Θρύψαλα θα φέρει το σπάσιμο της ευρωζώνης

Η έξοδος ενός κράτους-μέλους από το ευρώ μπορεί να μοιάζει ελκυστική σε κάποιους, αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της ευρωζώνης. Γιατί πρέπει να στραφούμε στις 'Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης".

Θρύψαλα θα φέρει το σπάσιμο της ευρωζώνης
Οι συζητήσεις και οι φήμες για πιθανή διάλυση του ευρώ έχουν φουντώσει εδώ και καιρό, αλλά έως τώρα δεν έχουν εμφανιστεί συγκροτημένες αναλύσεις για τη "μηχανική" της εξόδου από το κοινό νόμισμα.

Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες αποτόλμησαν πρόσφατα το εγχείρημα και παρουσίασαν μια μικρή "θεωρία" εξόδου από την ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η HSBC αυτήν την εβδομάδα δημοσίευσε μία έκθεση με τον σύντομο και φιλόδοξο τίτλο "Πώς θα λυθούν τα προβλήματα του ευρώ", στην οποία περιγράφει την αλληλουχία των γεγονότων σε πιθανό ευρωπαϊκό διαχωρισμό.

Νομικές προϋποθέσεις για έξοδο κράτους-μέλους

Αυτό που ξεκαθαρίζει στην έκθεσή της η HSBC είναι ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή συνθήκη που να προβλέπει την εξαναγκαστική έξοδο μιας χώρας από το ευρώ.

Η έξοδος ενός κράτους-μέλους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν το θελήσει το ίδιο, επειδή ενδεχομένως δεν αντέχει τα αφόρητα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι εταίροι του και μόνο αν ζητήσει να βγει από την Ε.Ε. συνολικά και όχι μόνο από την ευρωζώνη.

Οι επιπτώσεις για το κράτος-μέλος που αποχωρεί

Σύμφωνα με την HSBC, στην περίπτωση όπου μια χώρα ζητούσε και επιτύγχανε κάτι τέτοιο θα ήταν αντιμέτωπη με τραγικές συνέπειες.

Τα στοιχεία ενεργητικού και οι υποχρεώσεις των τραπεζών θα μετατρέπονταν αυτόματα στο εθνικό νόμισμα, με αρχική ισοτιμία ένα προς ένα και προοπτικές άμεσης υποτίμησης.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιβάλει αυτόματα ένα πλαφόν αναλήψεων για να αποτρέψει τις εκροές καταθέσεων και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Η HSBC υποθέτει ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαζόταν να κόψει χρήμα για να καλύψει το έλλειμμα, γιατί θα ήταν αδύνατον να επιβληθεί η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Τα όποια πιθανά κέρδη στην ανταγωνιστικότητα από την υποτίμηση του νομίσματος θα εξαλείφονταν από ένα σπιράλ πληθωριστικών πιέσεων.

Παράλληλα, θα αυξανόταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας όσων εταιριών είχαν συνάψει δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Οι επιπτώσεις στην ευρωζώνη

Όμως, οι συνέπειες δεν θα ήταν τραγικές μόνο για το "ανεξαρτητοποιημένο" κράτος-μέλος, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά.

Στις άλλες χώρες της περιφέρειας θα αυξάνονταν τα επιτόκια δανεισμού και η εκροή καταθέσεων, ενώ πολλοί ξένοι επενδυτές θα εγκατέλειπαν τις χώρες αυτές.

Η ΕΚΤ θα έπρεπε να απαντήσει με παροχή ρευστότητας και με επαναγορά κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, τόσο εκείνη όσο και όλοι οι ιδιώτες πιστωτές θα έπρεπε να διαγράψουν εντελώς τις δανειακές τους απαιτήσεις.

Τελικά, η ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιζόταν σε ύφεση, το μέγεθος της οποίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2008.

Ακόμα και στην περίπτωση όπου η χώρα που αποφάσιζε να φύγει ήταν η Γερμανία, τα προβλήματα θα ήταν εξίσου μεγάλα, καθώς η μεν Γερμανία θα αντιμετώπιζε τη ραγδαία άνοδο του μάρκου και την πτώση των εξαγωγών της, ενώ το ευρώ θα ήταν πολύ αδύναμο για να επιβιώσει.

Προς τις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης"

Το συμπέρασμα της έκθεσης της HSBC είναι ότι, αν και πολλά κράτη-μέλη θα βρίσκονταν σε καλύτερη κατάσταση αν δεν είχαν εισέλθει στην ευρωζώνη, οι συνέπειες ενδεχόμενης διάλυσης θα ήταν για όλους καταστροφικές.

Αυτό που είναι απαραίτητο την παρούσα στιγμή είναι μια πολιτική λύση που θα μετατρέψει την ευρωζώνη σε "βέλτιστη οικονομική περιοχή".

H μετατροπή αυτή προϋποθέτει μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, που σημαίνει μεταφορά εξουσιών από τα κράτη σε κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς.

"Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης", ένα ομοσπονδιακό κράτος όπως αυτό των ΗΠΑ, είναι ο μόνος δρόμος, αν τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να αποφύγουν την επερχόμενη καταστροφή.

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η πρόβλεψη του Πολωνού πρωθυπουργού για "έναν πόλεμο στην ευρωζώνη" δεν θα μοιάζει τόσο απίθανη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v