Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων στις καλλιέργειες!

Υπάρχουν σύγχρονες λύσεις για να τονωθεί η αγροτική παραγωγή, να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος και να μειωθεί δραστικά η διαφορά τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι των καταστημάτων.

Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων στις καλλιέργειες!
Υπάρχουν σύγχρονες λύσεις προκειμένου να τονωθεί η αγροτική παραγωγή, να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος και να μειωθεί δραστικά η διαφορά τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι των καταστημάτων στα αστικά κέντρα.

Το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί πως μία από τις προϋποθέσεις προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την κρίση είναι να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή με εργαζομένους που θα προκύψουν από τον (υπερ)κορεσμένο κλάδο των υπηρεσιών.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η κυβερνητική απόφαση για ενοικίαση -ή καλύτερα για δωρεάν μακροχρόνια παραχώρηση- κρατικών εκτάσεων προκειμένου να απασχοληθούν νέοι αγρότες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγαλύτερο -και μάλιστα με διαφορά- σκάνδαλο στη χώρα είναι οι τεράστιες αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των τιμών των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι και των τιμών στα ράφια των καταστημάτων στα αστικά κέντρα.

Οι απίστευτες αυτές διαφορές αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους ουσιαστικής υπανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς:

Α. Εξανεμίζουν τα εισοδήματα των αγροτών, της πλέον πολυπληθούς κατηγορίας εργαζομένων στη χώρα, μετά βέβαια από δημοσίους υπαλλήλους.

Β. Διαλύουν την εγχώρια αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουμε πλημμυρίσει με εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ακόμη και από χώρες υψηλότερου εργατικού κόστους (π.χ. Κύπρος).

Γ. Ερημώνουν την ελληνική επαρχία, προκαλώντας ανυπολόγιστες παρενέργειες και κόστος.

Η λύση που επιχειρήθηκε να δοθεί στο πρόβλημα μέσα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς -παρά την ύπαρξη θετικών εξαιρέσεων- απέτυχε παταγωδώς, για τους εξής κυρίως λόγους:

α) Η διαχείριση των συνεταιρισμών δεν έγινε από managers, αλλά από αγρότες.

β) Δεν αποφεύχθηκαν οι περιπτώσεις "βολεμάτων" σε τοπικό επίπεδο.

γ) Η εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων έδωσε τη χαριστική βολή.

Σήμερα, λοιπόν, που όλοι ομολογούν πως η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης προκειμένου να εξέλθουμε από την κρίση, θα μπορούσε να εξεταστεί η ιδέα της Ανώνυμης Εταιρίας Επενδύσεων Αγροτικών Καλλιεργειών.

Βήμα πρώτο: Μεγάλα ποσοστά εκτάσεων στην ελληνική ύπαιθρο μένουν ακαλλιέργητα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους διαμένουν μονίμως σε αστικά κέντρα. Πολλοί, μάλιστα, από αυτούς δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκονται τα χωράφια τους...

Θα μπορούσαν λοιπόν οι ανεκμετάλλευτες σήμερα εκτάσεις να εισφερθούν σε μια ανώνυμη εταιρία πολυμετοχικής βάσης και οι σημερινοί κάτοχοι των ανεκμετάλλευτων κτημάτων να λάβουν μετοχές στις συγκεκριμένες εταιρίες. Προφανώς, θα μπορούσε να εισφέρει τα χωράφια του και οποιοσδήποτε άλλος (π.χ. αγρότης που βγαίνει στη σύνταξη και δεν έχει διάδοχη κατάσταση κ.λπ.).

Βήμα δεύτερο: Η εταιρία που θα δημιουργηθεί (έστω Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων Αγροτικών Καλλιεργειών, ή ΑΕΕΑΚ) όχι μόνο θα εκμεταλλεύεται μεγάλες εκτάσεις (οικονομίες κλίμακας κ.λπ.) αλλά επιπλέον θα διοικείται με σύγχρονο τρόπο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από ικανούς managers. Αυτούς που θα διαπραγματευτούν με τις εγχώριες αλυσίδες λιανικής, αυτούς που θα πάρουν το τσαντάκι τους και θα οργώσουν το εξωτερικό για εξαγωγές, αυτούς που κάθε φορά θα εξετάζουν το μίγμα των καλλιεργειών, τις διεθνείς τάσεις και προοπτικές κ.λπ.

Βήμα τρίτο: Οι μετοχές αυτές θα μπορούν να είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα οι μέτοχοί τους να έχουν μια επένδυση με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα και παράλληλα ο ασκούμενος έλεγχος στη διοίκηση να είναι αυστηρότερος.

Προφανώς, η ίδρυση ΑΕΕΑΚ παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες, που ξεκινούν από θέματα νοοτροπίας, περνούν σε ζητήματα γραφειοκρατίας και καταλήγουν σε θέματα υλοποίησης.

Αν, ωστόσο, μια τέτοια ιδέα τύχει της απαιτούμενης στήριξης από τις τοπικές κοινωνίες και από την κεντρική γραφειοκρατία, θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά την ελληνική αγροτική παραγωγή (μείωση της ανεργίας), να περιορίσει σημαντικά τη διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι (θα ωφεληθούν δηλαδή και οι υπόλοιποι αγρότες) και να τονώσει την ελληνική ύπαιθρο.

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v