Σοφοκλέους: Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της αγοράς

Είναι τελικά τα κέρδη των επιχειρήσεων το ”κόλλημα” της αγοράς; Τότε γιατί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα... χλωρά; Φταίνε μήπως οι υποτιμητικοί κερδοσκόποι; Ίσως κάποιοι ”συνωμότες”; Ατυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Σοφοκλέους ”κρύβεται” αλλού.

Σοφοκλέους: Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της αγοράς
Η αποτίμηση της Σοφοκλέους με βάση το P/E είναι στη χειρότερη περίπτωση ”λογική” σε σχέση με τα δεδομένα των ξένων αγορών.

Η μερισματική της απόδοση (όπως αναλύεται σε εκτενές ρεπορτάζ του ΜΕΤΟΧΟΥ, που κυκλοφορεί σήμερα) χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλή. Για την ακρίβεια, στα μερίσματα χρήσεως 2002 η Σοφοκλέους φαίνεται να είναι έως και... πρωταθλήτρια!!

Οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη, κι αυτό το δέχονται όλοι. Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Η έλλειψη ”δυναμικής” στην αγορά, όπως αυτή εκφράζεται από την καθίζηση του τζίρου και της εμπορευσιμότητας.

Αυτή η έλλειψη, εμμέσως πλην σαφώς, έχει επισημανθεί από τους ξένους αναλυτές που κάνουν λόγο για τη χαμηλή μας ”βαθμολογία” σε momentum και investor confidence.

Στην ουσία αυτό επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να πέρνουν σταδιακά θέσεις σε χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα τους... απαγορεύει να πάρουν μεγάλες θέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές, χωρίς να εκτοξεύσουν την τιμή.

Επί του πρακτέου, για τους μεγάλους ξένους επενδυτές, οποιαδήποτε τιμή στην ελληνική αγορά είναι πλασματική!! Διότι δεν υποστηρίζεται από δυνατότητα πώλησης και αγοράς σημαντικού αριθμού τεμαχίων, γύρω από αυτή την τιμή.

Οσο για τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ούτε λόγος να γίνεται. Ακόμη και η κίνηση ενός μικρομεσαίου Έλληνα θεσμικού δημιουργεί... κραδασμούς!!

Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, ως ένα βαθμό και μόνο, από το θεσμό των market makers, που θα αναλάβουν- με σκοπό το κέρδος βέβαια- να προσφέρουν προσφορά και ζήτηση σε έναν αριθμό μετοχών.

Οι πληροφορίες λένε ότι επιτέλους οι 7 μεγάλες χρηματιστηριακές ”τα βρήκαν” με τις αρχές κι ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το market making.

Θέλετε ένα απλό παράδειγμα για τη χρησιμότητα των market makers;

Τουλάχιστον 50 μετοχές της Σοφοκλέους θα μπορούσαν να αποκτήσουν διπλάσια εμπορευσιμότητα απλά και μόνο από την ενεργοποίηση των ”υποχρεωτικών πράξεων” ενός market maker!!! (το ποιές είναι αυτές οι μετοχές ”χαμηλής εμπορευσιμότητας και υψηλής διακύμανσης”, μπορείτε να το διαπιστώσετε σε άλλο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ).

Είναι λοιπόν περιττό να πούμε ότι θα είναι έως και εγκληματική αμέλεια αν ο θεσμός αυτός δεν εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Κι αν δεν εφαρμοστεί, οι πρώτες που θα υποστούν - ίσως και αδίκως- τις συνέπειες θα είναι οι μετοχές κάποιων σοβαρών εταιριών, που όμως έχουν σχεδόν μηδενική εμπορευσιμότητα.

Ας μην ξεχνάμε αυτή την περίοδο, την όχι και τόσο παλιά ”ιδέα” για call auction στις μετοχές που δεν κάνουν αρκετές συναλλαγές. Και δεν πρέπει να την ξεχνάμε, διότι οι υποστηρικτές της την επαναφέρουν (στο διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α.) σε κάθε ευκαιρία!!!

Σημειώστε προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, ότι σε καμία άλλη αγορά δεν παρατηρείται τέτοια συνταρακτική μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αν εξαιρέσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες τα τοπικά χρηματιστήρια ”αλώθηκαν” από μεγάλα ευρωπαϊκά, όπως συνέβη στην Πορτογαλία.

Αλλά αυτό φαντάζομαι δεν το θέλουμε. Το θέλουμε;

Υ.Γ. Μήπως έχετε προσέξει ότι κάποιες μετοχές κινούνται στο δικό τους κερδοφόρο ρυθμό, και μάλιστα με υψηλούς τζίρους, αδιαφορώντας συνήθως για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη αγορά;



Αξίζει να ξεχωρίζουν αυτές οι μετοχές κι όχι κάποιες άλλες, ίσως καλύτερες για τον επενδυτή; Αν ναί, τότε σίγουρα πρέπει να περάσουμε από το ”άτυπο” (και παράτυπο) ”market making” στο θεσμικά κατοχυρωμένο!

Γιώργος Παπανικολάου

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v