Οικονομία: Το μετέωρο βήμα του 2011

Πού ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία από το β΄ εξάμηνο του έτους. Αποστάσεις τηρούν αναλυτές και επιχειρηματικοί παράγοντες. Πού βλέπουν τρωτά σημεία.

Οικονομία: Το μετέωρο βήμα του 2011
Πού ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία από το β΄ εξάμηνο του έτους. Αποστάσεις τηρούν αναλυτές και επιχειρηματικοί παράγοντες. Πού βλέπουν τρωτά σημεία.

Δυνατούς πονοκεφάλους προκαλεί στην κυβέρνηση η ουσιαστική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της χώρας, η οποία θα πρέπει να περάσει μέσα από τα παρακάτω στοιχήματα:

Πρώτον, από κάποια θετική εξέλιξη στο μέτωπο της ευρωπαϊκής βοήθειας για τη χρονική επιμήκυνση και γενικότερα τη διαχείριση των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Δεύτερον, από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 και μετά, και μάλιστα με αξιοσημείωτους ρυθμούς.

Τρίτον, από την επιτυχή προσπάθεια για περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος κάτω από τα 3 δισ. ευρώ το 2015, στόχο που άλλωστε ανακοίνωσε και η κυβέρνηση.

Και τέταρτον, από τη μαζική πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους (ιδιωτικοποιήσεις εταιριών, ακίνητα κ.λπ.).

Αν όλα τα παραπάνω στοιχήματα κερδηθούν -και με τη συμβολή της αναμενόμενης λογιστικής ανοδικής αναπροσαρμογής του ΑΕΠ κατά περίπου 10%-, μπορούμε ενδεχομένως να ελπίζουμε σε διαχειρίσιμο δείκτη δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τηρούν αποστάσεις

Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν κρίσιμους και τους τέσσερις προαναφερόμενους παράγοντες, ωστόσο θεωρούν κρισιμότερο τον δεύτερο, δηλαδή τη σταθεροποίηση της οικονομίας από το β΄ φετινό εξάμηνο και την εκκίνηση μιας διαδικασίας για σημαντική ανάκαμψη από το 2012 και μετά.

Και όλα αυτά όταν ξένοι οίκοι φοβούνται ότι τελικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Ενδεικτική είναι η θέση της Citigroup πως το ΑΕΠ της χώρας θα είναι αρνητικό και το 2012 και πως ο κυβερνητικός στόχος για ανάκαμψη από το επόμενο έτος θα διαψευστεί.

Τις επιφυλάξεις της εκφράζει και η Alpha Bank, η οποία συνδέει την επιτυχία του εγχειρήματος με τον βαθμό της κυβερνητικής βούλησης και αποτελεσματικότητας: "Τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των ανωτέρω (εννοεί τη συγκράτηση του ελλείμματος και την ανάκαμψη της οικονομίας) είτε έχουν ήδη θεσπιστεί είτε η θέσπισή τους θα ολοκληρωθεί σύντομα. Αυτό που απαιτείται είναι η αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίησή τους και βέβαια αυτό δεν είναι ούτε εξασφαλισμένο ούτε εύκολο…". Αυτό αναφέρεται στο πρόσφατο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Από την πλευρά των επιχειρηματιών, οι περισσότεροι βλέπουν τον πάτο του βαρελιού της οικονομίας κάπου προς το τέλος του έτους, όμως δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία για ουσιαστική ανάκαμψη τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο βελτίωσης του κλίματος σε περίπτωση ευνοϊκής εξέλιξης για την Ελλάδα στις επόμενες δύο ευρωπαϊκές συνόδους.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η άνοδος του δείκτη οικονομικών προσδοκιών τον Ιανουάριο (στις 75,6 μονάδες από τις 73,3 τον Δεκέμβριο του 2010), μήνας κατά τον οποίο άρχισε να διαφαίνεται η βούληση της Γερμανίας να στηρίξει τον ευρωπαϊκό Νότο. Το συγκεκριμένο θέμα, όμως, φαίνεται ότι θα έχει κάμποσα ακόμη... επεισόδια μπροστά του, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αν θα συνοδευτεί και από... happy end…

Τα βασικότερα όπλα

Επί του παρόντος, πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να περιορίσει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην πραγματική οικονομία λογω των μέτρων λιτότητας που η ίδια επέβαλε, με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Μάλιστα, τα κυριότερα όπλα που διαθέτει για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού είναι τα εξής:

Α. Η άνοδος του τουρισμού, καθώς εκτιμάται ότι αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 4% οδηγεί σε τόνωση του ΑΕΠ περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η αναμενόμενη βελτίωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, σε συνδυασμό με ένα χαλαρό ευρώ και μειωμένες τιμές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη ανάκαμψη τις φετινές αφίξεις, ελπίζουν παράγοντες της αγοράς, όμως κρατούν έντονες επιφυλάξεις μετά όσα βίωσαν την περυσινή χρονιά (συνεχείς πορείες και ταραχές στην Αττική, έλλειψη βενζίνης μέσα στο καλοκαίρι κ.λπ.).

Β. Η άνοδος των δημοσίων επενδύσεων μέσω της προώθησης των περιβόητων ΕΣΠΑ. Ενώ λοιπόν την περίοδο 2007 - 2010 η Ελλάδα άντλησε μόλις 4,27 δισ. (από τα 24,3 δισ. που πρέπει να εισπραχθούν έως το 2015), έχει θέσει ως στόχο να εισπραχθούν 4,3 δισ. το 2011, 3,7 δισ. το 2012 και 3,9 δισ. το 2013. Αν γίνουν όλα αυτά, τότε τα ποσά της τριετίας θα οδηγήσουν σε επενδύσεις ύψους 22 δισ. ευρώ (μαζί με τα δάνεια, την εθνική συμμετοχή και το μερίδιο των ιδιωτών).

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, θεωρούν τους παραπάνω στόχους αισιόδοξους, επισημαίνοντας ότι όλα σχεδόν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα είναι μπλοκαρισμένα και πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην πληροφορική, όπου, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, έχουν να δουν να προκηρύσσεται δημόσιο έργο πάνω από δύο χρόνια.

Γ. Η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, στην πρώτη φάση του οποίου θα προκηρυχθούν συνολικές επενδύσεις ύψους 2,15 δισ. ευρώ, στις οποίες θα παρασχεθεί κρατική ενίσχυση 0,65 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Δ. Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, σε ένα κλίμα ήπιας διεθνούς ανάκαμψης (οι εξαγωγές επηρεάζονται από τα εισοδήματα των άλλων χωρών) και ευρύτερης κινητοποίησης από φορείς και επιχειρηματίες της χώρας.

"Τόσα χρόνια είχαμε αποκοιμηθεί στη συνεχή αύξηση της εγχώριας ζήτησης και παραμελήσαμε τις εξαγωγές", δήλωσε ο πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου και Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας. Επίσης, σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες, πρώτη φορά βλέπουμε να δουλεύουν τόσο ενεργά και συντονισμένα οι ελληνικοί εξαγωγικοί φορείς όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο ΣΕΒΕ κ.ά.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι Έλληνες επιχειρηματίες που τον περισσότερο χρόνο τους τον περνούν στο εξωτερικό, ώστε να ανοίξουν νέες αγορές και να αναλάβουν νέες συμβάσεις, γνωρίζοντας ότι η εγχώρια ζήτηση είναι παγωμένη…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης
.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v