Stiglitz: Καταστροφική η εμμονή στη λιτότητα

Η εμμονή που δείχνει η Ευρώπη στη λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα και σε εξάπλωση της κρίσης, εκτιμά ο J. Stiglitz. Ζητά μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης από ΕΚΤ και ΕΤΕπ.

Stiglitz: Καταστροφική η εμμονή στη λιτότητα
Μεγαλύτερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να περιοριστεί η κρίση χρέους της Ευρώπης, ζητά ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz. Τονίζει, παράλληλα, πως η εμμονή που δείχνει η Ευρώπη στη λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερα προβλήματα και σε εξάπλωση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Stiglitz, στη φετινή ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα δεν αλλάζουν πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, επαναλαμβάνοντας το ίδιο τροπάρι της δημοσιονομικής συμμόρφωσης, της μείωσης των ελλειμμάτων, της μείωσης του χρέους, της υλοποίησης δομικών μεταρρυθμίσεων και της προώθησης της ανάπτυξης.

«Είναι λίγο αστείο να ακούγονται αυτά από εκείνους που, ως επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, υπουργείων οικονομικών και ιδιωτικών τραπεζών, οδήγησαν το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στο χείλος της καταστροφής και δημιούργησαν το συνεχιζόμενο αυτό χάλι», σχολιάζει.

«Πώς μπορεί όμως να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όταν η κρίση ρίχνει τις χώρες σε ύφεση; Και πώς μπορεί να ανακάμψει η ανάπτυξη όταν η λιτότητα είναι σχεδόν βέβαιο ότι σημαίνει περαιτέρω μείωση της συνολικής ζήτησης, των δαπανών και της απασχόλησης;», διερωτάται.

«Υπάρχουν εναλλακτικές στρατηγικές», ισχυρίζεται ο κ. Stiglitz. Όπως επισημαίνει, ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία έχουν περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς και αν το αξιοποιήσουν για επενδύσεις, αυτό θα τονώσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και θα έχει θετικά αποτελέσματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν υπάρξει ένα σωστό πρόγραμμα εξισορρόπησης στην αύξηση των φόρων και των δαπανών, μπορεί να τονωθεί η οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορούν να παίξουν διάφοροι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο κ. Stiglitz εκτιμά πως, αν η ΕΚΤ δανειζόταν με χαμηλότερο τόκο και στη συνέχεια επαναδάνειζε στην Ευρώπη το κέρδος αυτό, τότε το κόστος της εξυπηρέτησης του ευρωπαϊκού χρέους θα μειωνόταν, αφήνοντας περιθώριο για δαπάνες που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επίσης, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των επενδυτικών αναγκών των χωρών που έχουν έλλειψη ρευστού, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τον κ. Stiglitz, η μονοδιάστατη επικέντρωση της προσοχής της Ευρώπης στη λιτότητα είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διάγνωσης του προβλήματος. Και η εμμονή αυτή στη λιτότητα θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες και πιθανότατα σοβαρές. Αν το ευρώ επιβιώσει, το τίμημα θα είναι η υψηλή ανεργία και τεράστια ταλαιπωρία των χωρών της κρίσης. Και η ίδια η κρίση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v