Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
«Ένας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός», θέλει το σύνθημα και στην περίπτωση της νεόκοπης πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, εμφανίζεται σωστό.
Ο καβγάς που προέκυψε μεταξύ της φιλτάτης κας Μελόνι και της Κομισιόν έχει στο επίκεντρό του τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές που καθημερινά διεξάγουν οι γείτονες Ιταλοί.
Η κα Μελόνι, ακροδεξιών καταβολών, επιθυμεί να άρει το πλαφόν των συναλλαγών στις 5.000 ευρώ, από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα στην Ιταλία. Και τούτο παρά τις δεσμεύσεις προηγούμενων ιταλικών κυβερνήσεων να το μειώσουν ακόμη περισσότερο, στα 1.000 ευρώ. Επίσης, η κα Μελόνι επιθυμεί να παραχωρήσει τη δυνατότητα στους Ιταλούς εμπόρους να μη δέχονται ψηφιακές συναλλαγές για ποσά χαμηλότερα των 60 ευρώ.
Σε όλα αυτά, τα ευλόγως λαϊκιστικά σχέδια, τα οποία «χαϊδεύουν» τα αυτιά όσων αρέσκονται στη φοροδιαφυγή -και στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, είναι πολλοί-, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς, λέει «όχι» και υπενθυμίζει τη δέσμευση της Ρώμης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη γειτονική Ιταλία, εδώ στην πατρίδα μας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντόπισε πρόσφατα αιτία πανηγυρισμών. Μολονότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Ελλάδα εμφανίζει την τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, χάνοντας 3,17 δισ. ευρώ ή το 19,7% των προσδοκώμενων εσόδων της από ΦΠΑ, το 2020, ταυτόχρονα εμφανίζει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο έλλειμμα ΦΠΑ.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι βάσει των ίδιων στοιχείων, σε απόλυτους αριθμούς, το μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠΑ καταγράφεται στην Ιταλία με 26,2 δισ. ευρώ, γεγονός διόλου τυχαίο.
Ο λόγος απλός. Οι ψηφιακές συναλλαγές σε συνδυασμό με το πλαφόν για συναλλαγές σε μετρητά.
Το 2020, η υφήλιος εισήλθε στον «χορό» των lockdowns εξαιτίας της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακές συναλλαγές που ούτως ή άλλως ενθαρρύνονταν στην Ελλάδα από τη θέσπιση του ανώτατου ορίου συναλλαγών με μετρητά στα 500 ευρώ, εκτοξεύτηκαν, εξαιτίας της αναγκαστικής καταφυγής του κοινού στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι, στο τέλος της συγκεκριμένης χρονιάς, η Ελλάδα εμφάνισε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο έλλειμμα ΦΠΑ και άρα μία απτή απόδειξη ότι κερδίζει έδαφος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Πρόκειται για στοιχεία ιδιαιτέρως χρήσιμα, τα οποία μπορούν να παρατεθούν ως αντίκρουση όσων αρνούνται την περαιτέρω μείωση του ορίου συναλλαγών σε μετρητά, όπως η φιλτάτη κα Μελόνι, και όπως όσοι ύψωσαν φωνή αντίδρασης, τον Νοέμβριο του 2019, λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ακόμη χαμηλότερο πλαφόν συναλλαγών σε μετρητά, στα 300 ευρώ.
Σήμερα, η εμπειρία των τελευταίων ετών και η άνθηση των ψηφιακών συναλλαγών δείχνει τα οφέλη του δρόμου χωρίς μετρητά και τη σαφή ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ορίου συναλλαγών.
Υπέρ των συναλλαγών σε μετρητά είναι, κατά κανόνα, τρεις κατηγορίες ανθρώπων: όσοι αδυνατούν -εκ των πραγμάτων- να εγκαταλείψουν τα μετρητά και να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα πληρωμών, όπως οι ηλικιωμένοι, δεύτερον, όσοι επαγγελματίες ή έμποροι επιδιώκουν να αποφύγουν τον ΦΠΑ και τρίτον, λαϊκιστές πολιτικοί όπως η κα Μελόνι, που ψαρεύουν ψήφους μεταξύ των φοροφυγάδων.
Εδώ στην Ελλάδα, ποιον αβαντάρουμε διατηρώντας το όριο συναλλαγών σε μετρητά στα 500 ευρώ; Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου: όποιος επιθυμεί να φοροδιαφύγει, κάνει τη συναλλαγή εντελώς «μαύρη» και ησυχάζει… Άρα; Ποιον βοηθάμε;
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.