Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Τα μέτρα που ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να αυξάνουν τα κρατικά έσοδα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, εάν συνυπολογίσουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά δεν συνιστούν πακέτο πάταξης της φοροδιαφυγής.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θυμίζουν τα τεκμήρια της εποχής του Α. Παπαδόπουλου και στη χειρότερη, έναν κεφαλικό φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που ισοδυναμεί σχεδόν με ομολογία ήττας εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Διότι το να θέτεις ένα ελάχιστο υποχρεωτικό κατώφλι δήλωσης εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.920 ευρώ, εξαιρώντας αγρότες και «μπλοκάκια» και να θεωρείς «τυράκι» για την αποκάλυψη υψηλότερων εισοδημάτων, τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος στο μισό, δεν συνιστά μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. Μπορεί να αυξάνει κατά το παραπάνω ποσό τα δημόσια έσοδα και τον αριθμό των φορολογουμένων που καταβάλλουν φόρους, όμως δεν πατάσσει τη φοροδιαφυγή. Ιδίως δε τα πλέον… «μαύρα» τμήματά της. Μόνο επιπρόσθετο όφελος από αυτή τη διαδικασία, η διάσωση των επιδομάτων που έπαιρναν έως τώρα όσοι εκ των επιτηδευματιών δήλωναν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, παρά τους διθυράμβους, η κυβέρνηση δεν πείραξε για ακόμη μία φορά την «καρδιά» της εκλογικής της βάσης, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, παρά φρόντισε να παρουσιάσει μία επίφαση προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής.
Όμως, ακόμη και αυτή η προσπάθεια θεωρήθηκε υπερβολική από την αντιπολίτευση. Αξιωματική τε και ελάσσονα. Η δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στ. Κασσελάκη ότι «…. στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ο φόρος τους θα είναι μηδέν» συνιστά επίδειξη είτε άγνοιας περί των πρακτικών που ακολουθούνται εκ μέρους αυτής της ευγενούς τάξης επαγγελματιών, είτε άκρατου λαϊκισμού. Πολύ περισσότερο, δε, που κατά την τρέχουσα συγκυρία καταβάλλεται -φευ, με περιορισμένη επιτυχία- μία προσπάθεια μείωσης της έντασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην οποία αυτή η ευγενής τάξη επιδίδεται.
Δεν ήταν ιδιαιτέρως καλύτερη, όμως, η στάση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, επί του θέματος. «Η τεκμαρτή φορολόγηση συλλήβδην και οριζοντίως όλων των ελεύθερων επαγγελματιών δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας. Διευκρίνισε δε, ο φίλτατος κ. Γλαβίνας, ότι αναφέρεται στους «αδυνάμους» ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πραγματικά καταγράφουν ζημίες ενώ είναι αντιμέτωποι με ένα ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής. Δεν εξήγησε βέβαια τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι άνθρωποι δεν επιλέγουν τη μισθωτή εργασία έναντι του ελεύθερου επαγγέλματος, καθώς τότε οι αποδοχές τους θα ήταν στο επίπεδο που καλούνται να πληρώσουν φόρο σήμερα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, τα τρία κυριότερα πολιτικά κόμματα του τόπου, αν και σε διαφορετικούς βαθμούς το καθένα, εμφανίζονται να επιθυμούν να διατηρήσουν στο απυρόβλητο τη φοροδιαφυγή. Είτε επιβάλλοντας «κεφαλικούς φόρους», όπως πράττει η κυβέρνηση, είτε λαϊκίζοντας όπως πράττουν στην αντιπολίτευση, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου δεν εμφανίζουν την απαραίτητη βούληση για την πάταξη της κυριότερης πηγής οικονομικής και κατά προέκταση κοινωνικής αδικίας στον τόπο.
Αυτοί είναι όμως οι πολιτικοί μας και εμείς τους αναδείξαμε εκεί που βρίσκονται σήμερα. Πλέον, όμως, ας μη διερωτώμεθα ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, όπως είχε υποσχεθεί το κυβερνών κόμμα.
Είναι μάλλον προφανείς.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.