Μια Παγκόσμια Τράπεζα για έναν Νέο Κόσμο

Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να πολεμήσει τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή, τη μείωση πλουτοπαραγωγικών πόρων. Η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, μόνο όμως αν βρει τον σωστό ηγέτη.

Μια Παγκόσμια Τράπεζα για έναν Νέο Κόσμο
Ο κόσμος βρίσκεται σε σταυροδρόμι: η παγκόσμια κοινότητα είτε θα ενωθεί για να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τη μείωση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και την κλιματική αλλαγή είτε θα έρθει αντιμέτωπη με μια γενιά που θα μαστίζεται από πολέμους για τους πόρους, από πολιτική αστάθεια και από περιβαλλοντική καταστροφή, σχολιάζει ο Jeffrey D. Sachs, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Columbia και ένας από τους πλέον γνωστούς οικονομολόγους διεθνώς κυρίως ως προς τη δράση του στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του Earth Institute του Πανεπιστημίου Columbia, η Παγκόσμια Τράπεζα, με τη σωστή ηγεσία, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στην αποτροπή αυτών των απειλών και των κινδύνων που αυτές ενέχουν. Έτσι, το παγκόσμιο στοίχημα θα είναι πολύ υψηλό αυτήν την άνοιξη, όταν θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ιδρύθηκε το 1944 με σκοπό την προώθηση της διεθνούς ανάπτυξης και σήμερα σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου είναι μέλη της. Κεντρική της αποστολή είναι να μειώσει τη φτώχεια σε διεθνές επίπεδο και να διασφαλίσει την παγκόσμια ανάπτυξη με περιβαλλοντικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Η επίτευξη αυτών των στόχων όχι μόνο θα βελτίωνε τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά θα προλάβαινε και βίαιες αναταραχές που πυροδοτούνται από τη φτώχεια, την πείνα και τις διαμάχες για ανεπαρκείς πόρους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Sachs, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, παραδοσιακά, θεωρούν την Παγκόσμια Τράπεζα επέκταση της εξωτερικής πολιτικής και των εμπορικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Τώρα, όμως, πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας και αρκετών αφρικανικών κρατών, ζητούν πιο συλλογική ηγεσία και βελτιωμένη στρατηγική, που θα είναι αποτελεσματική για όλους.

Από την ίδρυση της Παγκόσμιας Τράπεζας μέχρι σήμερα, ο άγραφος νόμος ήταν ότι η αμερικανική κυβέρνηση απλώς καθορίζει τον κάθε νέο πρόεδρο. Μέχρι σήμερα και οι 11 πρόεδροι ήταν Αμερικάνοι και κανένας από αυτούς δεν ήταν ειδήμονας στην οικονομική ανάπτυξη -που είναι και η βασική ευθύνη της τράπεζας- ούτε είχε καριέρα στην καταπολέμηση της φτώχειας ή στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ επέλεγαν τραπεζίτες της Wall Street και πολιτικούς περισσότερο για να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές της τράπεζας θα ήταν «φιλικές» προς τα εμπορικά και τα πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Sachs, αυτή η πολιτική φαίνεται να γυρίζει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ και να πλήττει σοβαρά τον υπόλοιπο κόσμο. Λόγω της μακροχρόνιας έλλειψης στρατηγικής εμπειρογνωμοσύνης στην ηγεσία της, η τράπεζα δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Πολλά projects εξυπηρέτησαν τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα αντί τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ για πολύ καιρό η ηγεσία της επέβαλλε αμερικανικές ιδέες που συχνά ήταν τελείως ακατάλληλες για τις φτωχότερες χώρες και τους φτωχότερους ανθρώπους.

Το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελείται από επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορούσαν να καταφέρουν πολύ περισσότερα εάν απελευθερώνονταν από την κυριαρχία των στενών αμερικανικών συμφερόντων και απόψεων, τονίζει. Η τράπεζα έχει την προοπτική να γίνει καταλύτης προόδου σε τομείς-κλειδιά που θα σχηματίσουν το μέλλον του κόσμου. Οι προτεραιότητές της θα πρέπει να περιλαμβάνουν την αγροτική παραγωγή, την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εφαρμογή ενεργειακών συστημάτων με χαμηλή εκπομπή ρύπων, καθώς και την ποιοτική εκπαίδευση για όλους.

Το να καθοριστεί ο σωστός ρόλος της θα είναι σκληρή δουλειά, υπογραμμίζει ο κ. Sachs. Και το σημαντικότερο, ο νέος πρόεδρος της τράπεζας θα πρέπει να έχει από πρώτο χέρι επαγγελματική πείρα σε ό,τι αφορά τα πιεστικά προβλήματα ανάπτυξης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v