Οι Έλληνες και το τέλος της μεταπολίτευσης

Ο κύκλος της μεταπολίτευσης «κλείνει» πλέον οριστικά και με βίαιο τρόπο σήμερα. Ο Γ. Παπανδρέου οφείλει να αφήσει τη λαϊκή βούληση να εκφραστεί και τη χώρα να πορευτεί τον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

  • του Χάρη Λαμπρόπουλου*
Οι Έλληνες και το τέλος της μεταπολίτευσης
Σε πρόσφατο άρθρο μου υποστήριξα ότι το θέατρο του παραλόγου που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα δεν έχει τελειωμό. Από το μαρτύριο της σταγόνας, στα εκβιαστικά διλήμματα, και ξανά στο μαρτύριο της σταγόνας, με ανακοίνωση επαχθέστατων μέτρων, που αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας και οδηγούν στην εξαθλίωση τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών…

Το μαρτύριο αυτό συνεχίστηκε και με την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού για διεξαγωγή (ψευδο)δημοψηφίσματος. Με ποιον στόχο, άραγε;

Γιατί η απάντηση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας, που με όραμα και συνέπεια υποστήριξαν και κατέκτησαν για λογαριασμό μας οι κορυφαίοι ταγοί των πολιτικών πραγμάτων στη μεταπολίτευση, είναι μονοσήμαντα ΝΑΙ.

Μπορεί να έχουν γίνει πλέον αντιληπτά και να καλούμαστε να πληρώσουμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας από αυτήν την επιλογή μας, αλλά πλέον γίνεται πασίδηλο ότι ο κύκλος αυτής της μεταπολίτευσης «κλείνει» πλέον οριστικά και με βίαιο τρόπο σήμερα. Ίσως αυτό και να είναι το μόνο καλό από όλα τα δεινά που υφιστάμεθα τα τελευταία δύο χρόνια.

Το ερώτημα όμως που θέτουν ξεκάθαρα και ωμά πλέον οι εταίροι μας στην ευρωζώνη περί επιλογής μας για παραμονή μας στο ευρώ ή όχι δεν είναι ούτε εκβιαστικό, ούτε θεωρητικό, ούτε τεχνοκρατικό. Παραπέμπει ευθέως στο δίλημμα ατλαντιστών - ευρωπαϊστών. Σε αυτό ζητούν την ξεκάθαρη τοποθέτησή μας.

Έτσι, μπορούμε να καταλήξουμε ότι ο στόχος του κ. Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργού, δεν εξυπηρετεί μόνο την προσωπική του πολιτική επιβίωση, αλλά και αλλότρια συμφέροντα, θέτοντας σε «ομηρεία» το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Αποδεσμεύστε, λοιπόν, τους Έλληνες από αυτήν την «ομηρεία», κ. Πρωθυπουργέ, ως ύστατη πράξη πολιτικής ευθύνης. Αφήστε τη λαϊκή βούληση να εκφραστεί και τη χώρα να πορευτεί τον δύσκολο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής της.



* Ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος (Ph.D. econ. LSE) είναι Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v