Μεσοπρόθεσμα "αγορά", βραχυπρόθεσμα μετρητά

Πώς βλέπει η SOLIDUS Χρηματιστηριακή την τεχνική εικόνα του ΧΑ, εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων. Πού βρίσκονται τα επόμενα σημεία στήριξης και αντίστασης. Του Σ. Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Μεσοπρόθεσμα αγορά, βραχυπρόθεσμα μετρητά
Σε φάση αναμονής βρίσκεται η Χρηματιστηριακή Αγορά. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αποτιμήσει τα (αρνητικά) οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών. Παράλληλα, αναμένονται οι όροι και οι αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και η περαιτέρω συγκεντροποίηση του καθώς προβλέπονται κινήσεις από όλες τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς).

Κοινός τόπος είναι ότι «ψήγματα» αισιοδοξίας ενυπάρχουν στην Αγορά μετά τις θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων για το ζήτημα της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Βέβαια οι δυσκολίες συνεχίζουν να υπάρχουν δεδομένων των μεγάλων, ξαφνικών και βίαιων προσαρμογών που επιχειρούνται στην ελληνική οικονομία, οι οποίες θα την οδηγήσουν τελικά δεκαετίες πίσω και θα μεταβάλλουν δραστικά τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Μπροστά μας έχουμε ένα «καυτό» Σεπτέμβριο με την ψήφιση των πρωτόγνωρων και επώδυνων μέτρων, τις ομολογιακές εκδόσεις, την σύγκλιση του G20, τις εκλογές στην Ολλανδία, την συνεδρίαση του eurogroup καθώς και τις κρίσιμες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών (βλέπε ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου).

Συνεπώς, θα πρέπει να αποτιμηθούν όλα αυτά σε συνάρτηση με την διεύρυνση της κρίσης εγχωρίως, την πολιτική αβεβαιότητα καθώς και την επιδείνωση της κατάστασης διεθνώς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κινείται κάτω από το όριο του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (706 μονάδες περίπου). Παράλληλα κινείται άνω των κινητών μέσων των 30, 50 και 90 ημερών (εκθετικός) ενώ το εύρος των Bollinger Bands είναι στις 656 μονάδες (άνω όριο), και στις 588 μονάδες (κάτω όριο).



Ο (αργός) τεχνικός δείκτης Μacd συνεχίζει να δίνει σήμα αγοράς από τις αρχές Αυγούστου. Ο ταλαντωτής RSI(14) έχει διασπάσει ανοδικά το 50 που ερμηνεύεται ως σημάδι εισόδου και παραμονής στις μετοχές του Γενικού Δείκτη.



Σε γενικές γραμμές αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη (βραχυπρόθεσμα), σύμφωνα με το τεχνικό μοντέλο της Solidus, παραμένουμε με μετρητά. Βραχυπρόθεσμο επίπεδο πώλησης υπάρχει με την διάσπαση του επίπεδου των 630 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Το stop loss (σημείο εισόδου - αγορά) έχει οριστεί στις 645 περίπου μονάδες. Ωστόσο, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουμε με σήμα αγοράς από τις 17/8 (stop loss – σημείο εξόδου 616 μονάδες).

Στηρίξεις παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στις περιοχές των 625, 606, 590 μονάδων. Αντιστάσεις παρατηρούνται στα επίπεδα των 648, 662 και 668 μονάδων.


* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS ΑΕΠΕΥ


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v