Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στη Βουλή, πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ήταν σαφής και κατηγορηματική και μένει ως τέτοια για να κριθεί από την Ιστορία αλλά και από το εκλογικό σώμα της χώρας, στην κάλπη, όποτε κι αν αυτή στηθεί.
Είναι μία δήλωση που δεσμεύει, διότι διατυπώνεται ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας οδεύει βάσει της πεποιθήσεως ότι οι εκλογές επίκεινται και μάλιστα πρόκειται να διεξαχθούν αμέσως μετά τη λήξη των «μπάνιων του λαού», δηλαδή ακόμα και τον Σεπτέμβριο.
Αντίστοιχα, είναι μία δήλωση που δεσμεύει διότι διατυπώνεται ενώ διανύουμε ήδη, από σήμερα, το καταληκτικό έτος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης και άρα θα είναι φρέσκια στη μνήμη του εκλογικού σώματος, όταν αυτό τελικά θα βρεθεί ενώπιον της κάλπης.
Υπό το φως των περιστάσεων, δε, είναι μία δήλωση ευθύνης. Θεσμικής ευθύνης.
Σήμερα η χώρα διαθέτει κυβέρνηση που χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και έχει αποδείξει εμπράκτως ότι είναι σε θέση να διαχειρίζεται πολλαπλές κρίσεις. Τυχόν έναρξη μίας προεκλογικής περιόδου περίπου δύο μηνών (λόγω διπλής κάλπης) στα τέλη του καλοκαιριού, θα οδηγούσε τη διακυβέρνηση της χώρας στα χέρια μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Δηλαδή, μίας κυβέρνησης με επικεφαλής έναν ανώτατο δικαστικό, η οποία θα καλείτο να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς για την τελευταία εικοσαετία ανατιμητικές τάσεις που μαστίζουν την οικονομία, τα ζέοντα ζητήματα ενεργειακής επάρκειας, την ένταση που περιβάλλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το κύμα των θερινών πυρκαγιών. Με άλλα λόγια, θα καλείτο να διαχειριστεί πολλαπλές δυνητικά καταστροφικές κρίσεις, ενώ η χώρα θα βρισκόταν στη δίνη μίας προεκλογικής διαμάχης.
Δεδομένων όλων αυτών, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να εξαντλήσει τη νόμιμη θητεία της κυβέρνησής του εμφανίζεται ως επιλογή ευθύνης. Ιδίως εάν προσμετρηθεί το δημοσκοπικό προβάδισμα που διαθέτει έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η εκ νέου διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις.
Παρά ταύτα, υπάρχουν και εκκρεμότητες. Η παρούσα κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί, ακόμη και από φίλια προς αυτήν έντυπα, ότι διαθέτει μέλη τα οποία αναλίσκονται περισσότερο στην προεκλογική τους προετοιμασία παρά στο αντικείμενο του χαρτοφυλακίου τους.
Ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτή την περίπτωση επέλεξε να πάρει επάνω του το βάρος της όποιας ευθυγράμμισης απαιτείται, διαβεβαιώνοντας ότι το μεταρρυθμιστικό έργο προωθείται με σφρίγος. Τούτο, όπως και κάθε τι άλλο, μέλλει βεβαίως να αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το κλείσιμο του κεφαλαίου των εκλογών για τους επόμενους μήνες προσφέρει στη χώρα μία πολύτιμη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον πακτωλό κοινοτικών κονδυλίων που της προσφέρονται μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτή η σπάνια ευκαιρία είναι βέβαιον ότι θα μπορούσε να διακυβευτεί, εάν η Ελλάδα εισερχόταν σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, στο τέλος της οποίας θα τοποθετούνταν στις θέσεις-κλειδιά για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, πρόσωπα που ενδεχομένως δεν διαθέτουν τις γνώσεις των σημερινών.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση και δεδομένου ότι ο πολιτικός χρόνος έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης είναι μακρύς, η απόφαση Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία θέτει και τη ΝΔ προ ενός αγνώστου και ενδεχομένως επιβαρυντικού αποτελέσματος, δεδομένου ότι είναι βέβαιον πως ο χειμώνας θα είναι βαρύς.
Ακριβώς εκεί, δε, έγκειται και η υπευθυνότητα που επέδειξε ο πρωθυπουργός.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.