Μετά το 2012 η ανάκαμψη στην κτηματαγορά

Οι προοπτικές για το 2010 είναι ακόμα χειρότερες και πουθενά δεν διακρίνεται φως στο βάθος του τούνελ για πιθανή ανάκαμψη στην κτηματαγορά. Ελπίδες για ανάκαμψη υπάρχουν πλέον για μετά το έτος 2012. Γράφει ο Ν. Γιαννουλέλης.

  • του Νίκου Γιαννουλέλη*
Μετά το 2012 η ανάκαμψη στην κτηματαγορά
Ο Έλληνας πολίτης βομβαρδίζεται καθημερινά με πολύ κακές οικονομικές ειδήσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα ασφυκτικό ψυχολογικά κλίμα, αποτρεπτικό κάθε σκέψης ανάληψης ρίσκου ή μακροχρόνιων υποχρεώσεων.

Προσθετικά σε αυτό, ο υποψήφιος επενδυτής σε ακίνητη περιουσία, βομβαρδίζεται διπλά καθημερινά, με εξαγγελίες, διαρροές ή δηλώσεις για βαριά φορολογία στα ακίνητα, είτε αυτό αφορά την κατοχή τους, είτε την μεταβίβασή τους. Τέλος το σκηνικό συμπληρώνει η όλο και πιο σφικτή πολιτική χρηματοδότησης των τραπεζών και η αίσθηση ότι οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όλα τα πάνω συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα κατάπτωσης και απογοήτευσης, που είναι υπαίτιο για την χειρότερη κρίση στην κτηματαγορά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που διάγουμε τις ημέρες αυτές.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οι προοπτικές για το 2010 είναι ακόμα χειρότερες και πουθενά δεν διακρίνεται φως στο βάθος του τούνελ για πιθανή ανάκαμψη στο ορατό μέλλον. Ελπίδες για ανάκαμψη υπάρχουν πλέον για μετά το έτος 2012, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα πάνε καλά οι σχεδιασμοί εξόδου από την κρίση, τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.

Την χειρότερη κρίση στην αγορά, διάγει η αγορά καταστημάτων, με τα καταστήματα στις πολύ ισχυρές εμπορικές περιοχές να ενοικιάζονται πλέον χωρίς αέρα και σε χαμηλότερες τιμές από το παρελθόν, ενώ σε λιγότερο κεντρικά σημεία τα καταστήματα έχουν μείνει κυριολεκτικά στα αζήτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην οδό Ερμού είναι κενά και διαθέσιμα για ενοικίαση εδώ και καιρό τέσσερα καταστήματα.

Η αγορά γραφείων είναι σε πολύ δύσκολη συγκυρία με πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα χώρων ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι ούτε νέες επιχειρήσεις ιδρύονται, ούτε οι παλαιές μεγεθύνονται, ούτως ώστε να αναζητούν νέους χώρους γραφείων. Απεναντίας αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που κλείνουν, μεγεθύνοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα.

Η αγορά κατοικίας, παρ ότι κάνει μεγαλύτερο θόρυβο, λόγω μεγέθους αγοράς, έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα μεν, μικρότερο όμως απ’ ότι έχουν οι δύο προαναφερόμενες αγορές. Η ζήτηση είναι υποτονική και σαφώς μικρότερη από άλλες χρονιές, όμως οι 100.000 περίπου συναλλαγές που έγιναν φέτος είναι ένας αριθμός πράξεων αρκετά αξιόλογος για την συγκυρία.

Βεβαίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αγοράς δεν είναι καλά, αφού κινούνται πολύ περισσότερο τα μικρά και μεταχειρισμένα ακίνητα, ενώ τα μεγαλύτερα και νεόδμητα παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Επίσης η αγορά παραθεριστικής κατοικίας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο μεγεθύνεται με την ενίσχυση της προσφοράς από ακίνητα ελαφρώς μεταχειρισμένα, αλλά και τον περιορισμό της ζήτησης από ξένους επενδυτές που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Μεγάλο επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μεγάλες κατοικίες, πάνω από 120 τ.μ., όπως και οι νεόδμητες κατοικίες σε περιοχές που χτίζονται μαζικά πολλά κτίρια, λόγω της μεγάλης προσφοράς, σε συνδυασμό με την υποτονική ζήτηση.

* Ο κ. Ν. Γιαννουλέλης είναι σύμβουλος ακινήτων

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v