Επενδύσεις: Τι "παίζουμε" το 2011

Επενδυτικές επιλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ενδεχομένως να αξίζουν την προσοχή μας μέσα στη χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες: Σοφοκλέους, ξένα χρηματιστήρια, εμπορεύματα, νομίσματα.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου*
Επενδύσεις: Τι παίζουμε το 2011
Κινούμαστε σε αχαρτογράφητες περιοχές, με τη δυνατότητα πρόβλεψης να είναι πολύ δύσκολη. Γι' αυτόν τον λόγο ακόμα και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν μόνο μέσω σεναρίων. Παράλληλα, έχουμε δει παγκόσμιους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες να αλλάζουν θέση και άποψη ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Το παραπάνω στηρίζεται στο κατά πόσον η κατάσταση έχει ξεφύγει ή όχι.

Δύσκολη, λοιπόν, η περίοδος που ζούμε, με την αγορά απαξιωμένη, την επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ, τις συναλλακτικές αξίες ιδιαίτερα χαμηλές και την αβεβαιότητα και την πλήρη αποφυγή ρίσκου να πρυτανεύουν.

Μερικά σημεία που θα πρέπει να τονιστούν είναι τα εξής: 

- Tο ελληνικό χρηματιστήριο είναι για φέτος παγκόσμιος πρωταθλητής στην πτώση, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 34% από την αρχή του χρόνου. Συνάμα, η μεγάλη υποαπόδοση της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις ξένες είναι έκδηλη (Γερμανία +18,64%, Γαλλία -0,42%, Πορτογαλία -6,98%, Ιρλανδία -3,01%, Ιταλία -10,82%, Ισπανία -14,71%, Αμερική +10,85% από τις αρχές έτους). 

- Οι αγορές μετοχών στο εξωτερικό δεν είναι κακές. Αντίθετα, για το νέο έτος προβλέπεται συντηρητική άνοδος

- Οι πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι χαμηλοί. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών. 

- Υπάρχει σημαντική διάσταση αναφορικά με το ΑΕΠ παγκοσμίως, με τις αναδυόμενες αγορές να τρέχουν γρηγορότερα από τις ανεπτυγμένες.

- Παγκοσμίως αναμένεται πως η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος θα είναι βασανιστικά αργή.


Αναζητώντας επιλογές

Οι δύσκολοι καιροί επιτάσσουν σωστές και γενναίες επενδυτικές αποφάσεις, που λαμβάνονται με τη λογική και όχι με συναισθηματικά κριτήρια. Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες.

Ας ξεκινήσουμε από την Ελλάδα, παρά την όποια ρηχότητα της αγοράς. Δεν μπορεί να αρχίσει η διαδικασία της ανάπτυξης χωρίς τους κλάδους των κατασκευών και του τουρισμού. Ας προσεχθούν οι κλάδοι της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των ιχθυοκαλλιεργειών, των τυχερών παιχνιδιών και, υπό προϋποθέσεις, των τραπεζών.

Παράλληλα, αρκετές εισηγμένες εταιρίες αδικούνται από την κεφαλαιοποίησή τους, αφού καταφέρνουν τόσο να επιβιώνουν όσο και να κερδίσουν σημαντικά μερίδια αγοράς, ενώ είναι σημαντικά εξωστρεφείς και έτσι αντισταθμίζουν τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ελληνικής αγοράς ο λόγος κεφαλαιοποίησης χρηματιστηρίου προς ΑΕΠ είναι σημαντικά χαμηλός (19% - 20%).

Σε διεθνές επίπεδο ας είμαστε δεκτικοί στις μετοχικές αξίες των αναδυόμενων αγορών (Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν κ.ά.), της Ιαπωνίας αλλά και της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στα νομίσματα, ας τεθούν υπό παρακολούθηση εκείνα των χωρών που εξάγουν πρώτες ύλες, όπως τα δολάρια Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αλλά και το δολάριο HΠΑ.

Τα ομόλογα είναι σε κάποιον βαθμό υπερτιμημένα. Ας προσεχθούν οι υποβαθμίσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, ενώ πιθανή διέξοδος με κίνδυνο είναι τα βραχυχρόνιας λήξης εταιρικά ομόλογα.

Για τα εμπορεύματα μπορούμε να είμαστε θετικοί λόγω των αναδυόμενων αγορών. Ας προσεχθούν τα βασικά μέταλλα και τα αγροτικά εμπορεύματα.

Η ταμειακή ρευστότητα σε κάποιον βαθμό είναι επιβεβλημένη. Ας προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε τον αποκτημένο πλούτο μας, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε την επενδυτική μας θέση για τον κόσμο.

* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Solidus ΑΕΠΕΥ.


** Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v