"Να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ"

Οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης και όχι η Ελλάδα πρέπει να πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Βloomberg Ramesh Ponnuru.

Να εγκαταλείψει η Γερμανία το ευρώ
Οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης και όχι η Ελλάδα πρέπει να πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, τόσο για το δικό τους όφελος όσο και γι' αυτό των χωρών της περιφέρειας, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Βloomberg Ramesh Ponnuru.

Η ευρωζώνη, υποστηρίζει ο κ. Ponnuru, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει "βέλτιστη νομισματική περιοχή" γιατί απαρτιζόταν από οικονομίες με διαφορετικούς οικονομικούς κύκλους και επίπεδα "ελαστικότητας" μισθών, γεγονός που σημαίνει ότι τα σωστά επιτόκια για ένα κράτος-μέλος μπορεί να ήταν λανθασμένα για κάποιο άλλο.

Οι υποστηρικτές του ευρώ πίστεψαν ότι οι αδυναμίες αυτές θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ισχυρής κεντρικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγούσε στη "σύγκλιση" των οικονομικών κύκλων των διαφόρων κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Ponnuru, παρότι υπήρξαν κάποια σημάδια οικονομικής σύγκλισης των χωρών-μελών, η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο δύο δομικά προβλήματα της ευρωζώνης:

Το πρώτο είναι ότι "σπάταλες" χώρες όπως η Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, εκμεταλλευόμενες την ανάπτυξη χωρών όπως η Γερμανία. Και όταν τα προβλήματα από την κρίση εμφανίστηκαν, οι αδύναμες οικονομίες δεν είχαν τη δυνατότητα να στραφούν στο παραδοσιακό μέσο της υποτίμησης του νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία προσάρμοσαν την πολιτική της ΕΚΤ στις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα τα επιτόκια για τα κράτη της περιφέρειας όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία να είναι πολύ χαμηλά κατά τα χρόνια που αναπτύσσονταν και πολύ υψηλά στη συνέχεια.

Οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα επωφελούνταν σημαντικά στην παρούσα φάση από χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τονίζει ο κ. Ponnuru, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία αντιστέκονται γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος του πληθωρισμού.

Επέλεξαν να ακολουθήσουν τη λογική των σχεδίων διάσωσης, αν και όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος του Bloomberg στοιχίζουν τελικά περισσότερο στον Γερμανό και στον Γάλλο φορολογούμενο.

Τα σχέδια διάσωσης, ωστόσο, συναντούν το εμπόδιο ενός αναδυόμενου εθνικισμού, με τους Γερμανούς πολίτες να αρνούνται να πληρώσουν για λογαριασμό των Ελλήνων και τους Έλληνες να διαμαρτύρονται για τους όρους των σχεδίων διάσωσης.

Yπό τις παρούσες συνθήκες, η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τον κ. Ponnuru, είναι η εγκατάλειψη του ευρώ. Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις αδύναμες χώρες, γιατί θα προκαλέσει την άμεση κατάρρευση των τραπεζών τους.

Αν η Γερμανία και οι άλλες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης θέλουν να γλιτώσουν τον πληθωρισμό και τα σχέδια διάσωσης, τότε "θα πρέπει να φύγουν μαζικά από το ευρώ, δημιουργώντας ένα νέο νόμισμα της βόρειας Ευρώπης, που θα καλύπτει μια πιο συνεκτική οικονομική περιοχή", γράφει ο κ. Ponnuru.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, "θα υιοθετήσουν πιο ρεαλιστική ισοτιμία σε σχέση με το νέο νόμισμα".
 



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v