Επενδύσεις: Οι επιλογές σε Ελλάδα - εξωτερικό

Κλάδοι και προϊόντα που επιλέγονται για επενδύσεις στην τρέχουσα συγκυρία με βάση το μοντέλο "Sector Rotation". Τα συμπεράσματα από τη σύγκριση του κύκλου της αγοράς με τον κύκλο της οικονομίας. Γράφει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Επενδύσεις: Οι επιλογές σε Ελλάδα - εξωτερικό
Κοινός τόπος είναι ότι πολλά και σημαντικά αρνητικά ήταν τα ρεκόρ σε οικονομικό επίπεδο που επιφύλαξε το 2010 για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε επίπεδο χώρας είδαμε την επιδείνωση της κρίσης αναφορικά με τη σημαντική πτώση του ΑΕΠ, τα περιθώρια κέρδους στις εισηγμένες να έχουν πιεστεί δραματικά, ενώ οι αρνητικές υπεραξίες των εταιριών εκτοξεύτηκαν άνω των 3 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Δυστυχώς, για το πρώτο εξάμηνο του 2011, συνεχίζεται η παραπάνω τάση. Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα, η διαδικασία πρόβλεψης για τη μελλοντική κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Ακόμη όμως και για τέτοιες περιόδους κρίσεων η επενδυτική φαρέτρα μας δεν είναι άδεια.

Ας ξεκινήσουμε από το παγκόσμιο επίπεδο. Βλέποντας το διάγραμμα 1, παρατηρούμε τις σχετικές διακυμάνσεις των τιμών ανάμεσα σε κλάδους σε σχέση με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500.
 
Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2010 - 24 Μαΐου 2011 παρατηρείται υπεραπόδοση των κλάδων της ενέργειας (energy) και των υλικών (materials) σε σχέση με τον S&P 500. Αντίθετα, εμφανίζεται υποαπόδοση στους κλάδους των βασικών καταναλωτικών ειδών (staples) και των εταιριών παροχής ιατρικών υπηρεσιών (healthcare).

Το σημαντικό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι στα μεν πρώτα η τάση έχει αλλάξει σε πτωτική, ενώ των δεύτερων σε ανοδική. Αυτό εμφανίζεται καλύτερα στο γράφημα 2, που είναι πιο βραχυπρόθεσμο (τέλη Μαρτίου - 24 Μαΐου) όπου τόσο τα υλικά (materials) όσο  και η ενέργεια (energy) και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών (financials) βρίσκονται σε πτώση.

Γνωρίζοντας τα ανωτέρω, εφαρμόζουμε το μοντέλο πρόβλεψης Sector Rotation (διάγραμμα 3), όπου εμφανίζονται ο "Κύκλος της Οικονομίας" (πράσινο χρώμα) και ο "Κύκλος της Αγοράς" (κόκκινο χρώμα). Αυτό το θεωρητικό μοντέλο, που βασίζεται στoν Sam Stovall's S&P's Guide to Sector Rotation δηλώνει ότι οι διάφοροι κλάδοι της οικονομίας είναι πιο δυνατοί σε διαφορετικά σημεία του οικονομικού κύκλου. Το γράφημα δείχνει αυτές τις σχέσεις και την σειρά με την οποία οι διάφοροι κλάδοι πρέπει να παίρνουν ώθηση από την οικονομία. Ο "Κύκλος της Αγοράς" προηγείται του "Κύκλου της Οικονομίας" επειδή οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν οικονομικές επιπτώσεις.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σύμφωνα με το μοντέλο, στην παρούσα φάση του κύκλου ανόδου των βασικών καταναλωτικών ειδών και των υπηρεσιών (services) και στην αρχική των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (utilities). Αυτό πρακτικά σημαίνει, με βάση το μοντέλο, ότι σε αμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο είμαστε στη φάση υπερθέρμανσης της οικονομίας προς την πρώτη φάση επιβράδυνσής της. Αυτό στον κύκλο των αγορών σημαίνει ότι είμαστε στην κορυφή της αγοράς (Market Top) προς την αρχή της πτωτικής αγοράς (Bear Market) - (διάγραμμα 3).

