Εκπαιδεύοντας τον πολίτη στη... διαφθορά

Η παρατεταμένη έκθεση των πολιτών σε αποκαλύψεις διαφόρων ειδών ως προς την εμπλοκή στελεχών των διωκτικών αρχών σε ζητήματα διαφθοράς, δίχως να κινείται η δικαιοσύνη, ωθεί σε ανοχή. Αυτή, δε, με τη σειρά της, σε σαφώς χειρότερες καταστάσεις…

Εκπαιδεύοντας τον πολίτη στη... διαφθορά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εδώ και μήνες οι πολίτες αυτής της χώρας κατακλύζονται, κατά τρόπο συστηματικό και πάντως σε εβδομαδιαία βάση, από ένα μπαράζ «αποκαλύψεων» ως προς την ύπαρξη παρακολουθήσεων, νομίμων ή μη, κατά σειράς πολιτικών και άλλων -κυρίως δημοσίων- προσώπων.

Συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, η οποία έθεσε τίτλους τέλους με συνοπτικές διαδικασίες, υπήρξαν αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές συζητήσεις ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων -αλλά και πρώην πρωθυπουργών- και βεβαίως διεξάγεται έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, και πάλι σε ανώτατο επίπεδο. Η υπόθεση προκάλεσε και σύγκρουση θεσμών, συγκεκριμένα, μεταξύ της δικαιοσύνης και της ΑΔΑΕ, ως προς τη δικαιοδοσία και τις εκατέρωθεν αρμοδιότητες.

Στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τηρεί «θεσμική στάση», εναποθέτοντας την ευθύνη διερεύνησης των καταγγελλομένων στη δικαιοσύνη, αλλά και προχωρώντας σε νομοθετικές παρεμβάσεις ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Πλέον, όμως, οι «αποκαλύψεις» αφορούν πέραν της ΕΥΠ και την ΕΛΑΣ, ανώτερα στελέχη της οποίας φέρονται ως συναλλασσόμενα με εγκληματικές οργανώσεις, με γραπτά τηλεφωνικά μηνύματα (SMS) μεταξύ των δύο πλευρών να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες περί εμπλοκής στην υπόθεση και προσώπων που φέρονται να υπηρετούν πλησίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου.

Έναντι όλων αυτών το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τι ακριβώς πράττει; Από τη μία πλευρά, δηλώνει ότι η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου διερευνά την υπόθεση, από την άλλη, ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της δεν ενημέρωνε τον υπουργό Θεοδωρικάκο!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δε, «οι πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία απέδειξαν στην πράξη τη βούληση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσουν σε καθοριστικές αλλαγές σε κρίσιμες και ευαίσθητες υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή την πάταξη του εγκλήματος και της διαφθοράς».

Με άλλα λόγια, τι καλούμαστε να συμπεράνουμε από όλη αυτήν την υπόθεση; Ότι απομακρύνθηκαν οι «κακοί» και πλέον έχουμε «καλούς» να κρατούν τα ηνία της Αστυνομίας;

Εάν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, η υπόθεση δεν οφείλει να λάβει τον δρόμο της δικαιοσύνης; Εάν πράγματι διαχωρίστηκε η ήρα από το στάρι, δεν πρέπει να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις ως προς αυτό;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «... ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ήδη, πριν μια εβδομάδα, ζήτησε από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου και τον νέο της διοικητή την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και, ασφαλώς, τη διαβίβασή της στην Εισαγγελία, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να διεξάγει πλήρη και εμπεριστατωμένη έρευνα. Γιατί, σε ένα κράτος δικαίου, όποιος θέλει να υπηρετήσει την αλήθεια και τη δικαιοσύνη οφείλει να προσφεύγει στην εισαγγελική αρχή. Επομένως, "άνθρακες ο θησαυρός" των αποκαλύψεων!».

Σύμφωνοι και μπράβο να αναφωνήσουμε, όμως ας μην προτρέχουμε. Ακόμη άπαντες -ή σχεδόν- βρίσκονται στο σκοτάδι αναφορικά με τις όποιες δραστηριότητες των διωκτικών αρχών -ύποπτες ή μη- και η όλη υπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα «εσωτερικού ελέγχου» ενώ η τακτική δικαιοσύνη εξακολουθεί να είναι απούσα.

Σε τι συμπέρασμα καλούνται, άραγε, να οδηγηθούν οι πολίτες από όλα αυτά; Τι άποψη πρέπει να σχηματίσουν ως προς τους όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη λειτουργία όσων εντέλλονται να επιβάλλουν τον νόμο: την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ;

Μήπως το μόνο που επιτυγχάνεται έτσι είναι να «εκπαιδεύονται» οι πολίτες ώστε να ανέχονται -και να εντάσσουν στην καθημερινότητά τους- τη διαφθορά;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v