L. Pesavento: Δεν αντέχουν τα χαμηλά Μαρτίου

Μια διαφορετική έως... αιρετική προσέγγιση των αγορών από τον "γκουρού" κ. Larry Pesavento, ο οποίος εκτιμά ότι τα χαμηλά του Μαρτίου στις αγορές θα διασπαστούν. Οι αριθμοί Fibonacci και ο Χρυσός Κανόνας.

  • του Larry Pesavento (**)
L. Pesavento: Δεν αντέχουν τα χαμηλά Μαρτίου
Μια διαφορετική έως... αιρετική προσέγγιση των αγορών από τον "γκουρού" κ. Larry Pesavento, ο οποίος εκτιμά ότι τα χαμηλά του Μαρτίου στις αγορές θα διασπαστούν. Οι αριθμοί Fibonacci και ο Χρυσός Κανόνας.

Η 6η Μαρτίου 2009 χαρακτηρίστηκε από έναν από τους σημαντικότερους κύκλους χρόνου γι' αυτό το έτος. Στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου πέντε από αυτούς τους συγκεκριμένους χρονικούς κύκλους συνέκλιναν σε απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους.

Σε αυτήν την ημερομηνία, επίσης, ολοκληρώθηκε ένας γεωμετρικός σχηματισμός, που συχνότατα εμφανίζεται σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα των αγορών, με το όνομα butterfly (πεταλούδα). Το όνομα του σχηματισμού καταδεικνύει τη συμμετρία των ταλαντώσεων μεταξύ των υψηλών και χαμηλών μιας κίνησης όπως καταγράφεται στο διάγραμμα τεχνικής ανάλυσης (βλέπε σχετικό γράφημα).  

Ο ίδιος γεωμετρικός σχηματισμός επανεμφανίστηκε στις 5 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια ενός άλλου σημαντικού χρονικού κύκλου και με την ολοκλήρωσή του πιθανόν να έχει καταγραφεί σημαντικό υψηλό για το έτος 2009.

Τα επόμενα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τους χρονικούς κύκλους, περιμένουμε να εμφανιστούν το διάστημα αρχές - μέσα Ιουλίου και να αποδειχτούν καταλύτης για σημαντική πτωτική κίνηση των τιμών των μετοχών στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο έλαβε χώρα όταν καταγράφηκε το χαμηλό επίπεδο στα χρηματιστήρια τον Μάρτιο του 2009. Εκείνη την περίοδο η θετική αντίληψη (sentiment index) για τις αμερικανικές μετοχές ήταν κάτω από 10%. Αυτό υποδήλωνε ότι από το σύνολο των επενδυτών που ήταν διατεθειμένοι να βγουν αγοραστές, σε ποσοστό κάτω από το 10% ήταν θετικοί και το μέγεθος αυτό ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σε αντίθεση με το πιο πάνω ποσοστό, η θετική αντίληψη (sentiment index) που καταγράφηκε στις 5 Ιουνίου 2009, όταν σημειώθηκε το υψηλό επίπεδο, ήταν σχεδόν 88%. Η αντίληψη των επενδυτών σχετικά με το πώς ερμηνεύουν τη χρηματιστηριακή αγορά σπανιότατα κινείται με τέτοιο δραματικό τρόπο από αρνητικό επίπεδο σε θετικό (βλέπε σχετικό γράφημα). Επιπλέον, ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε κλείσιμο τιμών για 10 συνεχείς ημέρες μέσα σε εύρος μιας μονάδας - γεγονός που ποτέ δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν (βλέπε σχετικό γράφημα).

Η σπουδαιότητα αυτού του γεγονότος μπορεί να μη γίνει ορατή για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, αλλά θα μπορούσε νά έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις διότι δόθηκε η δυνατότητα να γίνει διανομή των μετοχών για σχεδόν δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων ο οικονομικός Τύπος ανέφερε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές ακολουθούσαν συνεχή ανοδική πορεία. Αφού η ειδησεογραφία πάντοτε σχετίζεται με την αποτύπωση των τιμών στο διάγραμμα, αυτό σημαίνει ότι οι ειδήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα αρνητικές κοντά στα χαμηλά και σε σημαντικό βαθμό θετικές κοντά στα υψηλά επίπεδα των αγορών.

