S. Kapoor: Τι πέτυχε και πού απέτυχε η Σύνοδος

Η πολιτική βούληση για στήριξη του ευρώ είναι το μόνο θετικό μήνυμα της Συνόδου, εκτιμά ο S. Kapoor, επικεφαλής think tank των Βρυξελλών. Παραμένουν τα ερωτήματα για ανάπτυξη, ΕΚΤ. Απομονώνεται η Βρετανία.

S. Kapoor: Τι πέτυχε και πού απέτυχε η Σύνοδος
Η Σύνοδος Κορυφής απέδειξε ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για τη στήριξη του ευρώ, αλλά απέτυχε να παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και ένα σαφές πλαίσιο μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα βοηθούσαν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, εκτιμά ο Sony Kapoor της Re Define, think tank με σημαντική επιρροή στους κύκλους των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον κ. Kapoor, η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να εκχωρήσουν περισσότερες εθνικές εξουσίες στα όργανα της Ε.Ε. είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να στηριχτεί το ευρώ.

Το μήνυμα αυτό θα βοηθήσει στο να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από τις ανεύθυνες συζητήσεις για πιθανές εξόδους υπερχρεωμένων κρατών από το ευρώ.

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα από το βήμα αυτό αντισταθμίζονται, σύμφωνα με τον αναλυτή της Re Define, από την έλλειψη συγκεκριμένων αποφάσεων για τον ρόλο της ΕΚΤ, την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

"Η δυνατότητα για επιπρόσθετη στήριξη από την ΕΚΤ παραμένει αβέβαιη, δεν υπάρχουν αξιόπιστα σχέδια για αποκατάσταση της ανάπτυξης και οι συζητήσεις για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι ατελείς και αβέβαιες. Αυτός δεν είναι ακριβώς ο τρόπος για να εμπνεύσει κανείς εμπιστοσύνη", τονίζει ο κ. Kapoor.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, καθώς δεν παρουσιάστηκε κανένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο.

Η δημοσιονομική λιτότητα παρουσιάζεται ως το μόνο φάρμακο για την κρίση, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο διαψεύδεται από την πρόσφατη οικονομική ιστορία.

"Ενώ τα πιο στενά δημοσιονομικά κοστούμια μπορεί να αποτρέψουν την επανάληψη προβλημάτων όπως της Ελλάδας και της Ιταλίας, δεν θα κάνουν πολλά για χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία. Η όλη συζήτηση για τη δημοσιονομική ενοποίηση έχει παραβλέψει το γεγονός ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισπανία αποτέλεσαν μοναδικά φαινόμενα δημοσιονομικών επιδόσεων", σημειώνει ο κ. Kapoor.

Ακόμα περισσότερο, τονίζει ο αναλυτής της Re Define, στη Σύνοδο δεν πάρθηκε καμία συγκεκριμένη και οριστική απόφαση για τη δημοσιονομική ενοποίηση των κρατών-μελών. Το μόνο που αποφασίστηκε είναι ότι μια νομισματική ένωση πρέπει να κινηθεί προς μια δημοσιονομική ένωση.

"Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη δέσμευση ενός κράτους να επιτύχει δημοσιονομικούς στόχους και στην ουσιαστική ικανότητά του να το κάνει", αναφέρει ο κ. Kapoor.

Άσχημη μέρα για τη βρετανική διπλωματία

Η απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της συμφωνίας αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Kapoor, ένα ξεκάθαρο διπλωματικό λάθος, το οποίο απομονώνει τη χώρα και περιορίζει δραματικά την επιρροή της στις εξελίξεις. 

Ένα λάθος που δεν δικαιολογείται από την πρόθεση του κ. Κάμερον να προστατέψει τα συμφέροντα του City, καθώς οι περιορισμοί που έχει ήδη δρομολογήσει η Μ. Βρετανία στη ρευστότητα, στη δομή και στο κεφάλαιο των χρηματοοικονομικών θεσμών υπερβαίνουν κατά πολύ τα σχέδια της Ε.Ε.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και οι μηχανισμοί σταθεροποίησης

Η συνδυασμένη δύναμη του EFSF και του ESM και οι νέες πιστωτικές γραμμές του ΔΝΤ δεν υπερβαίνουν τα 600 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Ακόμη περισσότερο, η υπαναχώρηση όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο ESM μπορεί να αποδειχτεί μακροπρόθεσμα ότι ήταν λανθασμένη.

Σχετικά με τα επιπρόσθετα κεφάλαια προς το ΔΝΤ, ο κ. Kapoor αναφέρει ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να προσδιοριστεί το πώς και το πότε θα παρασχεθούν, παρά να επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v