Διαφάνεια "εδώ και τώρα"

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει "σημαία" τη διαφάνεια, αλλά οι περισσότερες των εισηγμένων επιμένουν στη βολική "θολούρα". Τα "δήθεν" ανεξάρτητα μέλη των ΔΣ, οι αποδοχές, οι αποφάσεις και η... ηλεκτρονική ψήφος!

Διαφάνεια εδώ και τώρα
Σε γενική συνέλευση κρατικής τράπεζας, και την ώρα όπου η διοίκηση καλεί τους μετόχους να ψηφίσουν τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μέτοχος μειοψηφίας ζητά κάποια σύντομα βιογραφικά των μελών αυτών προκειμένου να κρίνει και να αποφασίσει. Βιογραφικά, βέβαια, όπως φαντάζεστε, δεν υπήρχαν...

Αν ο συγκεκριμένος μέτοχος έπραττε τα ίδια στο σύνολο των εισηγμένων εταιριών στις αντίστοιχες χρονικές στιγμές, φοβούμαστε ότι θα συνέβαινε ακριβώς το ίδιο: δεν θα υπήρχε ούτε καν ένα σύντομο βιογραφικό.

Στην πράξη, δηλαδή, τα ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ., που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, επιλέγονται από τις διοικήσεις των εταιριών (βλέπε από τους μεγαλομετόχους) και απλώς η μειοψηφία καλείται να τα ψηφίσει χωρίς να ρωτάει πολλά-πολλά σχετικά με το ποιοι θα την... εκπροσωπήσουν!

Και να ήταν φυσικά μόνο το θέμα των ανεξάρτητων μελών! Επενδυτής που κατέχει μετοχές σε χώρες των Βαλκανίων λαμβάνει κάθε χρόνο... πάκα με χαρτιά, προκειμένου να ενημερωθεί και να αποφασίσει τι θα ψηφίσει στη γενική συνέλευση. Στα χαρτιά αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο ο απολογισμός χρήσεως αλλά και οι προτάσεις της διοίκησης, έτσι ώστε ο μέτοχος μειοψηφίας (αν το επιθυμεί) να σκεφτεί τα θέματα, να τα ερευνήσει και να πράξει αναλόγως. Στην Ελλάδα τέτοια πράγματα δεν γίνονται...

Στο εξωτερικό, επίσης, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν αναλυτικά και τις αποδοχές όχι μόνο των μελών της διοίκησης αλλά και των διευθυντικών στελεχών της εταιρίας, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός για την πλειονότητα των εισηγμένων.

Ακόμη όμως και αν όλα αυτά εφαρμοστούν, οι επιδράσεις δεν θα είναι μεγάλες, εάν τελικά δεν επιτραπεί η ηλεκτρονική ψήφος, ή έστω η ψήφος διά αλληλογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαζόταν ο κάτοχος των 5.000 μετοχών (οι οποίες έπειτα από απώλειες 90% - 95% αξίζουν λίγα ευρώ) να ταξιδέψει στην άλλη άκρη της Αττικής, ή στη Μυτιλήνη, ή στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταψηφίσει τις προτάσεις κάθε διοίκησης.

Υ.Γ. 1: Το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι μια καλή αφορμή για να συζητηθούν όλα αυτά και πάλι.

Υ.Γ. 2: Για όσους σπεύσουν να πουν ότι αυτά "δεν γίνονται", τους παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v