Καρβούνης: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα

Η σύνοδος κορυφής έδειξε ότι η Ε.Ε. έχει την πολιτική θέληση να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, ενώ έδωσε και ανάσα στην Ελλάδα. Η χώρα πρέπει τώρα να την εκμεταλλευτεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της εξυγίανσης.

  • του Π. Καρβούνη*
Καρβούνης: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής του Eurogroup της Πέμπτης 21 Ιουλίου είχε ιδιαίτερη συμβολική, ιστορική αλλά και απτή αξία. Για την παγκόσμια κοινότητα ήταν μια σημαντική ενίσχυση της σταθερότητας. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα μία ένδειξη αλληλεγγύης των κρατών-μελών και πίστης στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Για το Eurogroup αποτελεί μια δήλωση δέσμευσης προσήλωσης στην επιβίωση του ευρώ. Ενώ για την Ελλάδα είναι μια βαθιά ανάσα, η οποία απομακρύνει τη χρεοκοπία και δίνει τον πολύτιμο χρόνο για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αλλά και να αρχίσουν να αποδίδουν.

Πράγματι, οι αγορές αντέδρασαν ανάλογα σε αυτήν την κίνηση με αύξηση των δεικτών των χρηματαγορών τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Συνάμα, όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, και εφόσον γίνει ταχέως, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας αναμένεται να αναβαθμιστεί.

Σε μια σύντομη αναφορά στα σημαντικότερα αποτελέσματα της συνόδου θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης έχει ύψος €109 δισ. έως το 2014. Πρωταρχικής αξίας είναι όμως ότι τα αποτελέσματα της συνόδου βασίζονται κυρίως σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο και όχι σε εφήμερες λύσεις. Τοιουτοτρόπως επιμηκύνεται η διάρκεια των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (EFSF) προς την Ελλάδα από 7,5 έτη που ήταν σε 15 έως και 30 έτη με 10ετή περίοδο χάριτος (αυτό θα ισχύσει και για τα τρέχοντα δάνεια που χορήγησε η Ε.Ε.), ενώ η χώρα μας διασφάλισε επίσης δάνεια με επιτόκιο το οποίο είναι κοντά στην τιμή κόστους (3,5%).

Παράλληλα, προσδιορίστηκε η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή τράπεζες κ.λπ.) σε €50 δισ. Ποσοτικά τα μέτρα αυτά συνεπάγονται ότι το χρέος της Ελλάδας μειώνεται κατά λίγο παραπάνω από 10% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά €38,7 δισ. Συγχρόνως, μειώνονται σημαντικά τα χρεολύσια τα οποία πρέπει να πληρώσει η χώρα έως το 2020.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (EFSF) αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα με ενισχυμένη ευελιξία, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ανακεφαλοποιεί χρηματοοικονομικούς οργανισμούς με δάνεια προς κυβερνήσεις και υπό ορισμένες συνθήκες να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές. Το ευρώ θωρακίζεται έτσι από επιθέσεις κερδοσκοπικού τύπου μέσα από ένα όργανο με άριστη πιστοληπτική ικανότητα ("ΑΑΑ").

Τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε μια εμπεριστατωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, "ένα νέο σχέδιο Marshall". Κατ' αρχάς, η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από τα κονδύλια που πρόκειται να εξοικονομηθούν από την ελάφρυνση του χρέους της λόγω των μέτρων που προαναφέρθηκαν.

Πράγματι, τα κονδύλια αυτά θα μπορούν πλέον να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές επενδύσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αντλήσει κεφάλαια ύψους €15 δισ. από το ΕΣΠΑ -με ποσοστό στήριξης των έργων που θα φτάνει το 85% του κόστους τους-, τα οποία είναι διαθέσιμα και μπορούν να επικεντρωθούν σε έργα που θα ενισχύσουν περισσότερο την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σε αυτά θα προστεθούν πιστώσεις με πολύ καλούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Ελλάδα θα βοηθηθεί επίσης από μία ομάδα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα παράσχουν τεχνικές συμβουλές και βοήθεια ώστε αφενός να προχωρήσουν οι διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αφετέρου να απορροφηθούν το γρηγορότερο τα αναπτυξιακά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

Είναι ίσως χρήσιμο στη μελέτη της ελληνικής περίπτωσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο έχει χρειαστεί να πάρει δύσκολα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα: η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και πλέον και η Ιταλία κάνουν σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών τους.

Οι περιπτώσεις των προβληματικών καταστάσεων διαφέρουν, όμως σε όλες υπάρχουν οι κοινοί στόχοι, οι οποίοι είναι η καταπολέμηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών, λογική συνέπεια της ύπαρξης κοινού νομίσματος, του ευρώ.

Οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι από τη μια πλευρά δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει την απαραίτητη ενότητα και πολιτική θέληση για να προχωρήσει με σταθερά βήματα στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε κρίση, και από την άλλη δίνουν στην Ελλάδα το χρονικό περιθώριο για να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει και να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης.

Θα πρέπει να επισημανθεί, στο σημείο αυτό, ότι το χρέος και τα ελλείμματα δεν είναι παρά συμπτώματα μιας ασθενούς οικονομίας και όχι η γενεσιουργός αιτία. Η ελληνική οικονομία και η Ελλάδα έχει ανάγκη, για τη δική της εξυγίανση, τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα επίπονες, αλλά είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς πιστεύουν ακράδαντα ότι εφόσον εφαρμοστούν, αποτελεσματικά και κατά τα συμφωνηθέντα, θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα το οικονομικό περιβάλλον το οποίο ελκύει διεθνείς επενδύσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά αναμφιβόλως θα ενεργήσουν προς όφελος όλων των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων της χώρας. Είναι, κατ' επέκταση, απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη βαθιά ανάσα την οποία έδωσε η πρόσφατη σύνοδος, δρώντας αποφασιστικά έτσι ώστε όταν φτάσει ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους της να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και το βάρος της αποπληρωμής αυτής να είναι ανεκτό για την οικονομία και τους πολίτες της.


* Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v