Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μυαλό του Ερντογάν

Οι καιροί είναι προφανώς ύποπτοι. Αν και υπάρχει απόσταση μεταξύ της ρητορικής που αναπτύσσει η γείτονα κατά της Ελλάδας και όσων πράττει επί του πεδίου, το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης επ' αυτού είναι ορατό. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.

Στο μυαλό του Ερντογάν

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες και ιδίως εσχάτως στις σχέσεις μας με τη γείτονα καθιστούν βασίμως ορατό το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία. Όσο απευκταία κι αν είναι, δεν παύει, υπό τις περιστάσεις, να αφορά ένα ορατό ενδεχόμενο.

Και τούτο καθώς είναι η πρώτη φορά που ενδεχομένως ακόμη και η φυσική επιβίωση του ηγέτη της γείτονος εναπόκειται στην πολιτική του επικράτηση, και είναι βεβαίως η πρώτη φορά που τίθεται για τον ίδιο ως αναγκαίο το ενδεχόμενο υπέρβασης της εκλογικής διαδικασίας με την οποία είναι αντιμέτωπος το 2023, ενδεχομένως, μέσω μιας εμπόλεμης σύρραξης με την Ελλάδα.

Αν και υπάρχει σαφής απόσταση μεταξύ της οξύτατης ρητορικής κατά της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη της κυβέρνησής του, καθώς βεβαίως και η εκεί αντιπολίτευση, και της συμπεριφοράς που επιδεικνύει η γείτονα επί του πεδίου, το ενδεχόμενο κλιμάκωσης παραμένει ορατό.

Μέχρι στιγμής, τα τουρκικά γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη δεν έχουν αποτολμήσει παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως κατά το παρελθόν, γεγονός ενδεικτικό ενδεχομένως και των προβληματισμών με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η γείτονα.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, οι Έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, καθώς βεβαίως και η πολιτική ηγεσία του τόπου, βρίσκονται εκ των πραγμάτων προ μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, την οποία δυνητικά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Κάτι που δεν εναπόκειται στη γείτονα, αλλά σ' εμάς. Αν και η αιτία των δυνητικών δεινών βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, η δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης αφορά εμάς και τις προετοιμασίες που εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Εξοπλιστικά στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και στη διαρρύθμιση της καθημερινότητας πολιτικά, ώστε να υπάρξει εθνική ομοψυχία και βεβαίως από πλευράς φρονήματος και βούλησης υπέρβασης του -δυνητικού - σκοπέλου.

Ένα κράτος οφείλει να είναι πάντα προετοιμασμένο για ενδεχόμενα αυτού του είδους, εν προκειμένω όμως ο εχθρός εμφανίζεται πλέον προ των πυλών και ισχυρή η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου ή και σύρραξης μεγαλύτερης έκτασης.

Ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων που τρέφει εις έκαστος εξ ημών -και βεβαίως η πολιτική ηγεσία του τόπου- ως προς την πιθανή τροπή των πραγμάτων στις σχέσεις μας με τη γείτονα, η προετοιμασία για τη δυσμενέστερη εξέλιξη αποτελεί προφανή υποχρέωση.

Ούτως ή άλλως, υπό το φως της διττής ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης που ήδη διανύουμε, η τρέχουσα περίοδος αφορά έκτακτες καταστάσεις, η αντιμετώπιση των οποίων χρήζει ειδικών χειρισμών.

Έτσι, λοιπόν, οι συνθήκες εμφανίζονται πλέον -αν μη τι άλλο- ως πρόσφορες για τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και τεχνοκρατών και άρα με την ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση οποιουδήποτε συμβουλευτικού οργάνου τυχόν συγκρατούσε η εκάστοτε κυβέρνηση.

Αντίστοιχα, οφείλουν να υπάρξουν, όσο ακόμη είναι καιρός, όλες εκείνες οι προπαρασκευαστικές κινήσεις στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, για την κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβασή τους σε καθεστώς εκτάκτων συνθηκών.

Τι ακριβώς βρίσκεται στο μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προφανώς, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε. Οφείλουμε, όμως, να προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

Δεδομένης της τροπής που έχουν λάβει πλέον τα πράγματα, ουδείς δικαιούται να επικαλεστεί άγνοια ή αιφνιδιασμό. Στην κοινωνία και, βεβαίως, μεταξύ των πολιτικών εκπροσώπων της.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v