Οι υπουργοί να στηρίξουν Ελλάδα

Την αλλαγή των νόμων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό ζητά ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, καυτηριάζοντας την επιλογή ξένων συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις και καλώντας τους υπουργούς να στηρίξουν τις εγχώριες δυνάμεις.

  • του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη (*)
Οι υπουργοί να στηρίξουν Ελλάδα
Για την κρίση χρέους της χώρας, ως ΣΜΕΧΑ πήραμε από την αρχή θέση και είπαμε πως το μοντέλο που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις.

Μοναδικό συμφέρον των Ανώνυμων Χρηματιστηριακών Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών ήταν και είναι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, η μείωση του χρέους και ο μηδενισμός των ελλειμμάτων.

Μόνο αν η οικονομία της χώρας πάει καλά θα μπορέσουν και οι ΑΧΕΠΕΥ να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της χώρας και μόνο όταν τα οικονομικά της είναι υγιή ενισχύονται οι τιμές των μετοχών και οι τζίροι του χρηματιστηρίου.

Λόγω της πείρας που διαθέτουν τα στελέχη των ΑΧΕΠΕΥ, που είναι πιστοποιημένα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πριν από μερικούς μήνες δημιουργήθηκε κοινοπραξία για να μπορέσει να αποτελέσει έναν εκ των συμβούλων του κράτους.

Όμως τότε (όταν έπρεπε να γίνει αποτίμηση της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) η κοινοπραξία των μελών του ΣΜΕΧΑ αγνοήθηκε. Το ίδιο διαπιστώνουμε μετά λύπης πως γίνεται και τώρα.

Οι «δουλειές» πηγαίνουν ξανά στις ελληνικές και ξένες τράπεζες. Όταν τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό, η στρατιά των ανέργων θα μεγαλώνει, όπως και οι απώλειες εσόδων για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η πείρα των ΑΧΕΠΕΥ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Πρόσφατα προσελήφθη ως σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων ακαδημαϊκός με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία, και μάλιστα η αμοιβή του θα γίνει σε εταιρία του εξωτερικού. Έτσι θα χαθούν εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία και φόροι.

Ωστόσο, προσωπικά είμαι υπέρ της αξιοποίησης όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και αν ο συγκεκριμένος σύμβουλος μπορεί να συμβάλει, τότε καλώς προσελήφθη. Όμως και τα μέλη του ΣΜΕΧΑ είναι δεδομένο λόγω γνώσεων και πείρας πως μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εμείς ως μέλη του ΣΜΕΧΑ: α) δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και γνωρίζουμε καλύτερα την τοπική αγορά, ενώ β) δεν έχουμε άμεσες ή έμμεσες συγκρούσεις συμφερόντων και γ) δεν έχουμε αλλότρια οφέλη από τρίτες δραστηριότητες.

Ίσως η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ξένοι έχουν περισσότερες γνώσεις. Όμως, οι αναλυτές, είτε εργάζονται στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια, έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και, σε τελική ανάλυση, τα μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιούνται είναι συγκεκριμένα. Επιπλέον, οι εγχώριοι αναλυτές, πέραν της (σε πολλές περιπτώσεις) αλλοδαπής πιστοποίησης και εμπειρίας, έχουν λάβει πιστοποίηση έπειτα από εξετάσεις που έδωσαν και για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, ισάξιας και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερης ποιοτικά των ξένων οίκων, ενώ πληρώνουμε φόρους (45% επί των κερδών) και ασφαλιστικές εισφορές (44% επί των μισθών) στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τους ξένους οίκους που δεν αφήνουν τίποτα αντισταθμιστικό στη χώρα.

Είναι επίσης άμεση ανάγκη να τερματιστεί η παραβίαση των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού και να μη χρησιμοποιηθεί ξανά η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης. Σε μία περίοδο όπου το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται και οι πολίτες θεωρούν πως τίποτα δεν γίνεται στο φως και με διαφάνεια, οφείλουμε όλοι να δείξουμε ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και τακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβεβαιώσει τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΜΕΧΑ περί εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού σε περίπτωση πώλησης μετοχών του Δημοσίου και ειδικότερα των αρχών της διαφάνειας, του μη αποκλεισμού και της αποφυγής των διακρίσεων.

Η εφαρμογή των αρχών αυτών επιβάλλεται σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, συμπεριλαμβάνοντας και την επιλογή των συμβούλων «αποτίμησης» των συμμετοχών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πρόσφατα αποδεχθεί εμμέσως τις ενστάσεις του ΣΜΕΧΑ περί συγκρούσεως συμφερόντων των υποψηφίων, αφού -κατά την Ε.Ε.- οι υποψήφιες επενδυτικές τράπεζες δεν θα αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου, αλλά θα πρέπει να περιοριστούν σε συμβουλές στρατηγικού χαρακτήρα χωρίς πρόσβαση σε εμπορικά και επιχειρηματικά μυστικά των κρατικών ιδρυμάτων.

Τα παραπάνω είχαν γίνει γνωστά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με επιστολή την οποία είχε αποστείλει ο ΣΜΕΧΑ στις 24 Αυγούστου 2010 και είχε κοινοποιήσει στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επιλογή συμβούλων για την αποτίμηση συμμετοχών του Δημοσίου λόγω της πρότασης που είχε καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αν θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τα ίδια προβλήματα, οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές. Και δεν πρέπει να περιοριστούμε μόνο στις προτεινόμενες από την τρόικα αλλαγές. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία όπου όλοι θα έχουν το ίδιο σημείο αφετηρίας και θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

Οι νόμοι που περιορίζουν τον ανταγωνισμό πρέπει να αλλάξουν. Ένας από αυτούς είναι και ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων, όπου γίνεται αυθαίρετη επιλογή των συντονιστών - αναδόχων και των αναδόχων. Η ευκαιρία μας είναι τώρα. Θα την «αρπάξουμε» ή θα μείνουμε στα ίδια και θα συνεχίσουν οι «φίλοι», οι «συντεχνίες», τα «δικά μας παιδιά» να διατηρούν τα κεκτημένα τους εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας;

Καλώ την κυβέρνηση και ιδίως τον υπουργό Οικονομικών καθώς και τον ειδικό γραμματέα αποκρατικοποιήσεων για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών και των ίδιων των ελληνικών επιχειρήσεων να υποστηρίξουν στις μελλοντικές αναθέσεις συμβούλων και τις χρηματιστηριακές εταιρίες, δίδοντας ελληνική προστιθέμενη αξία.

Οι Έλληνες υπουργοί πρέπει να είναι υπουργοί της Ελλάδας και να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας τους, όπως σε αντίστοιχη περίπτωση ενεργούν οι ξένοι συνάδελφοί τους.


* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v