Μία άκρως περιθωριακή υπόθεση

Αυτό που αρνούμαστε να αποδεχτούμε είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι περιθωριακή ιστορία. Ότι οι εξελίξεις στην μικρή μας χώρα δεν απασχολούν άλλους από τα δέκα εκατομμύρια των κατοίκων της. Κι ότι όλη μας η εν γένει συμπεριφορά χαρακτηρίζεται τελικά απ’ αυτό που την δεκαετία του ’60 ονομάζαμε νοοτροπία του επαρχιώτη.

Μία άκρως περιθωριακή υπόθεση
Αν ο DAX και ο Dow Jones πέφτουν πέντε - πέντε τα σκαλοπάτια, ας μην συζητάμε ιδιαίτερα για το τι διαφορετικό μπορεί να συμβεί στην Σοφοκλέους. Αυτό που αρνούμαστε να αποδεχτούμε είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι περιθωριακή ιστορία. Ότι οι εξελίξεις στην μικρή μας χώρα δεν απασχολούν άλλους από τα δέκα εκατομμύρια των κατοίκων της. Κι ότι όλη μας η εν γένει συμπεριφορά χαρακτηρίζεται τελικά απ’ αυτό που την δεκαετία του ’60 ονομάζαμε νοοτροπία του επαρχιώτη.

Για να σημειωθεί κάτι αξιόλογο στην ελληνική αγορά χρειάζεται προηγουμένως οι ξένες μεγάλες αγορές να έχουν επιβεβαιώσει την αντιστροφή της πορείας τους. Ύστερα, κάτι ενδέχεται να συμβεί και με εμάς…

Ποιος είναι ο πάτος της αγοράς; Με το ενδεχόμενο ο DAX να υποχωρήσει στις 2.500 μονάδες (για παράδειγμα) θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι οι δικοί μας δείκτες θα συγκρατηθούν στα παρόντα επίπεδα τιμών. Επιπρόσθετα, εμείς έχουμε τα δικά μας προβλήματα, ως αποτέλεσμα των εγκληματικών πράξεων του 1999.

Η Σοφοκλέους μοιάζει με ένα δωμάτιο δίχως θέα στο βάθος του διαδρόμου. Για να φτάσει κανείς θα πρέπει να ξεκλειδώσει τρεις βαριά αμπαρωμένες πόρτες. Η πρώτη έχει σχέση με τις διεθνείς αγορές. Η δεύτερη με την γάγγραινα των μετοχοδανείων και η Τρίτη με την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αν για την πρώτη πόρτα δεν χρειάζεται η ιδιαίτερη δική μας συνδρομή, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ίδιο για τις άλλες δύο. Είναι αποκλειστικά δικά μας προβλήματα. Κι ενδέχεται η μη επίλυσή τους να μας κρατήσει σε χειμερία νάρκη, ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που οι ξένες αγορές κατορθώσουν να ανακάμψουν.

Χρειάζεται πολιτική τόλμη. Διότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αποδειχτεί ικανή σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Χρειάζεται ακόμη να αποβάλλουμε τον επαρχιωτισμό μας και να γίνουμε όλοι μας πιο σοβαροί. Επενδυτές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, χρηματιστές, δημοσιογράφοι.

Καιρό τώρα περιγράφαμε τα τι μπορούσε να σημάνει η καθοδική διάσπαση των 2.000 μονάδων. Δυστυχώς, οι εξελίξεις μοιάζουν πιο δύσκολες απ’ όσο είχαμε φανταστεί…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v