Πού επενδύουμε μετά τις αμερικανικές εκλογές

Πώς επηρεάζει η μετεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ τις επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Τι «παίζει» για την περίπτωση της Ελλάδας. Τεχνική ανάλυση και αναλυτικά γραφήματα.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Πού επενδύουμε μετά τις αμερικανικές εκλογές
Κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές. Συνεπώς, η διαδικασία της πρόβλεψης είναι ασφαλώς δύσκολη και επίφοβη. Ωστόσο, παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της κατάστασης.

Κοινός τόπος είναι ότι ο εκλογικός κύκλος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τελειώσει. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζει στα μεγάλα δημοσιονομικά και φορολογικά ζητήματα των ΗΠΑ. Συνεπώς, υπάρχει περιορισμένος χρόνος πριν οι ΗΠΑ δυναμιτιστούν από τον λεγόμενο δημοσιονομικό γκρεμό (fiscal cliff) που αφορά μια σειρά περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση της φορολογίας που θα τεθούν σε εφαρμογή, εκτός και αν καταφέρουν τα δύο κόμματα να έρθουν σε συμφωνία στο Κογκρέσο.

Εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός γκρεμός, θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του ελλείμματος (ως ποσοστού του ΑΕΠ) από το 1969. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί και η επερχόμενη (από τις αρχές Ιανουαρίου 2013) αύξηση του φόρου υπεραξίας των μετοχών.

Άρα σε καθεστώς πολύ χαμηλών επιτοκίων (σχεδόν μηδενικών) η αύξηση της φορολογίας σε θέμα υπεραξίας μετοχών θα επιβαρύνει τη σχέση απόδοσης - κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της φορολογίας απομυζά απόδοση και κάνει την επενδυτική απόφαση δυσκολότερη και λιγότερο συμφέρουσα.

Προβληματισμός ενυπάρχει και στην τεχνική εικόνα μεγάλων μετοχικών αμερικανικών δεικτών όπως ο S&P-500 (διάγραμμα 1) και ο Dow Jones Industrial (διάγραμμα 2). Κοινό στοιχείο και των δύο διαγραμμάτων είναι η αδύναμη τεχνική εικόνα, δεδομένου ότι και οι δύο αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Διάγραμμα 1. S&P-500




Διάγραμμα 2. Dow Jones Industrial




Επιπρόσθετα, εφόσον διατηρηθεί η δυναμική του αμερικανικού δολαρίου (δείτε παρακάτω διάγραμμα 3 του etf UUP [PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund]), αυτό θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για αρκετά επενδυτικά προϊόντα, όπως τα εμπορεύματα.

Διάγραμμα 3. UUP PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund




Εάν δούμε αρκετά εμπορεύματα π.χ. σιτάρι, καλαμπόκι, δείχνουν να θέλουν να καταγράψουν την παραπάνω διαπίστωση. Για παράδειγμα, στα διαγράμματα 4 και 5 οι τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι αντίστοιχα καταγράφουν την πιο πάνω διαπίστωση.

Διάγραμμα 4. Σιτάρι




Διάγραμμα 5 Καλαμπόκι




Προφανώς στα εμπορεύματα μπορούμε να εξαιρέσουμε τον χρυσό, το ασήμι, το πετρέλαιο δεδομένου ότι η διακύμανσή τους οφείλεται και σε άλλους λόγους. Για παράδειγμα, ο χρυσός ενισχύεται ως αποθεματικό νόμισμα όσο διαρκεί η κρίση και δεν φαίνονται σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στα κράτη. Αντίστοιχα, στο πετρέλαιο (διάγραμμα 6) μπορεί να δούμε βραχυπρόθεσμη, τουλάχιστον, ανοδική κίνηση, αλλά η τιμή του μπορεί να επηρεαστεί και από ενδεχόμενη εισβολή στο Ιράν. Πάντως, βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, με δυνατότητα κίνησης και στις δύο πλευρές.

Διάγραμμα 6 Light Crude Oil





Βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, που καθορίζει την πορεία των τιμών των μετοχών στις αγορές, είναι η πορεία του χαλκού. Δεδομένου ότι ο χαλκός θεωρείται πρόδρομος δείκτης, αφού προηγείται της κίνησης της αγοράς των μετοχών, θα πρέπει να δούμε την πορεία του για να εκτιμήσουμε την κατεύθυνση της αγοράς. Για την ώρα, ο δείκτης του χαλκού (διάγραμμα 7) δείχνει σε φάση συσσώρευσης. Αναμένουμε, λοιπόν, ξεκάθαρη κίνηση του χαλκού για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω η τάση.

Διάγραμμα 7. Χαλκός





Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα εφόσον συνδυαστούν με:
• Την ευρωπαϊκή κρίση και ύφεση (είναι η δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που η ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση).
• Τη μη ξεκάθαρη βούληση, για την ώρα, για οριστική λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος.
• Την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας.
• Την ενδεχόμενη διάχυση της κρίσης και εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ.

Τι «παίζει» για Ελλάδα

Τεχνικά χρηματιστηριακά, δυνατότητες διαφορετικής κίνησης μπορεί να δώσει η αγορά της Ελλάδας και ενδεχομένως του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρώτη εξαρτάται μεν από τις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, αποφάσεις, αλλά έχει διαφορετική σχέση κινδύνου - απόδοσης από τις υπόλοιπες.

Για την Ελλάδα αναμένονται:
• Τα εταιρικά αποτελέσματα του εννεαμήνου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
• Οι αποφάσεις του επομένου eurogroup (20/11).
• Ο Δεκέμβριος που είναι μήνας παραγώγων και διευθέτησης κινήσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων εν όψει τέλους του έτους.
• Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η επενδυτική κατάσταση, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η παρούσα περίοδος είναι από αυτές όπου θεμελιώνεται ο προσπορισμός υψηλών υπεραξιών ή το αντίστροφο.

Παραφράζοντας τον Χ. Πίντερ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ποτέ δεν θα μάθουμε την (απόλυτη) αλήθεια (επενδυτικά). Η αναζήτησή της είναι όμως συναρπαστική».


* O κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS ΑΕΠΕΥ - Το παρόν άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις του συντάκτη του και δεν αποτελεί σύσταση για πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v