Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη

Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από το δημοσιονομικό, οικονομικό και θεσμικό έλλειμμα της ΕΕ. Όμως, το μεγαλύτερο έλλειμμα, αυτό που εμποδίζει να μπει τέλος στην κρίση, είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη
Σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη συζητήσεων για τα ελλείμματα της Ευρώπης και την ανάγκη να διορθωθούν. Μιλούν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τα εξωτερικά ελλείμματα, τα ελλείμματα θεσμών. Όμως, αν και αυτές οι συζητήσεις έχουν βάση, δεν έχουν τόση σημασία.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει η Ευρώπη, και το οποίο δεν την αφήνει να δώσει τέλος στην κρίση, είναι αυτό της εμπιστοσύνης
, υποστηρίζει ο καθηγητής οικονομικών και πολιτικών επιστημών του University of California, Berkley, Barry Eichengreen.

Όπως εξηγεί, πρώτ’ απ’ όλα, υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εθνικών ηγετών και του λαού τους. Δεν είναι μόνο η περίπτωση Μπερλουσκόνι. Ακόμα και οι ισχυρότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες χάνουν την εμπιστοσύνη των υποστηρικτών τους όταν με θράσος λένε κάτι τη μία ημέρα και το αντίθετο την επόμενη.

Δεύτερον, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρώπης. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δεν είναι πρόθυμες να παράσχουν μεγαλύτερη χρηματοοικονομική βοήθεια σε αυτές του νότου είναι ότι δεν πιστεύουν πως οι... δικαιούχοι θα χρησιμοποιήσουν σωστά αυτούς τους πόρους.

Τρίτον, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες καλούνται να κάνουν θυσίες. Και η έλλειψη κοινωνικής εμπιστοσύνης μπλοκάρει τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Β. Eichengreen, η κρίση της ευρωζώνης φαίνεται πως προσφέρει μια ευκαιρία για επανακαθορισμό της εμπιστοσύνης. Οι εθνικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους με το να τους πουν ξεκάθαρες κουβέντες.

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. χρειάζεται να αποκαταστήσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Και οι χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την ανάγκη για βίαιες δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποκαταστήσουν την κοινωνική εμπιστοσύνη στο εσωτερικό τους.

Εάν αυτή η ευκαιρία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης χαθεί, θα είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατον- η Ευρώπη να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά, οικονομικά και θεσμικά ελλείμματά της, τονίζει ο Β. Eichengreen.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v