Έλληνες και Ευρωπαίοι χαμένοι… στη μετάφραση!

Μπορεί οι σχετικές συζητήσεις για το περιβόητο πακέτο ανάπτυξης των Ευρωπαίων για την ελληνική οικονομία να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν για το πού... πηγαίνει η βαλίτσα.

Έλληνες και Ευρωπαίοι χαμένοι… στη μετάφραση!
Μπορεί οι σχετικές συζητήσεις για το περιβόητο πακέτο ανάπτυξης των Ευρωπαίων για την ελληνική οικονομία να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν για το πού τελικά… πηγαίνει η βαλίτσα.

Δεν είναι τυχαίο που οι Ευρωπαίοι έσπευσαν αμέσως να αποδοκιμάσουν μια ονομασία «σχέδιο Μάρσαλ». Και αυτό γιατί κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα προσδοκούσαν επανάληψη των περίφημων πακέτων Ντελόρ, όπου δισεκατομμύρια ευρώ εισέρρεαν στη χώρα χωρίς έλεγχο και κατά κύριο λόγο κατέληγαν σε αετονύχηδες, σε ανύπαρκτους αγρότες, σε εργολάβους-αρπακτικά και φυσικά σε πλήθος (νόμιμων και παράνομων) μεσαζόντων. Και αν περίσσευε κάτι, αυτό πήγαινε στην… ανάπτυξη.

Αντίθετα, οι Γερμανοί, αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν σε κάθε τόνο πως:

Πρώτον, η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα περιλαμβάνει το πακέτο βοήθειας θα είναι σαφώς περιορισμένη.

Δεύτερον, η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση θα αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα (μικρομεσαίες εταιρείες, ξεμπλοκάρισμα αυτοχρηματοδοτούμενων συμβάσεων, έργα που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ).

Και τρίτον, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει κυρίως μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υιοθετήσουν οι Έλληνες και δευτερευόντως από κοινοτικά χρήματα. Οι Ευρωπαίοι, μάλιστα, δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν σε… θέματα τεχνογνωσίας.

Οι θέσεις τους ενσωματώνονται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Βεστερβέλε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία θα προέλθει από διαρθρωτικές αλλαγές και από αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της και όχι από νέα δάνεια…

Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει και από πολλούς άλλους Γερμανούς αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα από κυβερνητικό βουλευτή ο οποίος εστίασε σε πρακτικά θέματα που πρέπει να γίνουν, όπως το να πωλούνται περισσότερα αγροτικά προϊόντα στη Γερμανία, ή το να βοηθήσουν οι γερμανικές περιφέρειες τις ελληνικές σε τεχνογνωσία σε θέματα ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.

Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από δύο στρατηγικές, οι οποίες θα πρέπει να δουλέψουν και ταυτόχρονα.

Η πρώτη αφορά μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και ενεργειών που θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση: ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και προσαρμογές στην αγορά εργασίας (που είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ελληνική κοινωνία), προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στα διεθνώς εμπορευόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, με βάση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν (σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σύστημα υγείας, αγορά εργασίας, ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.), «έχει ήδη εξασφαλιστεί η εντυπωσιακή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% περίπου στην περίοδο 2010-2012, έναντι της συνεχούς επιδεινώσεως της ανταγωνιστικότητας στην περίοδο 2001-2009».

Προς την ίδια κατεύθυνση, επίσης, ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πως «η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια όχι μόνο κατάφερε να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αλλά αποκατέστησε κατά το 1/3 την απώλεια ανταγωνιστικότητας που υπέστη η ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια».

Η δεύτερη στρατηγική κατεύθυνση θα πρέπει να έρθει από την ιδιωτική πρωτοβουλία και από τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας. Για παράδειγμα, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι παράγοντες βλέπουν πολύ θετικά την κίνηση των Ελλήνων αγροτών να παρέμβουν δυναμικά για να περιοριστεί δραστικά η πολύ μεγάλη διαφορά της τιμής των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι των σημείων πώλησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τέτοιες κινήσεις, όπως και άλλες που καθυστέρησαν να γίνουν, όπως νέες καλλιέργειες, παραγωγικότεροι τρόποι παραγωγής κ.λπ.) θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε βάθος χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν την ελληνική περιφέρεια.

Ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας και θα μπορούσαν να αφορούν από την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, έως τον εξορθολογισμό του συστήματος υγείας, το σύστημα της παιδείας κ.ά.

Από την πλευρά τους, στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων συμφωνούν με την ανάγκη δραστικών αλλαγών στην οικονομία και για την προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στην αλλαγή δομών και πρωτοβουλιών. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς πιστεύουν πως όλα αυτά απαιτούν χρόνο και φοβούνται πως ο παραγωγικός ιστός της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να αντέξει άλλο ένα έτος βαθιάς ύφεσης, δηλαδή -18% έως -20% του ΑΕΠ σε μία μόλις τετραετία.

Φοβούνται, δηλαδή, πως, αν δεν βρεθούν τρόποι να ξεκινήσουν το 2012 τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αν δεν ξεπαγώσουν από φέτος οι δημόσιες επενδύσεις και αν δεν καταφέρουν οι τράπεζες από το 2012 να δώσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, τότε η ευρωπαϊκή θεραπεία για την Ελλάδα δεν θα προφθάσει καν να εφαρμοστεί, γιατί ο ασθενής θα έχει ήδη πεθάνει… πριν καν ξεκινήσει η εγχείριση!

Δεν λείπουν τέλος και οι Έλληνες πολιτικοί που θεωρούν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της οικονομίας μας προσχηματικό και εκ των προτέρων αναποτελεσματικό, γι' αυτό υποστηρίζουν πως αν δεν αλλάξει ρότα η Ευρώπη μέσα στο 2012 θα συνεχίσουμε να μιλάμε για νέα διλήμματα και αδιέξοδα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v