El-Erian: Συνθήκες ανάπτυξης σε πέντε βήματα

Δεν αρκούν, πλέον, μόνο οι ενέσεις ρευστότητας στις προβληματικές χώρες. Θα πρέπει να δημιουργούνται και συνθήκες για αύξηση των νέων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει ο επικεφαλής της PIMCO.

El-Erian: Συνθήκες ανάπτυξης σε πέντε βήματα
Περισσότερα από τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, με τις γραμμές πίστωσης να παραμένουν περιορισμένες.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της PIMCO, Mohamed el-Erian, η ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να διορθώσουν το πρόβλημα αρχίζει να εξασθενεί, δημιουργώντας μια ακόμα σειρά κινδύνων για τις δυτικές οικονομίες, που ήδη μπλοκάρονται από την υπερβολικά χαμηλή ανάπτυξη, την υπερβολικά υψηλή ανεργία και το βάθεμα της ανισότητας και του χρέους.

Σύμφωνα με τον Εl-Erian, το οικονομικό αποτέλεσμα των ανορθόδοξων ενεργειών των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προκειμένου να περιορίσουν τα προβλήματα, δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της προσπάθειάς τους.

Όπως επισημαίνει, πλέον, δεν αρκούν μόνο οι ενέσεις ρευστότητας στις προβληματικές χώρες. Θα πρέπει να δημιουργούνται και οι συνθήκες για αύξηση των νέων επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PIMCO, θα πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονες κινήσεις σε πέντε μέτωπα, και συγκεκριμένα:

- Χώρες όπως η Ισπανία πρέπει να ενεργήσουν με μεγαλύτερη ένταση σε ό,τι αφορά το ξεμπλοκάρισμα του τομέα κατοικιών, λαμβάνοντας την απόφαση για καταμερισμό των βαρών, αναχρηματοδότηση και μετατροπή των αδρανών και κατασχεμένων αποθεμάτων κατοικιών. Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, το έχουν ήδη πράξει και βλέπουν αποτελέσματα, ενώ προωθούν και μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.

- Χώρες με υπερβολικά χρέη, όπως η Πορτογαλία (η Ελλάδα το έχει δρομολογήσει), χρειάζεται να επιβάλουν ευμεγέθη «κουρέματα» στους πιστωτές προκειμένου να έχουν μια λογική ευκαιρία να αποκαταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάπτυξη.

- Σε αρκετές δυτικές χώρες, θα πρέπει να σχηματιστούν συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στις υποδομές.

- Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να γκρινιάζουν για τη μελλοντική σύνθεση βασικών χρηματοοικονομικών θεσμών και να καθορίσουν ένα ξεκάθαρο πολυετές, διασυνοριακό, «όραμα».

- Τέλος, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν το εκλογικό τους σώμα με σαφήνεια ότι ορισμένα από τα «συμβόλαια» που «γράφτηκαν» κατά τη «χρυσή εποχή» της μόχλευσης, του χρέους και των πιστωτικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, και θα πρέπει να «ξαναγραφτούν» με έναν διαφανή τρόπο που θα φέρνει ισορροπία μεταξύ των γενεών, μεταξύ της εργατικής τάξης και του κεφαλαίου, και μεταξύ των αποδεκτών των προνομίων και των λοιπών φορολογουμένων.

Όπως υποστηρίζει ο Εl-Erian, τέτοιου είδους πολιτικές θα επέτρεπαν τη συμμετοχή υγιών δυνάμεων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτούνται ηγεσία, επικέντρωση στους στόχους και εκπαίδευση, σημειώνει, τονίζοντας ότι απουσία αυτών των παραγόντων τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα εντονότερα και η επιδιόρθωσή τους πιο περίπλοκη και απειλητική για όλον τον κόσμο - ακόμα και για το περίφημο 1%.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v