Σύνδεση μετοχών και χαλκού

Την ίδια κατεύθυνση επιβεβαιώνει η συσχέτιση του χαλκού (copper) με τον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 (διάγραμμα 4). Σημειώνεται ότι ο χαλκός είναι πολύ σημαντικός για την παγκόσμια οικονομία, αφού έχει μεγάλες βιομηχανικές και κατασκευαστικές εφαρμογές. Παραδοσιακά, η κατεύθυνση (τάση) μετοχών - χαλκού συγκλίνει. Ειδικότερα, ο χαλκός προηγείται σε κάποιον βαθμό της τάσης των μετοχών και κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τις μετοχές. Εάν παρατηρήσουμε, το διάγραμμα 4 δείχνει ότι το τελευταίο τρίμηνο περίπου η τιμή του μειώνεται, ενώ των μετοχών αυξάνεται. Μόνο σε κορυφές τιμών φαίνονται αποκλίσεις των δύο παραπάνω.

Στο διάγραμμα 5 φαίνεται το είδος επένδυσης που προκρίνεται ανάλογα με τη φάση της οικονομίας όπου βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, σε περίπτωση όπου το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον (ΗΠΑ, Γερμανία, Ην. Βασίλειο κ.ά.) βρίσκεται σε φάση χαμηλού αλλά αυξανόμενου πληθωρισμού, προκρίνονται, με βάση την εμπειρία, οι μετοχές (equities) και τα εμπορεύματα (commodities). Αντίθετα, η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται σε μετάβαση από τη φάση υψηλού και ανοδικού πληθωρισμού σε εκείνη υψηλού και καθοδικού πληθωρισμού. Στην πρώτη φάση προκρίνονται επενδύσεις σε εμπορεύματα και μετρητά (cash) ενώ στη δεύτερη οι μετοχές και τα ομόλογα (διάγραμμα 5).

Δεδομένης της ιδιαίτερης φάσης της παγκόσμιας αγοράς, με τις εισηγμένες εταιρίες να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους, με τη μεταβλητότητά τους (ορισμός του κινδύνου) σε υψηλά επίπεδα, ας δούμε και τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΔΑΚ ή ETFs). Τα τελευταία είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή και πιστοποιητικά τίτλων ιδιοκτησίας, τα οποία και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια. Τα ETFs αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια, μέσω των μελών τους, όπως ακριβώς οι μετοχές, δίνοντας τη δυνατότητα είτε για ενδοσυνεδριακές, βραχυπρόθεσμες είτε για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις καθώς και για θέσεις αγοράς ή πώλησης (long - short), χωρίς να τίθεται θέμα ημερολογιακής λήξης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα συγκεκριμένα καλάθια επενδυτικών προϊόντων αφορούν σε νομίσματα, μετοχικές αγορές σε όλο τον κόσμο, εμπορεύματα, κλάδους, ομόλογα κ.λπ. Ακολούθως, η απόδοσή τους είναι ανάλογη των υποκειμένων που αντιπροσωπεύουν, ενώ τονίζεται ότι η σύνθεση των ETFs είναι δεδομένη και δεν μεταβάλλονται ανάλογα με την άποψη του κάθε διαχειριστή.

Γενικότερα, τα ETFs παρουσιάζουν αυξημένη διασπορά, βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση, έχουν εμπορευσιμότητα, δυνατότητα ανοιχτής πώλησης και αφορούν τόσο στους ιδιώτες όσο και στους θεσμικούς επενδυτές. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για μόχλευση, δηλαδή να μπορεί κάποιος να επενδύει πάνω στην απόδοση του υποκείμενου προϊόντος επί 2 ή και επί 3.

Τι επιλέγουμε στην Ελλάδα

Τέλος, εφόσον επιλέξουμε την ελληνική αγορά για μετοχικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να προτιμηθούν επιχειρήσεις των οποίων τα αποτελέσματα επηρεάζονται από την ενέργεια, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Συνάμα, επιχειρήσεις των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό ή άλλες με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό τους κεφάλαιο, όπου δρομολογείται η ιδιωτικοποίησή τους, μειώνεται το κόστος εργασίας τους και συγκεντρώνουν ισχυρή μονοπωλιακή δύναμη.


* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής στη SOLIDUS AΕΠΕΥ.

**Tα διαγράμματα για τον S&P 500, εμπορεύματα, μετοχές και ομόλογα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v