Barclays: Σηκώνει επενδυτικό ρίσκο το 2013!

Αρθρο των M. Rainer Preiss και Κ. Μαράτου για το Euro2day.gr. Οι προτάσεις για μετοχές, ομόλογα και νομίσματα. Το μήνυμα του 2012, ο ρόλος της πολιτικής και η στροφή επιλογές μεγαλύτερου ρίσκου.

  • των Michael Rainer Preiss, Κωνσταντίνου Μαράτου*
Barclays: Σηκώνει επενδυτικό ρίσκο το 2013!
Στην εκκίνηση του 2013 και στο στάδιο της εκπόνησης των επενδυτικών επιλογών για τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων, είναι χρήσιμο να κοιτάξουμε λίγο πίσω και να δούμε τι απέδωσε το 2012 και τι δεν πήγε τόσο καλά.

Το 2012 ήταν ένα έτος κατά το οποίο η πορεία των αγορών καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές πολιτικές. Η πλειοψηφία των επενδυτών ανησυχούσε για το ενδεχόμενο μιας μη λειτουργικής διακυβέρνησης στις ΗΠΑ. Ανησυχούσαν ακόμα για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης και τη κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αντί να εστιάσουν στην ουσία των αγορών, πολλοί επενδυτές καθοδηγήθηκαν από το φόβο που δημιουργούν αυτές οι μακρο-οικονομικές ανησυχίες. Ίσως τελικά αυτό που έλειπε από το μυαλό των περισσότερων επενδυτών ήταν το σενάριο να κυλήσουν όλα ομαλά.

Η αξία των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά περίπου 6,5 τρισ. δολάρια πέρυσι και ο δείκτης MSCI All Country World σημείωσε απόδοση 17% (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων).

Τα Ελληνικά ομόλογα σημείωσαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως καθώς η χώρα παρέμεινε στο Ευρώ και η ΕΚΤ δεσμεύθηκε για μεγαλύτερες προσπάθειες διάσωσης. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έγινε πιο διαλλακτική στο θέμα της βοήθειας και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τήρησε τις δεσμεύσεις του απέναντι στους εταίρους.

Όσοι επένδυσαν στα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης έχασαν ορισμένες από τις σημαντικότερες επενδυτικές ευκαιρίες και το Ευρώ ενισχύθηκε κατά 9,4% από τα χαμηλά της 24ης Ιουλίου έναντι του Αμερικάνικου δολαρίου. Ο δείκτης DAX του Γερμανικού χρηματιστηρίου έκλεισε το χρόνο με απόδοση 29% και τα CDS της Πορτογαλίας υποχώρησαν κατά 644 μονάδες βάσης στις 449 μ.β.

Το Χρηματιστήριο της Βενεζουέλας σημείωσε άνοδο 302% και η Τουρκία ήταν η δεύτερη μετοχική αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο με απόδοση με 62%. Η Αίγυπτος με 43%, οι Φιλιππίνες με 42% και η Νιγηρία με 41% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Καζακστάν με απώλειες 14%, η Σρι Λάνκα (-17%), η Μογγολία (-19%), η Ουκρανία (-36%) και η Κύπρος (-60%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Τα επενδυτικά προϊόντα αυξημένου κινδύνου (“risk assets”) σημείωσαν άνοδο καθώς η απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και παράλληλα να προχωρήσει σε επαναγορά περισσοτέρων από 80 δισ. δολαρίων στεγαστικών αλλά και κρατικών ομολόγων ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία. Και ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ που κυμαίνεται στα επίπεδα του 2% κατά την περυσινή χρονιά μείωσε την πραγματική απόδοση των κρατικών ομολόγων σχεδόν στο 0%, τα αμερικάνικα εταιρικά ομόλογα υπεραπόδωσαν της ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμού) κατά περίπου 11%.

Το 2012 ήταν επίσης η χρονιά ιστορικών χαμηλών στη μεταβλητότητα των αγορών. Η ιστορική μεταβλητότητα 30 ημερών του δείκτη MSCI All-Country Index σημείωσε χαμηλό 6ετίας στο 6,7% στις 28 Δεκεμβρίου. Ο VIX – δείκτης που μετρά τις εκτιμώμενες διακυμάνσεις στα δικαιώματα του S&P 500 -υποχώρησε στο 18,02 από το 23,4 στα τέλη του 2011, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2009.

Το 2012, πολλοί επενδυτές υποεκτίμησαν τη σημασία των κυβερνητικών πολιτικών και την επίδραση που αυτές θα είχαν στις αγορές.

Η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατά 2,2% την περυσινή χρονιά, ρυθμός ανάπτυξης που είναι χαμηλότερος από το 3,2% που ήταν η μέση ανάπτυξη κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της World Bank.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι για άνοδο του S&P 500 κατά 6,4% το 2013 μετά από την άνοδο κατά 13,4% που σημείωσε το 2012. Η εκτίμησή μας στην Barclays είναι ότι ο S&P θα κλείσει το 2013 στις 1.595 μονάδες.

Για το 2013 είμαστε σε γενικές γραμμές θετικοί για τα προϊόντα υψηλότερου κινδύνου και όσον αφορά στα νομίσματα προτιμούμε το αμερικάνικο δολάριο σε σχέση τόσο με το ευρώ όσο και με τη στερλίνα.

Η άποψή μας στην Barclays είναι ότι προτιμούμε τα εταιρικά ομόλογα σε σχέση με τα κρατικά και τις μετοχές σε σχέση με τις περισσότερες κατηγορίες ομολόγων. Ο παγκόσμιος επιχειρηματικός κύκλος αλλά και οι τρέχουσες αποτιμήσεις σαφώς υποστηρίζουν την άποψή μας για υπεραπόδοση των επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου το 2013.


* Ο Michael Rainer Preiss, είναι Director - Global Research and Investments και ο Κωνσταντίνος Μαράτος, Vice President στο Wealth and Investment Management της Barclays Bank Plc


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους αρθρογράφους; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v