Τρεις επενδυτικές προτάσεις υψηλού ρίσκου

Ο υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ αναλύει το οικονομικό περιβάλλον και δίνει πρακτικές προτάσεις αγοράς (ή και πώλησης) για όσους φλερτάρουν με τον κίνδυνο. Χρήσιμα γραφήματα.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Τρεις επενδυτικές προτάσεις υψηλού ρίσκου
Στο ιδιαίτερα σύνθετο και μεταβαλλόμενο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου δρούμε ο παράγοντας της αβεβαιότητας και του κινδύνου είναι σύμφυτος με τη ζωή. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η διαδικασία επιλογής επενδυτικών προϊόντων σε ένα χαρτοφυλάκιο, το οποίο δημιουργείται ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες κάθε επενδυτή, αποτελεί μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία.

Ειδικότερα σήμερα όπου βιώνουμε:

Α) Ένα σαφώς αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα μας.
Β) Μια γενικότερη αστάθεια στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί θεωρούν πως βρισκόμαστε πιθανότατα αρκετά κοντά σε σημείο καμπής.

Κατά την εκτίμησή μου, δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε είναι:

Η μετατόπιση του κινδύνου για τη χώρα μας από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Ειδικότερα, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο μεγάλος κίνδυνος ήταν η περιθωριοποίηση της Ελλάδας από τους εταίρους και το γενικότερο περιβάλλον, γεγονός το οποίο έχει αμβλυνθεί. Ωστόσο, τώρα ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μην αντέξουν η κοινωνία και η οικονομία τις επώδυνες και βίαιες προσαρμογές προς τα κάτω.

Τα διεθνή αντικρουόμενα συμφέροντα και η πιθανή αλλαγή θέσης-γραμμής από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (βλέπε ευρωπαϊκός Βορράς), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.ά.

Επενδυτικές προτάσεις

Στο παραπάνω πλαίσιο, εξαιρετικής σημασίας είναι να προσδιοριστεί το πού κατευθύνονται τα επενδυτικά κεφάλαια ανάμεσα στα διαθέσιμα επενδυτικά προϊόντα. Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις επενδυτικές προτάσεις:

1. Για επενδυτές υψηλού κινδύνου μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση μπορεί να είναι τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα (λήξης 2023-42). Τα παραπάνω είναι «κουρεμένα», έκδοσης αγγλικού δικαίου και προσφέρουν πολύ καλές αποδόσεις. Ο κίνδυνος ρευστότητας, δηλαδή η δυνατότητα του επενδυτή να βρει αγοραστή σε καλές τιμές, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αγορά των ανωτέρω μέσω ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, όπου μπορούν να πωληθούν αμέσως σε συγκριτικά καλή τιμή.

2. Με τη βελτίωση του κλίματος για τη χώρα μας και την ψήφο εμπιστοσύνης που μας παρέχουν οι εταίροι μας, καλό είναι να επαναπροσεγγίσουμε την ελληνική αγορά για μετοχικές τοποθετήσεις. Εδώ θα πρέπει να προτιμηθούν επιχειρήσεις όπου τα αποτελέσματα επηρεάζονται από την ενέργεια και τις κατασκευές. Συνάμα επιχειρήσεις όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό ή άλλες με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, όπου δρομολογείται η ιδιωτικοποίησή τους. Συνεπώς, εκεί έχει μειωθεί περαιτέρω το κόστος εργασίας τους, όταν παράλληλα διαθέτουν και ισχυρή μονοπωλιακή δύναμη.

3. Δεδομένης της ιδιαίτερης φάσης της παγκόσμιας αγοράς, με τη μεταβλητότητά τους σε πολύ υψηλά επίπεδα, ας δούμε και τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs). Τα τελευταία είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή και πιστοποιητικά τίτλων ιδιοκτησίας, τα οποία και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια. Τα συγκεκριμένα καλάθια επενδυτικών προϊόντων αφορούν νομίσματα, μετοχικές αγορές σε όλο τον κόσμο, εμπορεύματα, κλάδους, ομόλογα κ.λπ. Ακολούθως, η απόδοσή τους είναι ανάλογη των υποκειμένων που αντιπροσωπεύουν, ενώ τονίζεται ότι η σύνθεσή τους είναι δεδομένη και δεν μεταβάλλονται ανάλογα με την άποψη του κάθε διαχειριστή.

Τα ETFs αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια, μέσω των μελών τους, όπως ακριβώς οι μετοχές, δίνοντας τη δυνατότητα για ενδοσυνεδριακές, βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις καθώς και για θέσεις αγοράς ή πώλησης (long - short), χωρίς να τίθεται θέμα ημερολογιακής λήξης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για μόχλευση, δηλαδή να μπορεί κάποιος να επενδύει πάνω στην απόδοση του υποκείμενου προϊόντος επί δύο ή και επί τρία. Συνεπώς, κάποιος επενδυτής θα μπορούσε να εμβαθύνει στα ETFs.

Κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις μπορεί να είναι η πώληση μετοχικών αμερικανικών δεικτών, δεδομένου ότι σύντομα κλείνει ο εκλογικός κύκλος και η ευφορία που συνοδεύει αυτόν [π.χ. ProShares UltraShort S&P 500 Fund (SDS), ProShares UltraShort QQQ Fund (QID), ProShares Short S&P 500 Fund (SH)]. Άλλη ενδιαφέρουσα λύση είναι ομολογιακά ETFs με προστασία έναντι του πληθωρισμού [TIP (US Treasury Inflation Notes)].

Η οικονομική ιστορία μας διδάσκει ότι σε όλες τις περιόδους θα υπάρχουν κέρδη ανάμεσα στα διαφορετικά εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, αρκεί οι διαχειριστές, οι αναλυτές και οι επενδυτές να μπορούν να εκτιμήσουν τα σημεία καμπής μεταξύ αυτών.








* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v