Δημόσιο: Πώς "στολίζει" τους... νοικοκυραίους!

Οι περιπτώσεις των οφειλών των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και το ζήτημα των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια. Βροχή τα παράπονα από τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

Δημόσιο: Πώς στολίζει τους... νοικοκυραίους!
Υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς πληροφορικής ρωτήθηκε για το πώς τόσο πολλές εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σήμερα σε δεινή οικονομική θέση, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους των δημόσιων έργων ήταν -τουλάχιστον κατά το παρελθόν- μεγάλα.

Το στέλεχος λοιπόν της αγοράς αρχικά εξέφρασε τις ενστάσεις του για το κατά πόσον όλα τα έργα του δημοσίου είχαν δοθεί έναντι υψηλών ποσών. Ωστόσο, η βασική παρατήρησή του είναι πως υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα όποια περιθώρια κέρδους των δημόσιων έργων για τις εταιρείες του κλάδου έχουν στην πράξη εξανεμιστεί: ο πολύς χρόνος που αυτά διαρκούν και ο ακόμη πιο πολύς που χρειάζεται για να αποπληρωθούν…

«Πολλές φορές μεσολαβούν χρόνια από την αρχική εξαγγελία μέχρι την προκήρυξη και την ανάθεση ενός έργου και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εμείς απασχολούμε εξειδικευμένο προσωπικό που υποαπασχολείται. Στη συνέχεια, κατά την εκτέλεση του έργου, αντιμετωπίζουμε έναν σωρό αντιξοότητες μέσα από λάθη προκηρύξεων, από δημόσιους φορείς που διαφωνούν για το τι πραγματικά θέλουν κ.λπ.

Και φυσικά, μετά ακολουθεί μια μακρά περίοδος που περιμένουμε μήπως και εισπράξουμε τα λεφτά μας, όταν σήμερα επιβαρυνόμαστε με επιτόκια κοντά στο 10%.

Βέβαια, το δημόσιο τώρα προσπαθεί να μειώσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη», καταλήγει το στέλεχος της αγοράς.

Επιχειρηματίας από τον χώρο της ένδυσης μιλούσε για ανάλογες «σκηνές ροκ» σε ό,τι αφορά τις κρατικές προμήθειες στον κλάδο του: «Υποβάλαμε προσφορές, πληρώναμε εγγυητικές επιστολές και περιμέναμε απίστευτο χρόνο μέχρις ότου να ανοιχτούν και να κριθεί ο διαγωνισμός. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, μας ήρθε η κατακύρωση ενός διαγωνισμού που… είχαμε ξεχάσει. Και αυτό γιατί όλοι οι ανταγωνιστές είχαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αποσύρει τις εγγυητικές τους επιστολές».

Η ουσία είναι πως κάθε εμπλεκόμενος επιχειρηματίας έχει πολλές παρόμοιες ιστορίες να αναφέρει γύρω από το μέτωπο των κρατικών προμηθειών, όπου καθημερινή πρακτική είναι οι μεταβαλλόμενοι όροι, οι απίστευτες καθυστερήσεις και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία.

Αυτοί μάλιστα οι παράγοντες οδήγησαν με τη σειρά τους, από τη μια πλευρά, σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και στη δημιουργία ευνοημένων επιχειρηματικών ομίλων και, από την άλλη πλευρά, σε επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη συγκεκριμένη αγορά ή που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Ενδεικτικό στοιχείο του αλαλούμ που επικρατεί στις οικονομικές συναλλαγές του ελληνικού δημοσίου με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι οι εξελίξεις και τα σενάρια που παίζουν γύρω από τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων του ομίλου Ασπίς Πρόνοια.

Νοσοκομεία: Τα νοσοκομεία είχαν να πληρώσουν γύρω στα πέντε χρόνια(!) τις προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες -όσες τουλάχιστον δεν συμμετείχαν στο περιβόητο πάρτι και δεν καρπώνονταν «τρελά» περιθώρια κέρδους, δηλαδή οι περισσότερες- κάλυπταν το κενό δανειζόμενες από τις τράπεζες. Βλέπε αθροιστικές απώλειες γύρω στο 15% για μία τετραετία.

