Έξι λόγοι για να αποκτήσετε συνταξιοδοτικά

Λεφτά… δεν υπάρχουν, ωστόσο υπάρχουν έξι λόγοι που θα μπορούσαν να σας ωθήσουν να συνάψετε ένα συνταξιοδοτικό ή ένα παιδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Τα ομόλογα και οι φοροαπαλλαγές. Γράφει ο Ζ. Καλαϊτζάκης.

  • του Ζαχαρία Καλαϊτζάκη*
Έξι λόγοι για να αποκτήσετε συνταξιοδοτικά
Λεφτά… δεν υπάρχουν στις τσέπες των περισσότερων συμπολιτών μας, ωστόσο υπάρχουν έξι τουλάχιστον λόγοι προκειμένου κάποιος να ξεκινήσει σήμερα ένα παιδικό ή ένα συνταξιοδοτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έχοντας εξασφαλισμένο ένα εγγυημένο θετικό επιτόκιο και ελπίζοντας σε σημαντικές υπεραποδόσεις σε βάθος χρόνου.

Πρώτος λόγος: Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συγκαταλέγονται στις ελάχιστες μορφές επενδύσεων που κατά τα τελευταία χρόνια όχι μόνο διασφάλισαν τα λεφτά των ασφαλισμένων, αλλά επιπλέον τους προσέφεραν και αξιοσημείωτες αποδόσεις. Αναφέρεται, για παράδειγμα, το πολύ μεγάλο ποσοστό πτώσης των μετοχών (με τους τραπεζικούς τίτλους να χάνουν πάνω από το 80% της αξίας τους), η σημαντική μείωση της αξίας των ακινήτων και το «κούρεμα με την ψιλή» των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν κάθε χρόνο στους πελάτες τους μια θετική απόδοση συνήθως μεταξύ του 2,5% και του 3,35%, ενώ τα παλαιότερα συμβόλαια συνεχίζουν να καρπώνονται μέχρι και 5% τον χρόνο. Όσο και αν κουρεύτηκαν οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, αυτές δεν έκαναν το ίδιο στους πελάτες τους.

Βέβαια, για να μπορεί να γίνει αυτό, οι μέτοχοι των εταιρειών είτε έβαλαν, είτε σύντομα θα βάλουν γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ με τη μορφή αυξήσεων κεφαλαίου. Και όταν διεθνείς όμιλοι προβαίνουν σε αυξήσεις τουλάχιστον δεκαπλάσιες των ετήσιων κερδών τους, προφανώς ριζώνουν στον τόπο μας και διαβλέπουν μεγάλο πεδίο ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα της συνταξιοδότησης.

Η αλήθεια είναι πως τα κλασικού τύπου ασφαλιστήρια συμβόλαια (συνταξιοδοτικά, παιδικά) προσφέρουν ελάχιστη ετήσια εγγυημένη απόδοση, που σήμερα φτάνει έως και το 3,35%.

Πέραν όμως αυτού του ελάχιστου επιτοκίου, οι ασφαλισμένοι καρπώνονται και υπεραποδόσεις σε εκείνες τις χρονιές, όπου η απόδοση του χαρτοφυλακίου της ασφαλιστικής εταιρείας υπερβαίνει την ελάχιστη εγγυημένη απόδοση του συμβολαίου.

Δεύτερος λόγος: Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν πως πάντοτε είναι μια καλή εποχή για να ξεκινήσει κάποιος ένα συνταξιοδοτικό ή ένα παιδικό πρόγραμμα, αλλά τώρα η εποχή είναι ακόμη καλύτερη!

Και αυτό γιατί σε περιόδους κρίσης η ασφάλιση είναι περισσότερο αναγκαία σε σύγκριση με την εποχή της ευημερίας.

Τρίτος λόγος: Τώρα που οι τιμές των ομολόγων, των μετοχών, των ακινήτων, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των περισσότερων άλλων επενδύσεων έχουν υποχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι αρκετά πιθανό οι ασφαλισμένοι να καρπωθούν σε βάθος χρόνου, πέρα από το ετήσιο εγγυημένο επιτόκιο, και πολύ σημαντικές υπεραποδόσεις (με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει).

Τέταρτος λόγος: Οι παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν πως μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν διαθέτει σήμερα τις απαιτούμενες αποταμιεύσεις προκειμένου να ασφαλιστεί. Παρ' όλα αυτά, επιμένουν πως η ασφάλιση αποτελεί σήμερα μια πολύ καλή ασπίδα προστασίας, καθώς διαπιστώνουν πως όσο νωρίτερα κάποιος αρχίσει την αποταμίευση και την ασφάλιση τόσο πιο εύκολα θα συγκεντρώσει έναν σημαντικό «κουμπαρά» για το μέλλον.

Πέμπτος λόγος: Η πιθανή συνέχιση φορολογικών απαλλαγών στα συμβόλαια του κλάδου ζωής. Όμως, σαφή εικόνα θα έχουμε με την ψήφιση του υπό συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου.

Έκτος λόγος:
Την ερχόμενη εβδομάδα διεθνής ασφαλιστικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη χώρα μας σταματά τη διάθεση προϊόντων εγγυημένης απόδοσης και έπεται και δεύτερος με έδρα την κεντρική Ευρώπη. Από τις αρχές του έτους θα ακολουθήσουν πιθανότατα και οι υπόλοιπες εταιρείες με πλήρη κατάργηση ή δραματική μείωσή της. Κίνηση πολύ λογική κατ' εμέ γιατί δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας, τα οποία να παρέχουν ανάλογες αποδόσεις και για τόσα χρόνια.

Στα προγράμματα που για λίγο ακόμα θα διατίθενται, ισχυρότατο σημείο για τον ασφαλιζόμενο είναι οι όροι, σύμφωνα με τους οποίους επιτρέπεται η αύξηση ή και η μείωση του ποσού της αποταμίευσης χωρίς να χάνεται το εγγυημένο επιτόκιο. Αυτό ευνοεί ιδιαίτερα όσους, λόγω των σημερινών δύσκολων συνθηκών της αγοράς, κάνουν ένα ξεκίνημα με ένα μικρότερο ασφάλιστρο. Επίσης σημαντικότατο πλεονέκτημα παρέχεται με το δικαίωμα έκτακτων καταβολών, οποτεδήποτε μπορεί και το επιθυμεί ο αποταμιεύων, οι οποίες, επειδή θα γίνονται στο υπάρχον συμβόλαιο, θα έχουν και αυτές κλειδωμένο το αρχικό επιτόκιο.

* Ο κ. Ζαχαρίας Αδ. Καλαϊτζάκης είναι Σύμβουλος Ασφαλίσεων, www.syntaxeis.gr


**Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v