύνες στον τότε υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή, ζητώντας την άρση της ασυλίας του ενώ καλεί επίσης να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Σπίρτζη για τη σύμβαση 717. Την παραπομπή του κ. Καραμανλή σε Προανακριτική Επιτροπή ζητά επίσης η Νέα Αριστερά.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε πόρισμα αλλά πρόταση για προανακριτική, επικαλούμενο την απουσία του συνόλου της δικογραφίας από τις εργασίες της Επιτροπής, την αδυναμία εξέτασης ουσιωδών μαρτύρων, επιρρίπτοντας ευθύνες για αυτά στην κυβερνητική πλειοψηφία ενώ το ΚΚΕ ήδη κατέθεσε το πόρισμά του ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, ζητώντας τις περαιτέρω ενέργειές της.

Σήμερα, στη Βουλή πρόκειται να συνεδριάσει, πιθανότατα για τελευταία φορά, η Εξεταστική Επιτροπή με σκοπό να εκδώσει ενιαίο διακομματικό πόρισμα ως προς τον ενδεχόμενο καταλογισμό πολιτικών -και όχι ποινικών- ευθυνών. Ασχέτως του εάν θα το κατορθώσει ή όχι, κάτι που κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίβολο υπό το φως των διαφορών που χαρακτηρίζουν τα παραπάνω πορίσματα, θα επιβεβαιώσει την ευρεία πεποίθηση περί συγκάλυψης που εμφανίζεται να τρέφει η κοινή γνώμη, όπως την κατέγραψε η δημοσκόπηση της ALCO.

Πρόκειται για μία πεποίθηση η οποία εδράζεται τόσο στην κατάληξη των εργασιών προηγούμενων Εξεταστικών Επιτροπών, στο πέρας των οποίων επίσης διαπιστωνόταν αδυναμία σύνταξης ενιαίων πορισμάτων, όσο και από τις εργασίες της συγκεκριμένης Επιτροπής, τα μέλη της οποίας δεν κατόρθωσαν να εξετάσουν ούτε την πλήρη δικογραφία ούτε και ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης, όπως καταγγέλλεται.

Έτσι, όμως, αναπότρεπτα ανοίγει για ακόμη μία φορά η συζήτηση περί της εκ νέου τροποποίησης ή και κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο -μολονότι αναθεωρήθηκε μερικώς το 2019, ως προς το σκέλος της ευθύνης υπουργών- εξακολουθεί να διατηρεί υπό καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας τα πολιτικά πρόσωπα.

Εμπεδώνεται, ωστόσο, έτσι ότι είτε η Εξεταστική Επιτροπή έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας είτε της μειοψηφίας, τα κίνητρά της είναι αμιγώς πολιτικά και αποσκοπούν στην εξασφάλιση πολιτικού οφέλους και όχι στην ουσιαστική διερεύνηση της εκάστοτε υπόθεσης. Όπως αντίστοιχα εδραιώνεται η πεποίθηση ότι πρόκειται για μία διαδικασία η οποία δεν περιποιεί τιμή στη Δημοκρατία μας και ότι η διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης, είτε αφορά πολιτικά πρόσωπα είτε όχι, θα όφειλε να είναι αντικείμενο δικαστικών λειτουργών.

Οι δε ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί ως προς την ανάγκη ύπαρξης Εξεταστικών Επιτροπών, και κυριότερα προανακριτικών, χάριν διάκρισης των εξουσιών, ας μην ξεχνάμε ότι τίθενται εκτός συζητήσεως, από τη στιγμή και μετά που η ηγεσία των τριών ανώτατων δικαστηρίων διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η παρούσα Βουλή, στον βαθμό που προωθηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον ευτελισμό του πολιτεύματος και των θεσμών του τόπου αναθεωρώντας ή και καταργώντας το άρθρο 86 του Συντάγματος. Κάποτε πρέπει να γίνει αυτό και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μία δεκαετία ώστε να έχουμε ξανά την ευκαιρία.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v