Γιατί είναι χοντρό το σβέρκο του λύκου;

Στην ορεινή Αρκαδία συνηθίζουν να λένε μία παροιμία: ”Ο λύκος έχει χοντρό το σβέρκο του, επειδή κάνει τις δουλειές μόνος του”! Βλέποντας κανείς το αποτέλεσμα τόσων και τόσων πολυμετοχικών σχημάτων, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν τα συνεταιριστικά σχήματα.

Γιατί είναι χοντρό το σβέρκο του λύκου;
Στην ορεινή Αρκαδία συνηθίζουν να λένε μία παροιμία: ”Ο λύκος έχει χοντρό το σβέρκο του, επειδή κάνει τις δουλειές μόνος του”! Βλέποντας κανείς το αποτέλεσμα τόσων και τόσων πολυμετοχικών σχημάτων, δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν τα συνεταιριστικά σχήματα. Είναι τόπος όπου επιβιώνουν μόνο οι λύκοι…

Το πολυμετοχικό σχήμα που πέτυχε τον αρχικό σκοπό του ήταν αυτό της Τράπεζας Εργασίας, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το πετυχημένο εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς. Στην συνέχεια δημιουργήθηκαν πολλά ακόμη σχήματα στα χνάρια της Τράπεζας Εργασίας, δίχως να εκπληρώσουν το όραμα των ιδρυτικών τους μετόχων. Οι λόγοι της αποτυχίας θα πρέπει να αναζητηθούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής μας, αν και κάτι τέτοιο δεν μας κολακεύει.

Κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εξηγήσουμε μία σειρά από άλλα φαινόμενα, τα οποία, ναι μεν δεν συμβαίνουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, αλλά η δική μας ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτά κυρίως έχουμε να επιδείξουμε. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι των εταιριών επιδεικνύουν προκλητική αδιαφορία για τα δικαιώματα των μικρομετόχων (το φαινόμενο να μην πατάνε οι μικρομέτοχοι στις γενικές συνελεύσεις των εταιριών δεν είναι διόλου τυχαίο).

Ή ακόμη η αντίληψη που έχουν πολλές διοικήσεις εταιριών για την ενημέρωση της μειοψηφίας. Συμπεριφέρονται με τρόπο ανάρμοστο για την σύγχρονη κοινωνία μας. Ή τουλάχιστον για το πώς θέλουμε να είναι η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Αν έτσι συμπεριφέρονται σε μία εταιρία που έχουν τον απόλυτο έλεγχο, η συμπεριφορά των διοικήσεων είναι ακόμη χειρότερη στις περιπτώσεις εκείνες που οι διοικήσεις αντλούν το διευθυντικό τους δικαίωμα από αυτή καθαυτή την πολυμετοχικότητα της εταιρίας. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λεει η εμπειρία. Το λέει το γεγονός ότι τα πετυχημένα πολυμετοχικά σχήματα των τελευταίων πενήντα ετών δεν μετριούνται καν στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ο υπογράφων είχε μία δυσάρεστη εμπειρία πριν από τρία χρόνια. Όταν ένα διευθυντικό στέλεχος πολυμετοχικής εταιρίας δήλωσε αυτάρεσκα ότι η εταιρία ήταν ο ίδιος και ότι αν θα έφευγε θα χανόντουσαν τα χρήματα των υπολοίπων μετόχων.

Αυτή είναι η νοοτροπία των περισσοτέρων στελεχών και παραγόντων της ελληνικής αγοράς. Οπότε, ας μην ελπίζουμε σε μία νέα Τράπεζα Εργασίας. Τουλάχιστον όχι πριν εμφανιστεί μία νέα μορφή σαν τον Καψάσκη! Ένας άνθρωπος που δούλεψε πολύ στο εξωτερικό και την κουλτούρα που απέκτησε εκεί προσπάθησε να μεταφέρει στην ελληνική πραγματικότητα.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v