"Παράγκες" και "νονοί" της νύχτας και της μέρας!

Οι "παράγκες" του ποδοσφαίρου δεν ξηλώνονται μόνο με διώξεις και αστυνομικά μέτρα - Μέτρα και προτάσεις προκειμένου το άθλημα να απαλλαγεί από τους "νονούς" της… μέρας και της νύχτας!

Παράγκες και νονοί της νύχτας και της μέρας!
Καλή και χρυσή η δουλειά των αστυνομικών αρχών για τα παράνομα στοιχήματα στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά η ουσιαστική εξυγίανση του αθλήματος δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αστυνομίας.

Και αυτό γιατί οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν μόνο το σύμπτωμα και όχι το αίτιο του προβλήματος…

Ποια είναι η πηγή του κακού; Το γεγονός ότι το σύνολο των ΠΑΕ είναι έντονα ζημιογόνο και απαιτεί τεράστια ποσά για τη συντήρησή του. Ποσά που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τα έσοδα των ομάδων, από τις εισφορές των τοπικών κοινωνιών, άντε και από τον «οβολό» κάποιων σχετικά εύπορων παραγόντων.

Και όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες οικονομικές... τρύπες, οι ομάδες γίνονται έρμαια των «λεφτάδων» προέδρων, οι οποίοι θα πρέπει είτε να σπαταλούν τα εκατομμύριά τους για τη… φουκαριάρα τη μάνα τους είτε να κερδίζουν, έμμεσα και συνήθως παράνομα, πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που καλούνται κάθε χρόνο να καταβάλουν προκειμένου να «τρέξουν» τις ΠΑΕ.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του οικονομικού ανοίγματος των ομάδων, αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία της Football League (Β΄ Εθνική):

Α. Πολλές ομάδες έχουν μέσο όρο εισιτηρίων που δεν ξεπερνά τα 500 - 800 άτομα!

Β. Στις πλείστες των περιπτώσεων, διαφημιζόμενος στις φανέλες είναι μόνο ο ΟΠΑΠ, ή… η εταιρία του προέδρου.

Γ. Η ΕΤ3 δεν θα κάλυπτε τηλεοπτικά τους αγώνες, αν δεν έδινε τα χρήματα (και πάλι) ο ΟΠΑΠ...

Άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τα εξής:

Πρώτον, υπάρχουν ΠΑΕ που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να «κόβουν» πολλά εισιτήρια, λόγω του μικρού πληθυσμού των πόλεων και των κωμοπόλεων στις οποίες έχουν την έδρα τους.

Δεύτερον, συχνά, πόλεις της επαρχίας (π.χ. Βόλος, Ρόδος, Ηράκλειο) διαθέτουν περισσότερες από μία ποδοσφαιρικές ομάδες.

Τρίτον, πολύ συχνά (για διάφορους λόγους) είναι λίγα τα εισιτήρια των ομάδων στους δήμους της Αττικής, παρά τον μεγάλο πληθυσμό που διαθέτουν.

Τέταρτον, ακόμη και στη Super League, ακόμη και σε περιόδους όπου οι ομάδες πηγαίνουν πολύ καλά (π.χ. Εργοτέλης, Αστέρας Τρίπολης), υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ο αριθμός των εισιτηρίων εξακολουθεί να παραμένει πολύ χαμηλός.

Πέμπτον, όλες οι άλλες κατηγορίες εσόδων των ΠΑΕ (χορηγοί, τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λπ.) αναμένεται σε βάθος χρόνου -λόγω της οικονομικής κρίσης- μάλλον λιγότερα να γίνουν παρά περισσότερα από τα τρέχοντα.

Τι θα πρέπει να γίνει

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των οικονομικών των ομάδων. Το ακριβές μίγμα των μέτρων αποτελεί θέμα ευρύτερου σχεδιασμού και συναινετικών αποφάσεων, ωστόσο κάποιες σκέψεις επί του θέματος θα μπορούσε να ήταν οι εξής:

Α. Δραστική μείωση του αριθμού των επαγγελματικών ομάδων. Π.χ. μετατροπή της Γ΄ Εθνικής σε ερασιτεχνική και δημιουργία Β΄ Εθνικής με δύο ομίλους 16 ομάδων (Βορράς, Νότος) με στόχο τη μείωση των εξόδων μετακίνησης.

Β. Επιβολή περιορισμών στη χρήση ξένων παικτών ακόμη και στη Super League, όπως π.χ. το να μετέχουν σε κάθε λεπτό του αγώνα τουλάχιστον έξι «ελληνικά διαβατήρια».

Γ. Επιβολή ελάχιστου ορίου χρησιμοποίησης παικτών από τα «φυτώρια» των ίδιων των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Δ. Θέσπιση ανώτατου ορίου στη συμμετοχή ομάδων από την ίδια περιφέρεια, ή από την ίδια πόλη.

Ε. Επιβολή ανώτατου ορίου για μεταγραφές και αμοιβές, τουλάχιστον σε ομάδες της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής.

Πολλοί θα υποστηρίξουν πως τέτοια μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου (σιγά την ανταγωνιστικότητα που έχουμε σήμερα!) στο εξωτερικό και σε χαμηλότερη ποιότητα θεάματος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα έχουμε ομάδες που λειτουργούν υγιώς και νομίμως από ανθρώπους της μέρας και όχι της νύχτας, που χρησιμοποιούν Έλληνες ποδοσφαιριστές και που δίνουν βάση στα νέα παιδιά και στον πραγματικό αθλητισμό.

Δεν είναι λίγα όλα αυτά…


* Ο Στέφανος Κοτζαμάνης είναι φίλαθλος του Εθνικού Πειραιά.


** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v