Ο Ιούλιος θα πρέπει να μας φέρει μία νορμάλ Fibonacci* υποχώρηση τιμών στο επίπεδο του .618 από το τρέχον υψηλό της κίνησης Μαρτίου - Ιουνίου. Εάν ο δείκτης S&P 500 κινηθεί χαμηλότερα αυτού του επιπέδου, δηλαδή τις 780 μονάδες, αυτό θα έχει ακόμα περισσότερες επιπτώσεις, υποδηλώνοντας ότι τα χαμηλά του Μαρτίου μπορεί να μην κρατήσουν.

Όλες οι ελεύθερα διαπραγματευόμενες αγορές σέβονται τις Fibonacci σχέσεις που προέρχονται από τους πιο πάνω αριθμούς.

Είμαι ιδιαίτερα αρνητικός για την πορεία των αγορών από το φθινόπωρο του 2007 και πιστεύω ότι τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2009 θα διασπαστούν προς το τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010.

Ο επόμενος σημαντικός χρονικός κύκλος που σχετίζεται με την εμφάνιση χαμηλών επιπέδων δεν θα συμβεί πριν από τις 22 Δεκεμβρίου 2012.

(*) Ποσοστά Fibonacci, εκ των οποίων το .618 είναι το πιο σημαντικό, προέρχονται από την αριθμοσειρά Fibonacci, που εμφανίζει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά:

1. Κάθε αριθμός είναι το αποτέλεσμα του αθροίσματος των δύο προηγουμένων (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1.597, 2.584, 4.181, 6.765, 10.946 κ.λπ.).

2. Εάν κάποιος πάρει οποιουσδήποτε δύο Fibonacci αριθμούς μετά τον όγδοο και διαιρέσει τον μικρότερο με τον μεγαλύτερο, το πηλίκο θα είναι σταθερό στα .618, που αποτελεί τον Χρυσό Κανόνα των αρχαίων Ελλήνων, π.χ.: 89/144=.618 987/1597=.618 6765/10946=.618.

(**) Ο κ. Larry Pesavento είναι επαγγελματίας επενδυτής με ενεργή παρουσία 45 χρόνων στις αγορές. Ξεκίνησε την καρριέρα του το 1967 και διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος παραγώγων εμπορευμάτων της Drexel Burnham Lambert στη Ν. Καλλιφόρνια.

Στη συνέχεια δούλεψε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Το 1987 έγραψε το πρώτο του βιβλίο.

Ο κ. Pesavento έχει διδάξει σε διάφορα σεμινάρια σε πάνω από 40 χώρες. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1.000 ιδιώτες επενδυτές, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει γράψει 10 βιβλία πάνω σε επενδυτικές πρακτικές. Το τελευταίο βιβλίο του, "Trade what you see", 2007, παραμένει στην τοπ 20 λίστα των βιβλίων για τεχνική ανάλυση στο Amazon.com.

Η μεθοδολογία του είναι μέρος της τεχνικής ανάλυσης και ονομάζεται διαγραμματική αναγνώριση γεωμετρικών σχηματισμών (geometric pattern recognition). Βασίζεται στη μαθηματική αρχή ότι συγκεκριμένες σχέσεις και αναλογίες υπάρχουν σε όλες τις ελεύθερα διαπραγματευόμενες αγορές.

Χρησιμοποεί συγκεκριμένους απλούς γεωμετρικούς σχηματισμούς πάνω σε διαγράμματα και δεν λαμβάνει υπόψη του θεμελιώδη μεγέθη ούτε παρακολουθεί την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Αυτοί οι γεωμετρικοί σχηματισμοί εμφανίζονται σε όλες τις χρονικές περιόδους, από ένα λεπτό μέχρι σε μηνιαία διαγράμματα. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια στιβαρή επενδυτική μεθοδολογία που θα προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στον επενδυτή.

Οι σχηματισμοί αυτοί σχετίζονται με την τιμή και τον χρόνο και χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν κατά πόσον ένας επενδυτής πρέπει να αγοράσει ή να πουλήσει στις αγορές και βοηθά επίσης στο να προσδιορίσει πότε είναι πιθανόν να εμφανιστούν τοπικά υψηλά και χαμηλά επίπεδα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v