Τι κρύβει η "γοητεία" του ιαπωνικού γεν

"Σήμερα" βρισκόμαστε στο κατώφλι σημαντικών μακροχρόνιων σημείων καμπής στα οποία δοκιμάζονται ισχυρότατες τάσεις που αναπτύχθηκαν εδώ και χρόνια. Kαι αυτό ίσως σημαίνει πολλά πράγματα για τις αγορές.

  • του Χάρη Κουρούκλη**
Τι κρύβει η γοητεία του ιαπωνικού γεν
Η διεθνής αγορά συναλλάγματος, λειτουργώντας ως η δεξαμενή "απόσβεσης" όλων των μακροοικονομικών χασμάτων μεταξύ κρατών διαφορετικού οικονομικού δυναμικού, καταφέρνει κατά καιρούς να εξισσοροπεί ανταγωνιστικές διαφορές που καμία εγχώρια πολιτική δεν μπορεί να ορθολογικοποιήσει.

Αυτό φυσικά συνεπάγεται και τεράστιες πιέσεις προς τις ισοτιμίες μεταξύ βασικών νομισμάτων που δέχονται τα πυρά και διαγράφουν μείζονες πολυετείς κύκλους με εξαιρετικό ενδιαφέρον!

Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι ορισμένων πολύ σημαντικών μακροχρόνιων σημείων καμπής, στα οποία δοκιμάζονται ισχυρότατες τάσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και που συνήθως ταυτίζονται με κομβικά μακροχρόνια σημεία καμπής των κεφαλαιαγορών.

Το βασικότερο προκυκλικό νόμισμα είναι το ιαπωνικό γεν (JPY διεθνής κωδικός), το οποίο, εάν το παρατηρήσουμε ως προς τη συνδυασμένη ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, θα διαπιστώσουμε ότι κατά τα τελευταία είκοσι έτη διαγράφει με συνέπεια πολυετείς κύκλους.

Συμπτωματικά οδηγούνται σε κορύφωση του γεν έναντι των άλλων δύο νομισμάτων πάντα σε σημεία εξαιρετικού πανικού για την παγκόσμια οικονομία και πριν από την ακολουθία ανάκαμψης, ενώ αντίθετα πιάνει πάτο πριν από την αποκάλυψη μεγάλων χρηματοοικονομικών κρίσεων.

Θα αναφέρουμε τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα στην πορεία του γεν (παρατίθεται γράφημα της συνδυασμένης ισοτιμίας του με το δολάριο και το ευρώ) που... βγάζουν μάτι.

1. Την άνοιξη του 1995 το γεν καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό πολλών ετών μετά την αμερικανική τραπεζική κρίση των αρχών της δεκαετίας του '90 και την κρίση του Μεξικού στα τέλη του 1994 και πριν ξεκινήσει το πιο ισχυρό κύμα της χρηματιστηριακής ανόδου του 1995 - 1999.

2. Τον Αύγουστο του 1998, ακριβώς πριν ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση της Ρωσίας, το γεν έπιασε χαμηλό οκτώ έτων ύστερα από τριετή κάθετη πτώση και ενώ οι επενδυτές είχαν επαναπαυθεί μετά τη σταδιακή "επούλωση" της ασιατικής κρίσης του 1997.

3. Το καλοκαίρι του 2000 και έπειτα από αλματώδη άνοδο δύο ετών, το γεν χτύπησε ιστορικό υψηλό για δεύτερη φορά ύστερα από το 1995, μετά το σκάσιμο της παγκόσμιας φούσκας των μετοχών και την απειλή της ύφεσης. Πάλι όμως ακολούθησε ανθηρή εποχή επενδύσεων ύστερα από ορισμένα χρόνια.

4. Τέλος, τον Ιούλιο του 2007 το γεν ξαναγύρισε σε σημαντικό χαμηλό εννέα ετών, ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της αμερικανικής στεγαστικής κρίσης και του μετέπειτα παγκόσμιου κραχ.

H τρέχουσα συγκυρία

Γυρνώντας στο σήμερα διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι η απειλή διάλυσης της ευρωζώνης και η απώλεια αξιοπιστίας του ευρώ συνέπεσαν με το να καταγράψει η συνδυασμένη ισοτιμία του γεν με το δολάριο και το ευρώ, για τρίτη μόλις φορά στην ιστορία της, υψηλό στο ίδιο περίπου επίπεδο με το καλοκαίρι του 2000 και την άνοιξη του 1995!

Απλώς σημειώνουμε στο σημείο αυτό ότι τα προηγούμενα δύο αντίστοιχα ιστορικά υψηλά του γεν ακολούθησαν την κορύφωση των χρηματοοικονομικών κρίσεων και αποτέλεσαν προπομπό για αυξημένη διάθεση ανάληψη ρίσκου των επενδυτών παγκοσμίως και για αποσυμπίεση των οικονομικών πιέσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Όμως, υπάρχει και ο αντίλογος ως προς την αποκωδικοποίηση της σημερινής ακραίας συγκυρίας.

Συγκεκριμένα, κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι, εφόσον τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η βαρύτητα στην εμπορική διασύνδεση της Ιαπωνίας με την υπόλοιπη Ασία, ελλατώνοντας τη στάθμιση της Ευρώπης και της Αμερικής, αυτό συνεπάγεται αντίστοιχο αυξημένο ρόλο για τα ασιατικά νομίσματα στο "καλάθι" ισοτιμιών του γεν.

Ακριβώς λοιπόν επειδή το γεν έχει κρατηθεί αναλογικά πιο χαμηλά σε σχέση με αυτά τα νομίσματα, τα τελευταία χρόνια, μην έχοντας χάσει τη συνολική ανταγωνιστική ισχύ του παρελθόντος, παρά την άνοδο ως προς το δολάριο και το ευρώ, διαφοροποιείται η κατάσταση.

Φυσικά, η Ιστορία θα κρίνει ποια πλευρά έχει δίκιο, όμως δεν παύει η πραγματικά σπάνια αυτή σημερινή συγκυρία αποτίμησης του γεν στην αγορά συναλλάγματος να ελκύει τα βλέμματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ειδικά μάλιστα υπό το βάρος του σοβαρότατου δημοσιονομικού και δημογραφικού προβλήματος της Ιαπωνίας, που οδηγεί σε σταδιακό αδιέξοδο σε βάθος ετών.

* Το γράφημα της συνδυασμένης ισοτιμίας του γεν με το δολάριο και το ευρώ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


** Ο κ. Χ. Κουρούκλης είναι οικονομικός αναλυτής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v