Τι "παίζει" για μετοχές, ομόλογα και commodities

Τι "βλέπει" για την πορεία των εγχώριων και των διεθνών επιλογών ο γενικός διευθυντής της Αιολικής ΑΕΕΧ κ. Δ. Λιάκος. Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποδόσεις και ο υφιστάμενος κίνδυνος.

  • του Δημήτρη Λιάκου (*)
Τι παίζει για μετοχές, ομόλογα και commodities
Τι "βλέπει" για την πορεία των εγχώριων και των διεθνών επιλογών ο γενικός διευθυντής της Αιολικής ΑΕΕΧ κ. Δημήτρης Λιάκος - Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αποδόσεις και ο υφιστάμενος κίνδυνος


Γεωπολιτικές εξελίξεις, κρίση χρέους στην ευρωζώνη, πληθωριστικές πιέσεις και επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν δημιουργήσει ένα σύνθετο σκηνικό για το σύνολο των αγορών και οι πιθανότητες είτε περαιτέρω ανόδου είτε σημαντικής διόρθωσης είναι μοιρασμένες. Στις επόμενες γραμμές καταθέτουμε ορισμένες από τις σκέψεις μας, προσπαθώντας να χαρτογραφήσουμε τη μελλοντική πορεία διαφορετικών asset classes, θεωρώντας κομβικό σημείο τις συνόδους κορυφής στην ευρωζώνη την 11η και την 25η Μαρτίου.

Μετοχές

Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν το καλύτερο περιβάλλον για επενδύσεις σε μετοχικές αξίες.

Παράλληλα, η εταιρική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται, γεγονός που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου του 2010, με την ενίσχυση του κύκλου εργασιών να αποτελεί το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο, ενώ σημαντικοί μακροοικονομικοί δείκτες διαμορφώνονται σε μηνιαία βάση σε υψηλότερα επίπεδα (καταναλωτική εμπιστοσύνη, βιομηχανική - μεταποιητική δραστηριότητα, κλάδος υπηρεσιών, λιανικές πωλήσεις).

Παρά τη θετική εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών, οι τελευταίες εξελίξεις από την εξέγερση στις αραβικές χώρες και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών του πετρελαίου προκαλούν έντονους προβληματισμούς σχετικά με την πορεία των αγορών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διατήρηση του πετρελαίου σε επίπεδα ανώτερα των 110 δολ. δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και επαναφέρει τους φόβους για νέα ύφεση.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ενθαρρυντική όσο την παρουσιάζουν οι αναλυτές. Αν συγκρίνουμε τα σημερινά επίπεδα σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων (ΑΕΠ, ανεργία, αγορά κατοικίας, επιδόματα ανεργίας, καταναλωτικές δαπάνες, προσωπικά εισοδήματα) με τα αντίστοιχα των δύο προηγούμενων οικονομικών κύκλων, θα διαπιστώσουμε ότι υπολείπονται σημαντικά.

Το συνολικό χρέος της χώρας κινείται σε επίπεδα που καθιστά την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή του αρκετά δύσκολη, όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ομπάμα ζητάει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αύξησή του (debt limit) και δεσμεύεται μελλοντικά για τις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στη μείωσή του. Έαν στη θέση των ΗΠΑ είχαμε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, οι οίκοι αξιολόγησης θα είχαν προχωρήσει σε σημαντική υποβάθμιση της αξιολόγησής της, αλλά είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση.

Aν συνυπολογίσουμε την αναμενόμενη αρνητική επίδραση των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών (ενέργεια και τρόφιμα) στις λοιπές καταναλωτικές δαπάνες, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά όπως κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάζουν. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το QE 2 (ποσοτική χαλάρωση) πλησιάζει προς το τέλος του (Ιούνιος) και πως την τελευταία περίοδο όπου η Fed δεν είχε (ή έστω δεν είχε εκδηλώσει) ανάλογη πρόθεση οι αγορές είχαν διορθώσει κατά 15% περίπου (Απρίλιος - Αύγουστος 2010).

Παράλληλα, η ενίσχυση του πληθωρισμού έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών, που προσπαθούν να βρουν τους κατάλληλους μηχανισμούς τιθάσευσής του, χωρίς να δημιουργούν ταυτόχρονα εμπόδια στην οικονομική τους ανάπτυξη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού εισοδήματος κατευθύνεται σε αγορά τροφίμων και ενέργειας, επομένως η σημαντική άνοδος των τιμών τους το τελευταίο διάστημα περιορίζει τις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσοχή όλων έχει στραφεί στις συνόδους κορυφής της 11ης και κυρίως της 25ης Μαρτίου και στις αναμενόμενες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο ενδεχόμενο όπου οι ηγέτες της Ευρώπης καθυστερήσουν και δεν δώσουν σαφείς απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τις αδύναμες οικονομίες, είναι σίγουρο ότι ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και θα συμπαρασύρει πτωτικά τόσο τις αγορές όσο -σε μεταγενέστερο χρόνο- την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτήν την περίπτωση, εικόνες κραχ δεν θα πρέπει να εκπλήξουν κανέναν. Το διακύβευμα των συγκεκριμένων συνόδων κορυφής δεν είναι ούτε η ηγεμονία της Γερμανίας ούτε η τιμωρία των αδύναμων χωρών, αλλά το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις επικείμενες συναντήσεις και οι πιέσεις που ασκούν στη γερμανική πλευρά.

Χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη, θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ιδανικοί αυτόχειρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων, η παραπάνω πρόταση ίσως να φαίνεται περισσότερο ως ευχή ή ως επιθυμία. Στην περίπτωση όμως ικανοποιητικής έκβασης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, η αντίδραση των αγορών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετική και τα χρηματιστήρια της περιφέρειας θα υπεραποδόσουν.

Παρά το γεγονός ότι συγκλίνουμε περισσότερο υπέρ του θετικού σεναρίου για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρούμε ενδεδειγμένη πρακτική τη στάση αναμονής από την πλευρά των επενδυτών και τη διατήρηση αυξημένης ρευστότητας. Είναι προτιμότερο να έχουμε σαφή εικόνα μιας κατάστασης, παρά να πάρουμε στοιχήματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ομόλογα

Πληθωρισμός και αυξήσεις επιτοκίων είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός για τα κρατικά ομόλογα σε διεθνές επίπεδο. Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, επενδύσεις σε ομόλογα κρατών, με εξαίρεση τίτλους που είτε είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό (TIPs) είτε έχουν κουπόνια κυμαινόμενου επιτοκίου (FRNs).

Διαφορετική πορεία ενδεχομένως να καταγράψουν οι κυβερνητικοί τίτλοι των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στις επικείμενες συνόδους κορυφής. Στην περίπτωση μη λύσης, είναι βέβαιη η είσοδος της Πορτογαλίας στον σημερινό μηχανισμό διάσωσης, ενδεχομένως και της Ισπανίας, ενώ οι αναδιαρθρώσεις χρέους θα είναι ένα βήμα πριν από την πραγματοποίησή τους.

Επενδυτικό ενδιαφέρον έχουν ομόλογα επιλεγμένων εταιριών και η εστίασή μας το τελευταίο διάστημα στρέφεται στους κλάδους ενέργειας και κοινής ωφέλειας.

Νομίσματα

Η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αυθεντία των έγκριτων αναλυτών σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζουμε τις προ τριμήνου αναλύσεις, που έκαναν λόγο για διαμόρφωση της ισοτιμίας στα επίπεδα του 1,25 με 1,20 δολ., με τους πιο αρνητικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για 1:1. Τελικά, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε και το 1,40 δολ. και πλέον οι ίδιοι αναλυτές ανεβάζουν τον πήχη στο 1,45.

Η θετική πορεία του ευρώ συμπεριλαμβάνει, πέραν των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ, τις προσδοκίες για επίλυση του προβλήματος χρέους εντός του Μαρτίου. Παράλληλα, συνεχίζεται η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Fed τουλάχιστον έως τον Ιούνιο, γεγονός που αποδυναμώνει το αμερικανικό νόμισμα, ενώ η ρητορική που χρησιμοποιεί ο Μπεν Μπερνάκε είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη της ΕΚΤ.

Η συγκεκριμένη πολιτική, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, συμβάλλει στην ενίσχυση νομισμάτων αναπτυσσόμενων χωρών έναντι του δολαρίου, ενώ όσο συνεχίζονται οι εντάσεις στον αραβικό κόσμο το ελβετικό φράγκο αποτελεί -παραδοσιακά- ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Εμπορεύματα

Χαμηλά επιτόκια, πληθωρισμός, ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, γεωπολιτικές εξελίξεις και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Ο χρυσός και το ασήμι πιθανότατα θα συνεχίσουν τη θετική τους πορεία λόγω της ενίσχυσης του πληθωρισμού και των φόβων για επέκταση της πολιτικής κρίσης και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου, ενώ για τις τιμές των μετάλλων η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ασιατική ζώνη συμβάλλει στη διατήρηση των θετικών τάσεων.

Αναφορικά με το πετρέλαιο, καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι εξελίξεις στη Λιβύη και στην Αραβική Χερσόνησο, καθώς η διατήρηση ή η επέκταση των αναταραχών θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, ενδεχομένως και σε επίπεδα που θα προκαλέσουν προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία.

Καταλύτες για τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στις τιμές των soft commodities είναι αφενός η είσοδος εκατομμυρίων νέων καταναλωτών (Ασία), σε συνδυσμό με την παρατηρούμενη ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης, και αφετέρου η έντονη δραστηριοποίηση hedge funds και prop desks.

Σύνοψη

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν αρκετές τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Ανεξάρτητα από τις αναταράξεις που δημιουργεί το πρόβλημα του χρέους στην εγχώρια αγορά, θεωρούμε ότι υπάρχουν εταιρίες που αξίζουν την επενδυτική προσοχή και αναφερόμαστε σε εκείνες με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Στις αγορές του εξωτερικού θα εστιάζαμε σε επιμέρους κλάδους, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, η βιομηχανία και η αγροτική δραστηριότητα.

Τα μηνύματα, ωστόσο, είναι αντιφατικά (γεωπολιτικές εντάσεις, δημοσιονομικά προβλήματα), με αποτέλεσμα η προσπάθεια να δώσουμε επί του παρόντος συγκεκριμένη κατεύθυνση να είναι αναποτελεσματική. Το σύνολο του επενδυτικού κόσμου (και όχι μόνο) αναμένει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την 25η Μαρτίου. Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη ιστορική ημερομηνία θα διατηρήσει το θετικό μήνυμα που έχει για τον ελληνισμό έως σήμερα.


* Ο κ. Δημήτρης Λιάκος είναι Γενικός Διευθυντής της Αιολικής ΑΕΕΧ.

** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v