El-Erian: Πολιτικοί για... λύπηση

Με πιλότους σε σύγχυση παρομοιάζει ο M. El-Erian τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Τα έξι λάθη που γιγαντώνουν τα προβλήματα. Οι λανθασμένες κινήσεις και ο φόβος των αναταράξεων.

El-Erian: Πολιτικοί για... λύπηση
Με… πιλότους σε σύγχυση παρομοιάζει ο κ. Mohamed El-Erian τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Τα έξι ζητήματα που συνοψίζουν τα προβλήματά τους και η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο σκέψης τους.

«Δεν ξέρω για σας, αλλά όποτε βρίσκομαι σε αεροπλάνο που περνάει από αναταράξεις με καθησυχάζει η πεποίθηση ότι οι πιλότοι που κάθονται πίσω από την κλειστή πόρτα του πιλοτηρίου ξέρουν τι να κάνουν. Θα αισθανόμουν πολύ διαφορετικά αν, από μια ανοιχτή πόρτα, έβλεπα πιλότους εκνευρισμένους για την κακή ανταπόκριση των οργάνων του αεροσκάφους, να τσακώνονται για την επόμενη κίνησή τους και να μην παίρνουν καμία βοήθεια από τα manuals», λέει χαρακτηριστικά ο CEO της PIMCO.

«Έτσι, είναι ανησυχητικό ότι οι ηγεσίες πολλών δυτικών οικονομιών σήμερα μοιάζουν με τη δεύτερη ομάδα πιλότων. Αυτή η αντίληψη δεν αντανακλά μόνο τις αντιφατικές δηλώσεις και συμπεριφορές των αξιωματούχων, αλλά και την έκταση με την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα διαρκώς δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. El-Erian, «αυτή η αντίληψη είναι εμφανής στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, όπου οι δείκτες του οικονομικού κλίματος επιδεινώνονται και πάλι, οι ήδη ισχνές ανακάμψεις βρίσκονται σε τέλμα και τα ξεχειλωμένα ισοζύγια γίνονται ακόμα πιο επισφαλή. Όπως είναι κατανοητό, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά γίνονται ακόμα πιο επιφυλακτικά - κάνοντας αναπόφευκτα ακόμα δυσκολότερη την ήδη δύσκολη "δουλειά" των αξιωματούχων». 

Κατά τον ίδιο, «η κατάσταση στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο έντονη όσο είναι στην Ευρώπη, ωστόσο και εκεί επικρατεί η πολιτική ανικανότητα. Παρά την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική τόνωση, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αργή και η ανεργία έχει "κολλήσει" σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο. Η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική προοπτική εξακολουθεί να επιδεινώνεται, ενώ, βραχυπρόθεσμα, οι πολιτικοί παίζουν με την πολύτιμη αξιολόγηση "ΑΑΑ" της χώρας με το να τσακώνονται σαν μικρά παιδιά για το πώς να αυξήσουν το όριο του χρέους.

Έπειτα, υπάρχουν και οι περίπλοκες τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, παραδεχόμενος ότι "δεν έχουμε μια ακριβή εκτίμηση"». 

Σύμφωνα με τον κ. El-Erian, «έξι σημαντικά ζητήματα εκφράζουν το πρόβλημα για τους πολιτικούς της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας:

Πρώτον, και οι τρεις οικονομικές περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με ανησυχητικές δυναμικές απομόχλευσης. Όπως η απώλεια οξυγόνου από το υποθετικό αεροπλάνο μας την ώρα της πτήσης, η απομόχλευση αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες και υπονομεύει την παραδοσιακή αποτελεσματικότητα των επίσημων πολιτικών. Πράγματι, αν αφήνονταν παντελώς στη δική τους δυναμική, αυτές οι οικονομίες πιθανότατα θα μείωναν το υπερβολικό χρέος και θα άλλαζαν τις μακροχρόνιες κοινωνικές συμβάσεις με τρόπο που και θα ήταν εξαιρετικά ανεξέλεγκτος αλλά και θα οδηγούσε σε οικονομική επιδείνωση με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας οικονομικής κρίσης.

Δεύτερον, οι εγχώριες δυναμικές απομόχλευσης δημιουργούν άλλα διαρθρωτικά εμπόδια. Αν και οι λεπτομέρειες διαφοροποιούνται ανάλογα με την οικονομική περιοχή και τον τομέα (στεγαστική αγορά, αγορά απασχόλησης, πιστωτική διαμεσολάβηση κ.λπ.), είναι ένας συνδυασμός με κοινό και ανεπιτυχές αποτέλεσμα: εμποδίζει την ικανότητα των οικονομιών να αναπτυχθούν.

Τρίτον, οι αξιωματούχοι λειτουργούν σε μια παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται εν μέσω τεράστιων ανακατατάξεων, καθώς πολλές συστημικά σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες, ηγούμενες από την Κίνα, συνεχίζουν να αναπτύσσονται με φρενήρεις ρυθμούς.

Τέταρτον, με το να επιλέγουν κυκλικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, οι πολιτικοί έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη - κάτι που και πάλι αντανακλά την ανικανότητά τους να καταλάβουν τις ασυνήθιστες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πέμπτον, η πολιτική περιπλέκει σημαντικά την κατάσταση. Ο λόγος είναι απλός: στις περισσότερες περιπτώσεις, για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές χρειάζονται επώδυνα μέτρα τώρα προκειμένου να υπάρξουν οφέλη μακροπρόθεσμα - μια "ανταλλαγή" που σιχαίνονται οι πολιτικοί, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τέλος, η επικοινωνία είναι... για κλάματα. Σπάνια έχω δει τέτοια αποτυχία αξιωματούχων να δώσουν μια ξεκάθαρη οπτική επί των μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών - μια αποτυχία που επαυξάνει τη γενική και ανησυχητική αίσθηση αβεβαιότητας».

Κατά τον ίδιο, «όλα αυτά εξηγούν το γιατί θα πρέπει να λυπόμαστε τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες, που χρειάζεται να αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα δύσκολες προκλήσεις με ασυνήθιστα αναποτελεσματικά εργαλεία. Όμως, η λύπηση δεν αποτελεί "τσάμπα εισιτήριο". Θα πρέπει επίσης να παρακινήσουμε τους αξιωματούχους να αλλάξουν τον παραδοσιακό, κυκλικό τρόπο σκέψης τους με έναν τρόπο σκέψης που θα κατανοεί καλύτερα και θα αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τα πιο περίπλοκα -αλλά κρίσιμης σημασίας- διαρθρωτικά ζητήματα που κρύβουν τα σημερινά προβλήματα.

Δυστυχώς, αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μια νύχτα. Και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συνθήκες ίσως πρέπει να γίνουν πολύ χειρότερες για να οδηγήσουν τους πολιτικούς σε αλλαγή τρόπου σκέψης. Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν την τύχη να μπορούν να δημιουργούν κάποιο "μαξιλάρι" προστασίας θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να το κάνουν. Άλλοι, δυστυχώς, θα είναι ευάλωτοι σε ακόμα μεγαλύτερες αναταράξεις - και χωρίς μάλιστα να έχουν το πλεονέκτημα να μη βλέπουν τι γίνεται μέσα στο πιλοτήριο», καταλήγει.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v