Ελλάδα και Γερμανία έχουν δίκιο!

Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ευρωπαϊκού κέντρου και περιφέρειας στοιχειώνουν την ευρωζώνη, λέει ο οικονομολόγος της UBS, Paul Donovan. Μήπως όμως Ελλάδα και Γερμανία έχουν δίκιο να τα ζητούν όλα η μία από την άλλη;

Ελλάδα και Γερμανία έχουν δίκιο!
Δικαίως αλληλοκατηγορούνται η Ελλάδα και η Γερμανία, εκτιμά ο global economist της UBS, κ. Paul Donovan.

Σε κείμενό του που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των "F.T.", o επιφανής οικονομολόγος πιστεύει ότι το ευρώ "ποτέ δεν λειτούργησε". Προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα συνεχιστεί και θεωρεί ότι στον πυρήνα της έχει τις διαφορετικές θεωρήσεις που υπάρχουν στους κόλπους της νομισματικής ένωσης.

Αφενός η Γερμανία, το "κέντρο", που πιστεύει ότι με την πειθαρχία λύνονται όλα, και αφετέρου η Ελλάδα, η "περιφέρεια", που θεωρεί ότι η λύση της κρίσης είναι αποκλειστικά στα χέρια της Γερμανίας. Οι Γερμανοί μπήκαν στο ευρώ ως καθόλου ανταγωνιστική οικονομία και κατάφεραν μέσα σε μία δεκαετία να γίνουν και πάλι η επιτομή της ανταγωνιστικότητας, λέει ο κ. Donovan.

Πώς το έκαναν; Επιβάλλοντας αυστηρούς αυτοπεριορισμούς. Δηλαδή με την πειθαρχία. Οι Γερμανοί θεωρούν πως, αν η συνταγή ισχύσει και στην περιφέρεια και υπάρξουν περιορισμός των δαπανών και ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, τα πράγματα θα πάνε μια χαρά.

Από την άλλη πλευρά, λέει ο κ. Donovan, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα "δικαιούται" βοήθεια. Σε όλες τις λειτουργικές νομισματικές ενώσεις η ιδέα είναι ότι η νομισματική συνυπάρχει με τη δημοσιονομική ένωση. Αν η νομισματική πολιτική είναι ακατάλληλη για ένα από τα μέρη της ένωσης, τότε δημοσιονομικές μετακυλίσεις πρέπει να αποζημιώσουν το μέρος αυτό της ένωσης με έξοδα του ισχυρότερου.

Ο οικονομολόγος της UBS επισημαίνει ότι, για να γίνει λειτουργική μια νομισματική ένωση, οι μετέχοντες χρειάζεται να επιβάλουν ευελιξία στον εργασιακό τομέα και περιορισμό των δαπανών, αλλά θα πρέπει και να επιτρέπουν τις μεταφορές (κεφαλαίων) που μια νομισματική ένωση συνεπάγεται. Αυτό έκαναν οι ΗΠΑ το 1932 και βγήκαν από την τρομερή κρίση και αυτός είναι ο τρόπος για να διασωθεί το ευρώ, επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κ. Donovan εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν αμφότερες δίκιο και οφείλουν να κατανοήσουν η μία τα επιχειρήματα της άλλης. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτό, τόσο καλύτερα.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v