Η ακρίβεια και το ανούσιο blame game

Τα ρίχνει ο ένας στον άλλον και αμφότεροι μιλούν για υποστελέχωση των υπηρεσιών τους. Την ίδια ώρα, όμως, η ακρίβεια «τρέχει» και ο πληθωρισμός «τσιμπάει» ξανά προς τα πάνω. Μια χαρά κατάσταση!

Η ακρίβεια και το ανούσιο blame game

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι Εγγλέζοι το λένε blame game. Εμείς το λέμε «μπαλάκι ευθυνών». Το δια ταύτα, όμως, είναι το ίδιο. Ανταλλαγή κατηγοριών και αποτέλεσμα μηδέν.

Ο λόγος για την ακρίβεια και την -κατά τα φαινόμενα- επιδεινούμενη εικόνα της ελληνικής αγοράς, όπου ο πληθωρισμός εμφανίζεται να αντιστρέφει την έως τώρα πτωτική του πορεία, ενώ οι αρμόδιοι για τη «χαλιναγώγησή» του επιδίδονται σε… μετάθεση ευθυνών.

Για την ακρίβεια, για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αντέστρεψε την πορεία του και διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Οκτώβριο, έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Αντίθετα, την ίδια περίοδο, στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο επίπεδο του 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης, όσο και του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας εξαπέλυσε χθες επίθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο περιθώριο οικονομικού συνεδρίου, ως προς την απουσία ελέγχων στις τιμές και στην επιβολή προστίμων, παρά την αυξανόμενη ακρίβεια στην ελληνική αγορά.

«Εμείς θέλουμε ελέγχους και ένα πρόστιμο δεν έχει μπει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων, το τελευταίο διάστημα, για τις τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει υποσχεθεί περισσότερους ελέγχους για την αναχαίτιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά δηλώνει, την ίδια ώρα, υποστελεχωμένη. Όπως επεσήμανε μόλις προ διμήνου ο πρόεδρός της Γ. Λιανός, αναφερόμενος στη δύναμη προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, «η συγκεκριμένη προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα δε εάν επιλυθεί και το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσής της».

Και τούτο ενώ μόλις πρόσφατα, ο κ. Λιανός είχε υπενθυμίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού «δεν έχει αρμοδιότητα για όλες τις μορφές "αισχροκέρδειας", αλλά μπορεί να παρέμβει μόνο σε συγκεκριμένες και αρκετά περιορισμένες περιπτώσεις».

Αντίστοιχα και ο ίδιος ο κ. Σκρέκας εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για προβλήματα υποστελέχωσης και να ψάχνει άρον άρον υπαλλήλους για τη στελέχωση της ΔΙΜΕΑ. Μία προσπάθεια που έως τώρα έχει αποφέρει μάλλον πενιχρά αποτελέσματα.

Υπό το φως όλων αυτών, όμως, φίλτατοι, πού βρισκόμαστε; Είμαστε σε μία κατάσταση όπου ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να ανακτά έδαφος και να καθίσταται εκ νέου αυξητικός ενώ οι δύο αρμόδιοι φορείς για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την εξασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού στην Ελλάδα, το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη ΔΙΜΕΑ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναλίσκονται σε ατελέσφορες αντεγκλήσεις.

Όταν όμως έχει έτσι η κατάσταση, οι περίφημες πολυεθνικές για τις οποίες κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνούμενος ότι η χώρα μας είναι «μπανανία», γιατί να μη μας πωλούν τα ίδια προϊόντα που πωλούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά σε σημαντικά υψηλότερες τιμές;

Προφανώς «βρίσκουν και τα κάνουν», που λέει και ο λαός μας…

Πρόκειται, όμως, μόνο για τις πολυεθνικές, για τις οποίες κάνει λόγο ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης ή η συνεχιζόμενη ακρίβεια συναρτάται άμεσα και με την ευρύτερη απουσία ελέγχων στην ελληνική αγορά; Εάν δε έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τότε είναι πράγματι απορίας άξιο γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίζει την απαραίτητη βούληση για την εξάλειψη του φαινομένου.

Ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν, λέει ο λαός μας και ειλικρινώς δεν θέλω να επιλέξω μεταξύ των δύο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v