Το νέο στοίχημα των αγροτικών συνεταιρισμών

Οι κρίσιμες διατάξεις και τα κενά στο ν/σ για συνεταιρισμούς. Πώς θα μπει φρένο στο κρατικοδίαιτο σύστημα. Τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αύξηση παραγωγής. Άρθρο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Θ. Οικονόμου.

  • του Θανάση Οικονόμου, βουλευτή Ιωαννίνων
Το νέο στοίχημα των αγροτικών συνεταιρισμών
Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιλαμβάνονται κρίσιμες διατάξεις για «συνεταιρισμούς-σφραγίδα» και για απεμπλοκή από τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τον κρατικά επιδοτούμενο συνεταιρισμό. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι η προσέγγιση είναι ατελής.

Η κατάργηση των «συνεταιρισμών-σφραγίδα», η άμεση ψηφοφορία και, κυρίως, η απεμπλοκή από τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τον κρατικά επιδοτούμενο συνεταιρισμό διαμορφώνουν μία νέα προσέγγιση στο θέμα.

Μία προσέγγιση που πολύ φοβάμαι ότι, παρά τα πολλά ελπιδοφόρα σημεία, μένει ατελής.
Το διαχρονικό νομοθετικό έλλειμμα για ό,τι είναι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον υπόλοιπο κόσμο δεν επουλώνεται. Δεν δημιουργείται εκείνο το πλαίσιο που θα μειώσει το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και τη συνεταιριστική παραγωγή από τη μία πλευρά και στους παραγωγικούς και καταναλωτικούς συνεταιρισμούς από την άλλη.

Είναι ενδεικτικό ότι, αν και η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές, δεν τις έχει ενσωματώσει στο θεσμικό της πλαίσιο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κωδικοποίησή τους σε ένα ξεχωριστό άρθρο θα προκαλούσε ζύμωση σε επίπεδο κοινωνίας και εμπέδωση των Αρχών από τους ίδιους τους συνεταιριστές.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για συνεταιριστές που με μεθοδεύσεις ή παραλείψεις καταστρατήγησαν την έννοια του συνεργατισμού, υπονομεύοντας την αξία του στην ελληνική κοινή γνώμη, και με το νομοσχέδιο μετατρέπονται υποχρεωτικά από συνεταιριστές σε κεφαλαιούχους. Και οι επιχειρήσεις από συνεργατικές σε ιδιότυπες Α.Ε.

Η σταθερότητα στην τιμή της συνεταιριστικής μερίδας, η οικονομική συμμετοχή των μελών στη διανομή των κερδών ανάλογη της συνεισφοράς και όχι των μερίδων, η θεσμοθέτηση κοινών και αδιαίρετων ταμείων, η ανοιχτή ένταξη μελών, όπως εφαρμόζονται διεθνώς, μπορούν να οδηγήσουν τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα σε υποδειγματική ευρωστία.

Την ώρα που οι συνεταιρισμοί μπορούν να αναδειχθούν σε ανάχωμα απέναντι στη φτώχεια και στην ανεργία, με τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής και με σημαντική συμβολή στην εξισορρόπηση των τιμών στο ράφι, η Ελλάδα οφείλει και αυτή να εναρμονιστεί με τη διεθνή εμπειρία. Κάτι που θα μπορούσε, άλλωστε, να επιτευχθεί πολύ πιο εύκολα αν συνδυαζόταν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, σ’ ένα κοινό νομοθέτημα.

Το 2012 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών. Είναι μία καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνεταιρισμοί μπορούν να εξελιχθούν σε πόλο ανάπτυξης, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομική αναδιανομή. Η αναγνώριση των συνεταιρισμών ως επιχειρήσεων, που δεν διακρίνονται υποχρεωτικά σε αστικές και αγροτικές, είναι κρίσιμη προϋπόθεση. Και ικανή να οδηγήσει σε επιστροφή κοινωνικού και οικονομικού πλεονάσματος, όπως ακριβώς έχουμε ανάγκη σήμερα.

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v