"Οι τράπεζες παραμέλησαν το Asset Management"

Για μία πενταετία τραπεζικοί και ασφαλιστικοί οργανισμοί με σημαντικό εκτόπισμα παραμέλησαν τον θεσμό της επαγγελματικής διαχείρισης. Οι αιτίες της αδράνειας. Αναγκαία η υπέρβαση αντιλήψεων. Γράφει ο Α. Ξενόφος.

  • του Άρη Ξενόφου *
Οι τράπεζες παραμέλησαν το Asset Management
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας οι Έλληνες Θεσμικοί Διαχειριστές στάθηκαν επάξια απέναντι στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

Και το υποστηρίζω αυτό αναλογιζόμενος τα αποτελέσματα που απέφεραν, παρά την πληθώρα και την ένταση των κρίσεων, που οι αγορές των κεφαλαίων βίωσαν.

Το υποστηρίζω αυτό αναλογιζόμενος την ποικιλία των προϊόντων και των επιλογών που προσφέρθηκαν και συνεχίζουν να προσφέρονται, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε έμπνευση-σύλληψη και στόχο από τα προϊόντα που προσφέρουν οι διεθνείς οίκοι στην εγχώρια αγορά.

Το υποστηρίζω αυτό γνωρίζοντας «από μέσα» το επίπεδο γνώσης των ανθρώπων που συμμετέχουν καθημερινά σε όλα τα στάδια της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης, που δεν περιορίζονται στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, αλλά συμπεριλαμβάνουν την ορθή αποτίμηση των αξιών, την ασφαλή φύλαξή τους, την επάρκεια των συστημάτων και των πλατφόρμων που υποστηρίζουν ένα διαχειριστικό οικοδόμημα, την αντίληψη και τη μέτρηση του κινδύνου που ενσωματώνεται στην αγορά.

Θα αποφύγω να παρασυρθώ στην περιγραφή της ιστορικής διαδρομής της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, την οποία υπηρέτησα από τη θέση μέλους και αργότερα από τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.

Δεν δύναμαι ωστόσο να αποφύγω να καταθέσω την κριτική μου ματιά για το σήμερα.

Μια ανάγκη για κριτική που πηγάζει από την παρελθούσα δυναμική της αγοράς με τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια να υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, έναντι περίπου 5 δισ. ευρώ σήμερα.

Μια ανάγκη που πηγάζει από τη γνώση της επιθυμίας των ιδιωτών και θεσμικών πελατών για ποιοτικές υπηρεσίες διαχείρισης "πρόσωπο με πρόσωπο" με στελέχη στην εγχώρια αγορά.

Μια ανάγκη που πηγάζει από τη δυναμική του θεσμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την εξέλιξη των εργαλείων που σήμερα η θεσμική διαχειριστική κοινότητα δυνητικά διαθέτει.

Θλίβομαι λοιπόν όταν την τελευταία πενταετία τραπεζικοί και ασφαλιστικοί οργανισμοί με σημαντικό εκτόπισμα παραμέλησαν τον θεσμό της επαγγελματικής διαχείρισης.

Έναν θεσμό με σημαντικά χαμηλές απαιτήσεις σε κεφαλαιακά αποθέματα, χωρίς κινδύνους διαγραφής χρεών, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις, με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους επενδυτές.

Θλίβομαι όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιλέγουν όχι τη δυναμική της εξέλιξης, αλλά την ασφάλεια του "δεν επιχειρώ κάτι νέο". Όταν αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η συνένωση δυνάμεων, μέσω συγχωνεύσεων και συνεργειών, προστατεύει την προοπτική δεν την απειλεί.

Θλίβομαι όταν το εγχώριο σύστημα αδυνατεί να αντιληφθεί, ίσως και να μην τολμά να πράξει, ότι η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης περιουσίας οφείλει να προσφέρεται μέσω ενός νέου καθετοποιημένου μοντέλου, που θα αγκαλιάζει σφαιρικά τον retailclient, τον private banking client, τον institutional client σε όλα τα επίπεδα υπηρεσιών και προϊόντων που οφείλει να τους προσφέρει.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι σημερινές συνθήκες ρευστότητας της αγοράς, οι αυξημένες ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας των φορέων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι συνθήκες αβεβαιότητας σε micro και macro οικονομικό επίπεδο συνθέτουν ένα περιβάλλον σημαντικών προκλήσεων χωρίς εύκολες λύσεις.

Ευελπιστώ, ωστόσο, και εύχομαι να ληφθούν έγκαιρα οι κρίσιμες εκείνες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επιθυμητή από όλους υπέρβαση αντιλήψεων και πρακτικών και θα θέσουν νέες, στέρεες βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα.


*Ο Άρης Ξενόφος είναι executive director της AIQ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της EFG AΕΔΑΚ και πρόεδρος της ΕΘΕ την περίοδο 2008-11.


**Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το επετειακό 100ό τεύχος του
Θεσμικού Επενδυτή


***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v