Επενδύσεις: Πέντε επιλογές για το 2013

Πέντε ενδιαφέρουσες μεσοπρόθεσμες επενδυτικές τοποθετήσεις για την επόμενη χρονιά. Τι «παίζει» για μετοχές εξωτερικού, ελληνικά κρατικά ομόλογα, «καυτούς» κλάδους και τίτλους από το Χ.Α. Αναλυτικά γραφήματα.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Επενδύσεις: Πέντε επιλογές για το 2013
Κινούμαστε στο τέλος μιας δύσκολης, αλλά και επώδυνης χρονιάς. Παραδοσιακά στο κατώφλι του νέου έτους γίνεται απολογισμός για το προηγούμενο, αλλά και προσπάθεια πρόβλεψης για το μέλλον.

Ασφαλώς η διαδικασία της πρόβλεψης σε συνθήκες υψηλού συστηματικού κινδύνου, επενδυτικής ένδειας και ευρωπαϊκής ύφεσης, με παράλληλη πολιτική λιτότητας, αποτελεί δύσκολη και επίφοβη υπόθεση.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση, πιθανώς, να είναι το ιαπωνικό χρηματιστήριο (διάγραμμα 1).

Το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα επιστρέφει στην εξουσία της Ιαπωνίας, καθώς κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της Κυριακής, ίσως συντελέσει σε περαιτέρω μετοχική άνοδο. Συνάμα ο νέος πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ο οποίος στηρίζει μια μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (ακόμη και αρνητικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις), οδηγεί το ιαπωνικό νόμισμα σε περαιτέρω υποχώρηση με πιθανές κερδισμένες τις ιαπωνικές μετοχικές αξίες.

Στη μεγαλύτερη ροή κεφαλαίων προς την Ιαπωνία μπορεί να συντελέσει ο επαναπατρισμός αυτών, αλλά και γενικότερα η φυγή αντίστοιχων ποσών από την Κίνα. Στην τελευταία οι κανόνες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι πάντα ξεκάθαρα, ενώ αμφισβητείται η ορθολογικότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης λόγω καθεστώτος.

Διάγραμμα 1. ETF Ιαπωνίας





























Στα ομόλογα, διεθνώς παρατηρούνται υψηλές τιμές (διάγραμμα 2). Ωστόσο, στα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση δείχνει διαφορετική, αφού η προτίμηση των ξένων να διατηρήσουν τις θέσεις τους στους ελληνικούς τίτλους, παρά τις ικανοποιητικές αποδόσεις που προσφέρθηκαν, μπορεί να αναγνωστεί ως θετικό μήνυμα των αγορών για την κατάσταση στην Ελλάδα και κυρίως ως εκτίμηση για ακόμη καλύτερες προοπτικές μεσομακροπρόθεσμα.

Συνεπώς, η ψήφος εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης ροής κεφαλαίων, μέσω των δόσεων, πιθανώς να ευνοήσει μεταξύ άλλων και την ελληνική αγορά ομολόγων.

Διάγραμμα 2. Bond Pimco ETF





























Αναφορικά με τους κλάδους που εμφανίζονται αμυντικοί στην κρίση, την αρνητική συγκυρία και το υφεσιακό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε, είναι η βιοτεχνολογία (διάγραμμα 3) και οι ημιαγωγοί (διάγραμμα 4).

Για τον πρώτο κλάδο, πολλοί πιστεύουν ότι κλείνει ο κύκλος της τεχνολογίας και έχει ανοίξει ήδη ο αντίστοιχος της βιοτεχνολογίας. Σημειώνεται ότι η διάρκεια του κύκλου μπορεί να είναι τριάντα με σαράντα χρόνια. Αναφορικά με τους ημιαγωγούς, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικευμένο και αναπτυσσόμενο κομμάτι της τεχνολογίας, που βρίσκει απήχηση σε σημαντικούς και στρατηγικούς κλάδους για το μέλλον, π.χ. στην αεροναυπηγική.

Διάγραμμα 3. Βιοτεχνολογία ETF






























Διάγραμμα 4 Ημιαγωγοί





























Ενδιαφέρουσες ευκαιρίες μπορεί να προσφέρει και η ελληνική μετοχική αγορά, δεδομένης της ψήφου εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω ομολόγων. Οι εγχώριοι και οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται σε επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους κατευθύνεται στο εξωτερικό και έτσι δεν έχουν αποκλειστική εξάρτηση από την ελληνική συρρικνωμένη, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, κατανάλωση.

Επίσης, ενδιαφέρουσες είναι οι τοποθετήσεις σε εισηγμένες εταιρίες που «αδικούνται» από την κεφαλαιοποίησή τους, αφού καταφέρνουν να επιβιώνουν σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, οι ανωτέρω εταιρίες έχουν ελκυστικούς - χαμηλούς δείκτες αποτίμησης σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ενώ κατέχουν ισχυρές ταμειακές ροές σε σχέση με τα δάνειά τους.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοίχημα για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι μετοχές με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, όπου δρομολογείται η ιδιωτικοποίησή τους, μειώνεται το κόστος εργασίας τους και συγκεντρώνουν μονοπωλιακή δύναμη. Όλες οι τελευταίες μειώσεις κόστους ουσιαστικά βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, ενώ η ιδιωτικοποίησή τους είναι μονόδρομος.

Σε δύσκολους καιρούς καλό είναι να προσεγγίζουμε την πραγματικότητα με τη λογική και όχι με συναισθηματικά κριτήρια. Παραφράζοντας τον μεγάλο Bertolt Brecht, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «αυτός που αγωνίζεται (μετοχικά) μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται (ρισκάροντας) έχει ήδη χάσει».


* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής Solidus AΕΠΕΥ.

**Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v