Έρχεται λοιπόν στη συνέχεια το ελληνικό δημόσιο και τους δίνει (άτοκα) ελληνικά κρατικά ομόλογα μηδενικού επιτοκίου (με «κούρεμα» δηλαδή…) με λήξεις στα τέλη του 2011, του 2012 και του 2013.

Και στη συνέχεια -μέσω του PSI Plus- ακολουθεί και δεύτερο «κούρεμα», με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να ποντάρουν πλέον στις… κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι με κάποιον τρόπο θα αποζημιωθούν!

Ασφαλιστικά ταμεία: Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν απίστευτα ποσά στις ιδιωτικές κλινικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν έγκαιρα ένα μικρό ποσοστό των οφειλών τους κάθε μήνα και τα υπόλοιπα ποσά υποτίθεται πως θα δίνονταν με την εκκαθάριση. Αυτή η εκκαθάριση όμως μέχρι σήμερα γίνεται -στις περισσότερες περιπτώσεις- με καθυστέρηση 8-16 μηνών, ανάλογα με το ταμείο!

Τώρα λοιπόν, με την επικείμενη είσπραξη της δόσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποτίθεται πως τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είτε θα εξοφλήσουν είτε θα καταβάλουν ένα μεγάλο ποσοστό των οφειλών αυτών.

Παράγοντες ωστόσο της αγοράς εκτιμούν πως στο στάδιο αυτής της εκκαθάρισης το δημόσιο θα βρει κάμποσες προφάσεις για να προχωρήσει σε κάθε είδους «κουρέματα», ιδίως σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που καίγονται για μετρητά…

Αποταμιευτές ομολόγων: Πρόκειται για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων για ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ. Η κυβέρνηση αρχικά βεβαίωνε πως θα αποφύγουν τις επιπτώσεις του «κουρέματος», όμως τώρα απλώς λέει πως αναζητά κάποιους τρόπους αποζημίωσής τους. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι συγκεκριμένοι αποταμιευτές θα τύχουν κάποιων φορολογικών εκπτώσεων σε βάθος χρόνου, οπότε σε χρηματοοικονομικούς όρους μιλάμε και πάλι για (μικρότερο σε μέγεθος) «κούρεμα» και γι' αυτούς.

Υπόθεση Ασπίς Πρόνοια: Υποτίθεται πως σύμφωνα με τον νόμο το δημόσιο θα αποζημίωνε τους ασφαλισμένους του ομίλου Ασπίς Πρόνοια, οι ασφαλιστικές άδειες του οποίου ανακλήθηκαν το καλοκαίρι του 2009.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε 1 ευρώ. Και επιπλέον το ελληνικό δημόσιο έχει κερδίσει δικαστικά (και έχει δεσμεύσει) το 50% της περιουσίας του ομίλου, δηλαδή κάπου 60 εκατ. ευρώ, όταν η τρύπα εκτιμάται γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.

Πώς αναμένεται να λυθεί το θέμα; Σύμφωνα πάλι με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η υπόθεση θα μείνει στις… ελληνικές καλένδες για κάποια χρόνια ακόμη, προκειμένου να μαζέψει κεφάλαια το Εγγυητικό Κεφάλαιο (εισπράττει ποσοστό των νέων συμβολαίων από την 1η/1/2011).

Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα πάρουν κάποιο… χαρτζιλίκι, το δημόσιο θα εισπράξει κάπου στα 60 εκατ. ευρώ με τη μορφή ακινήτων (αντί να πληρώσει, ως εκ του νόμου όφειλε) και το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι μετά το 2010 ασφαλισμένοι της χώρας.

Αυτοί δηλαδή που δεν έφταιξαν σε τίποτε…

*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v