Κapoor: Στο 50% η ευστοχία της Ευρώπης!

Εγινε μόνο το… 1,5 από τα τρία στοιχεία που θα οδηγούσαν την Ευρώπη εκτός κρίσης. Πώς η ΕΚΤ έδεσε τα χέρια της πίσω από την πλάτη. Γιατί το πρόγραμμα ΟΜΤ απλά θα χρηματοδοτήσει την… φυγή κεφαλαίων.

Κapoor: Στο 50% η ευστοχία της Ευρώπης!
Οι αγορές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στα πρόσφατα θετικά νέα για την ευρωζώνη, αλλά σύμφωνα με τον Sony Kapoor της Redefine η κρίση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που θα χρειαστούν πιο δραστικές κινήσεις για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με το κλίμα πανικού που επικρατούσε το καλοκαίρι και την διαφαινόμενη κατάρρευση, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη φαίνεται πως παίρνουν μια πιο θετική στροφή.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε να παρέμβει στις αγορές χρέους, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ενέκρινε τον ESM, η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση για τραπεζική ένωση και η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα μοιάζει να είναι πιο ήπια.

Ωστόσο, ο κ. Kapoor υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέτρεψαν στην κρίση να επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, που το πρόβλημα έχει γίνει πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί με το σημερινό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδυση της Ευρώπης από την κρίση πρέπει να βασιστεί σε τρία σημεία:

1) Μια πιο ισχυρή παρέμβαση της ΕΚΤ για τον περιορισμό πιθανών βραχυπρόθεσμων ζημιών.

2) Αξιόπιστες στρατηγικές ανάπτυξης για τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

3) Αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Από αυτά η Ευρώπη έχει στην καλύτερη περίπτωση “ενάμιση στα τρία”, υπογραμμίζει ο κ. Κapoor.

H EKT έδωσε μια σκληρή μάχη, αλλά έδεσε τα χέρια της πίσω από την πλάτη, συνδέοντας την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων με αυστηρούς όρους.

Ενδεχομένως να αντέδρασε και πολύ αργά. Οι πολιτικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες καθιστούν αδύνατο – αν όχι και ανεύθυνο – για τους επενδυτές, τους αποταμιευτές, τους καταναλωτές, τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, να μην υπολογίσουν το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης.

Ο κ. Kapoor εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει μια Grexit ή την συγκράτηση της φυγής κεφαλαίων αν αυτή συνεχιστεί.

Αν το κλίμα στις αγορές επιδεινωθεί και πάλι, το μόνο που θα επιτελεί το πρόγραμμα “OMΤ” της ΕΚΤ θα είναι η χρηματοδότηση της φυγής κεφαλαίων, όπως συνέβη με το προηγούμενο πρόγραμμα, υπογραμμίζει.

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρωζώνη, ενδέχεται να προκύψει από τους αυστηρούς όρους που απαιτούνται για την παροχή στήριξης της ΕΚΤ και του ESM. Αν επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, θα επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα η ανάπτυξη, αυξάνοντας την ανεργία, το χρέος και την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Όσον αφορά την συμφωνία για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τον ESM, ο κ. Kapoor θεωρεί ότι περισσότερο δημιουργεί εντυπώσεις παρά επιλύει προβλήματα, καθώς οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών θα επιβαρύνουν και πάλι το ισπανικό κράτος, μέσα από την “bad bank” που θα συγκροτηθεί.

Την ίδια ώρα, η πρόταση για την τραπεζική ένωση δεν περιλαμβάνει μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της φυγής κεφαλαίων.

Αν οι καταθέτες στην Ισπανία πανικοβληθούν, το “σεντούκι θα μείνει σχεδόν άδειο”.

“Η αδυναμία των αξιωματούχων να απομακρύνουν από τον ορίζοντα το ενδεχόμενο της διάσπασης της ευρωζώνης και η απουσία αξιόπιστων σχεδίων ανάπτυξης, σημαίνει ότι οι οικονομικοί δρώντες θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται από το φόβο περισσότερο από την ελπίδα ή την απληστία. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει, προτού βελτιωθεί, αν ποτέ βελτιωθεί” καταλήγει ο κ. Kapoor.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v